ΡΟΗ 24/7:

Και η Οδησσός στον χάρτη του εμφυλίου στην Ουκρανία

odusos

Όπλα στα χέρια φιλορώσων στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν - τουλάχιστον ένας εξ αυτών από σφαίρα στον θώρακα - στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε φιλορώσους και υποστηρικτές της ουκρανικής ενότητας στην Οδησσό στα νότια της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ, πέτρες και εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Οι αντίπαλες πλευρές έχουν συγκρουστεί και το προηγούμενο διάστημα στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, όμως είναι η πρώτη φορά που οι συμπλοκές καταλήγουν σε θανάτους και πλέον εκφράζονται φόβοι ότι αμφότερες οι πλευρές μπορεί να επιδιώξουν αντίποινα.
Αρχική ενημέρωση της αστυνομίας έκανε λόγο για έναν νεκρό από σφαίρα που δέχτηκε στον θώρακα, ωστόσο σε νεότερη ανακοίνωση αναφέρεται πως οι νεκροί είναι τρεις -χωρίς να έχει γίνει γνωστό εάν και οι άλλοι δύο πέθαναν από πυροβολισμούς. Ο διαδηλωτής που δέχθηκε σφαίρα στον θώρακα εξέπνευσε πριν φθάσει ασθενοφόρο στο σημείο.

Πολλές εκατοντάδες φιλορώσοι αυτονομιστές που φορούσαν κράνη και ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα επιτέθηκαν σε μια πορεία περίπου 1.500 φιλοκυβερνητικών στο κέντρο της Οδησσού.

«Είναι πασιφανές ότι η φιλορωσική πλευρά ήταν πολύ καλά οπλισμένη, πολύ καλά οργανωμένη και αυτές οι ενέργειες ήταν προσχεδιασμένες εδώ και καιρό» δήλωσε τοπικός Bουλευτής καταγγέλλοντας ότι η αστυνομία δεν ενεπλάκη για να σταματήσει τις συγκρούσεις.

«Θα πω ένα πράγμα στον Πούτιν. Ξέχαστε την Οδησσό» δήλωσε o Bουλευτής Νμίτρο Σπίβακ, ο οποίος και έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς, όλοι νεαροί υποστηρικτές της κυβέρνησης του Κιέβου.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής το Κίεβο εξαπέλυσε μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Σλαβιάνσκ και του Κραματόρσκ.

Σύμφωνα με το Yπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, ο στρατός κατέλαβε εννέα σημεία ελέγχου τα οποία πριν βρίσκονταν στα χέρια των φιλορώσων.
Μέσα αντιαεροπορικής άμυνας χρησιμοποίησαν φιλορώσοι ένοπλοι στο Σλαβιάνσκ εναντίον της πρώτης μεγάλης κλίμακας επιχείρησης των ουκρανικών δυνάμεων για την ανακατάληψη της πόλης, καταρρίπτοντας τουλάχιστον δύο στρατιωτικά ελικόπτερα.

Νεκροί τουλάχιστον δύο πιλότοι των ουκρανικών δυνάμεων και ένα μέλος των φιλορωσικών δυνάμεων.

 

in.gr

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 02 Μαΐου 2014 21:40
επιστροφή στην κορυφή