ΡΟΗ 24/7:

Ισπανία: Νίκη του Σάντσεθ - Συνεχίζεται το πολιτικό αδιέξοδο

santseth

Κάλεσμα του αρχηγού των Σοσιαλιστών για σχηματισμό κυβέρνησης

Με μειωμένη συμμετοχή, που αντικατοπτρίζει την κούραση του εκλογικού σώματος, οι Σοσιαλιστές αναδείχθηκαν πρώτο κόμμα στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, χωρίς ωστόσο να μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων οι Σοσιαλιστές, του απερχόμενου Πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, επικρατούν με 120 έδρες στο Κοινοβούλιο των 350 εδρών. Δεύτερο κόμμα αναδείχθηκε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα με 88 έδρες, ενώ το ακροδεξιό Vox αναδεικνύεται στην τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, εξασφαλίζοντας 52 έδρες έναντι των 24 που είχε λάβει στις εκλογές του Απριλίου. Οι Ciudadanos συγκεντρώνουν 10 έδρες έναντι των 57 στην απερχόμενη Βουλή και οι Unidas Podemos 35 έδρες. Στις 13 έδρες είναι το καταλωνικό ERC ενώ μικρότερα κόμματα μοιράζονται άλλες 32 έδρες.

Από την πλευρά του ο αρχηγός των Σοσιαλιστών και υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα εκτός του ακροδεξιού Vox, να καταβάλλουν προσπάθεια από σήμερα Δευτέρα για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα.

επιστροφή στην κορυφή