ΡΟΗ 24/7:

Ισλανδία: Πιθανός ο σχηματισμός κεντροαριστερής κυβέρνησης

ISLANDIA NEA KYBERNHSH

Μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών

Οι Ισλανδοί, εκφράζοντας την οργή τους για μια σειρά πολιτικών σκανδάλων, εκδίωξαν την κεντροδεξιά κυβέρνηση στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, οι οποίες μπορεί να ανοίγουν το δρόμο σε μια νεαρή χαρισματική ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, για να σχηματίσει έναν αριστερό συνασπισμό, σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση των ψήφων που ανακοινώθηκε σήμερα.

Με την ήττα της κυβέρνησης συνασπισμού του πρωθυπουργού Μπγιάρνι Μπενέντικτσον, η κύρια αντίπαλός του, η Κατρίν Τζακομπσντότιρ του Κινήματος Αριστερά-Πράσινοι, είναι πιθανό να έχει την ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση με μικρή πλειοψηφία.

Ωστόσο, η σύνθεση της κυβέρνησης συνασπισμού παραμένει αβέβαιη, καθώς ο πρόεδρος δεν έχει ακόμη αναθέσει την εντολή σε κάποιο κόμμα.

Το νησιωτικό κράτος των 340.000 ανθρώπων, μία από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο σκληρά από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, έχει σημειώσει αξιοσημείωτη οικονομική ανάκαμψη κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης του τουρισμού.

 

Πολιτικά σκάνδαλα, ανισότητα, δυσφορία

Εκτός από τα πολιτικά σκάνδαλα, μια αυξανόμενη αίσθηση ανισότητας και δυσφορίας για τη μετανάστευση σε μια από τις περισσότερο ομοιογενείς εθνοτικά χώρες ταρακούνησε μια δημοκρατία που είναι γνωστή για την πολιτική και κοινωνική σταθερότητά της.

Με βάση τα τελικά αποτελέσματα, η Τζακομπσντότιρ, 41 ετών, έχει την ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας με άλλα τρία αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία του Κινήματος Αριστερά-Πράσινοι είναι δυνατός αν το κόμμα αυτό ενώσει δυνάμεις με τους Σοσιαλδημοκράτες, το Προοδευτικό Κόμμα και το Κόμμα των Πειρατών, καθώς και τα τέσσερα κόμματα μαζί θα διαθέτουν 32 έδρες από τις 63 του κοινοβουλίου.

Στη νέα Βουλή θα συμμετάσχουν οκτώ κόμματα. Δύο κόμματα είναι νεοεισερχόμενα, ενώ ένα από τα κόμματα που συμμετείχαν στον απερχόμενο τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό δεν εξασφαλίζει αρκετές ψήφους, ώστε να παραμείνει στο κοινοβούλιο.

Το Κόμμα Ανεξαρτησίας, ο κύριος εταίρος στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό, έχασε τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις περσινές βουλευτικές εκλογές και εξασφάλισε το 25% των ψήφων.

Ακολουθεί στη δεύτερη θέση το Κίνημα Αριστερά-Πράσινοι με 17%, σημειώνοντας αύξηση μίας ποσοστιαίας μονάδας, ενώ ο πιθανός εταίρος του, οι Σοσιαλδημοκράτες, έρχονται τρίτοι με 12%, διπλασιάζοντας σχεδόν τα ποσοστά τους.

Το νεοεισερχόμενο Κεντρώο Κόμμα, το οποίο ίδρυσε το Σεπτέμβριο ο πρώην πρωθυπουργός Γκούνλογκσον, εξασφάλισε το 11% των ψήφων.

Το Κόμμα Ανεξαρτησίας κυριαρχούσε για δεκαετίες στην πολιτική σκηνή της Ισλανδίας. Θέλει να μειώσει το ύψος του δημόσιου χρέους και τη φορολογική επιβάρυνση φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Το κόμμα είχε εξασφαλίσει πέρσι 21 έδρες στις βουλευτικές εκλογές.

Το Κίνημα Αριστερά-Πράσινοι θέλει να μειώσει τις ανισότητες και να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες στους τομείς της δημόσιας υγείας, της εκπαίδευσης και των υποδομών, αυξάνοντας τους φόρους για τους πλουσίους και εισάγοντας ένα φόρο ιδιοκτησίας. Το κόμμα είχε έρθει δεύτερο στις περσινές εκλογές με 10 έδρες, αλλά απέτυχε να συμπήξει κυβερνητικό συνασπισμό.

Το Κόμμα των Πειρατών, το οποίο εκμεταλλεύτηκε την οργή κατά του κατεστημένου για γίνει το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στις περσινές εκλογές, εξασφάλισε το 9% των ψήφων από 14% πέρσι.
in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

επιστροφή στην κορυφή