ΡΟΗ 24/7:

Ο Πέδρο Σάντσεθ νικητής των Ισπανικών εκλογών

sances

Θα σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού

Με 7,4 εκατ. ψηφοφόρους (2 εκατ. περισσότερους από το 2016) το Σοσιαλιστικό κόμμα κατέλαβε την πρώτη θέση στις ισπανικές εκλογές της Κυριακής και ο Πέδρο Σάντσεθ είναι ο μεγάλος νικητής, ο οποίος ωστόσο θα αναγκαστεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού, καθώς δεν συγκεντρώνει τις 176 έδρες που είναι απαραίτητες για την απόλυτη πλειοψηφία στο ισπανικό Κοινοβούλιο.

Με καταμετρημένο το 98% των ψήφων το κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα του Σάντσεθ συγκεντρώνει 28,68% των ψήφων και εξασφαλίζει 123 από τις 350 έδρες της Βουλής, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) έρχεται δεύτερο με το 16,70% των ψήφων και 66 έδρες, το φιλελεύθερο κόμμα Πολίτες είναι τρίτο με 15,86% και 57 έδρες, ενώ το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Ποδέμος συγκεντρώνει 14,31% των ψήφων και βλέπει τον αριθμό των εδρών του να συρρικνώνεται στις 42.
Το ακροδεξιό κόμμα Vox μπαίνει στο εθνικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, αφού έλαβε 10,26% των ψήφων (από 0,2% το 2016) και θα καταλάβει 24 έδρες. Είναι η πρώτη φορά εδώ και τέσσερις δεκαετίες που η ακροδεξιά θα καταλάβει έδρες στη Βουλή της Μαδρίτης και ο ηγέτης του Βοξ, ο Σαντιάγο Αμπασκάλ, διεμήνυσε ότι «αυτό είναι μόνο η αρχή».

«Το πετύχαμε: το PSOE έχει κερδίσει τις εκλογές, νίκησε το μέλλον και το παρελθόν ήττήθηκε», τόνισε ο Σάντσεθ, που διαθέτει πλέον 123 Βουλευτές - σχεδόν 40 περισσότερους σε σύγκριση με το 2016.
Ο Σάντσεθ, που ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο, αφού ανέτρεψε τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι, υποβάλλοντας πρόταση μομφής, θα χρειαστεί να συνεργαστεί με κάποιο άλλο κόμμα για να παραμείνει Πρωθυπουργός. Ο Ισπανός σοσιαλιστής για να σχηματίσει κυβέρνηση χρειάζεται να συνεργαστεί με τους Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας, που διαθέτουν 42 έδρες και το Καταλανικό PNV ώστε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες 176 έδρες.
Σύμφωνα με την El Pais, οι οπαδοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος ζητούσαν από τον Σάντσεθ να μην συμφωνήσει σε μια συνεργασία με τους κεντροδεξιούς Πολίτες του Άλμπερτ Ριβερα. «Θα προχωρήσουμε με βάση τις αξίες μας, τις αξίες της Αριστεράς», απάντησε ο Σάντσεθ.

επιστροφή στην κορυφή