ΡΟΗ 24/7:

Οι προτεραιότητες του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής

ELPIDOFOROS19thrn

Τι σηματοδοτεί η παμψηφεί εκλογή του

Ως κίνηση υψηλού συμβολισμού χαρακτηρίζεται η παμψηφεί εκλογή του Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρου και ηγούμενου της Ιεράς Μονής Χάλκης ως νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου το περασμένο Σάββατο στο Φανάρι.

Με πολυετή εκκλησιαστική δράση και πλούσιες ακαδημαϊκές σπουδές, ο Μητροπολίτης Προύσης επιλέχθηκε να διαδεχθεί τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ο οποίος υπέβαλε πρόσφατα την παραίτησή του στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Στα 52 του χρόνια ο Μητροπολίτης Προύσης θεωρείται ένας από τους πιο δραστήριους Μητροπολίτες του Φαναρίου και στενός συνεργάτης του Βαρθολομαίου. Η ενθρόνισή του σύμφωνα με ΜΜΕ της ομογένειας ορίσθηκε να γίνει το Σάββατο 22 Ιουνίου στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος στη Νέα Υόρκη.

Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, με σπουδές σε Ελλάδα, Γερμανία και στον Λίβανο, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ετοιμάζεται να αναλάβει τον αρχιεπισκοπικό θρόνο διατηρώντας ως όραμά του την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, όπου είχε διοριστεί ηγούμενος το 2011. Το ζήτημα είχε θέσει και υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό, κατά την επίσκεψή του στη Χάλκη τον Φεβρουάριο. «Η δικαίως αναμενόμενη επαναλειτουργία της Σχολής θα είναι κέρδος για όλους, για το Πατριαρχείο, την Ορθοδοξία, τη ρωμιοσύνη και την Τουρκία» είχε πει τότε, τονίζοντας πως «όλοι έχασαν, κανείς δεν κέρδισε που έκλεισε η Θεολογική Σχολή».

Για την νέα αποστολή που καλείται να φέρει εις πέρας ο Μητροπολίτης Προύσης δήλωσε: «Κάνω το σταυρό μου, ασπάζομαι την εικόνα της Παναγίας στον Πατριαρχικό ναό, φιλώ το χέρι του Πατριάρχη και ξεκινώ να υπηρετήσω αυτό τον υπέροχο λαό και αυτή την πολύ σημαντική ιερά Αρχιεπισκοπή».

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 με την ευκαιρία της εκλογής του, ο ίδιος φάνηκε να έχει επίγνωση των προκλήσεων που θα κληθεί να διαχειριστεί: «Ο εκάστοτε επικεφαλής της Αρχιεπισκοπής είναι και ο φυσικός αρχηγός του λεγόμενου ελληνοαμερικανικού λόμπι. Χειρίζεται πολύ λεπτά ζητήματα εθνικά, χειρίζεται θέματα σχέσεων μεταξύ κρατών και γενικά προωθεί τα συμφέροντα του Ελληνισμού και της ρωμιοσύνης απανταχού της γης σε μια χώρα που είναι από τις πιο σημαντικές, ίσως και η πιο σημαντική υπερδύναμη» ανέφερε.

Έθεσε μάλιστα ως προτεραιότητά του την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της ομογένειας προς την Εκκλησία. «Ο Ελληνισμός εκεί έχει δυνατότητες απλά πρέπει να αποκαταστήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, διότι είναι πολύ δύσκολο να χτίσεις την εμπιστοσύνη και πολύ εύκολο να τη χάσεις» σημείωσε.

Ειδική αναφορά έκανε και στην ανάγκη αποπεράτωσης του ναού του Αγίου Νικολάου που καταστράφηκε στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, επισημαίνοντας πως «πρέπει για το γόητρο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας πάση θυσία να ολοκληρωθεί ώστε να καμαρώνουμε όλοι μας ένα τέτοιο μνημείο».

Από την πλευρά του, κατά την προσφώνησή του προς τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε επισημάνει πως ο νέος Αρχιεπίσκοπος, τον οποίο χαρακτήρισε «ακαδημαϊκό διδάσκαλο με ζήλο» γνωρίζει τα ζητήματα τόσο της Αμερικής, όσο και της Ευρώπης. «Είσαι ακαδημαϊκός διδάσκαλος με ζήλον και γνώσιν και θα δυνηθής να ανασυγκροτήσης την Θεολογικήν Σχολήν του Τιμίου Σταυρού, η οποία διέρχεται δυσκόλους στιγμάς, αλλά και να συνεργασθής με αμερικανικά Πανεπιστήμια προς προβολήν της πατρώας παιδείας και της πολιτισμικής μας κληρονομίας» ανέφερε για να προσθέσει: «Αναμένομεν παρά σου να ενισχύσης τους ιερούς δεσμούς της Αρχιεπισκοπής σου μετά του ενταύθα Κέντρου της εκκλησιαστικής ημών υποστάσεως, να οργανώνης κατά καιρούς προσκυνήματα προς αυτό, ως έπραττεν ο προκάτοχός σου μακαριστός Ιάκωβος, να έρχεσαι συχνά διά να το ενημερώνης, να αναβαπτίζεσαι εις τα νάματά του, να συνεργάζεσαι μετά της αρμοδίας συνοδικής Επιτροπής διά τα εκεί εκάστοτε ανακύπτοντα προβλήματα».

επιστροφή στην κορυφή