ΡΟΗ 24/7:

Νικαράγουα : 2.815 κρατούμενοι εκτός φυλακής λόγω κορονοϊού

19771728

- Μόλις 16 κρούσματα κορονοϊού και πέντε θάνατοι έχουν καταγραφεί στη χώρα

2.815 φυλακισμένοι τέθηκαν υπό κατ’ οίκον κράτηση, με στόχο την αποτροπής της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη 13 Μαΐου οι αρχές της Νικαράγουας, με δικαιούχους τους πιο ηλικιωμένους κρατούμενους και φυλακισμένους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, όπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών. Ωστόσο η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι κανένας από αυτούς που χαρακτηρίζει πολιτικούς κρατούμενους δεν επωφελήθηκε από το μέτρο με προφανή στόχο την αποτροπής της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Το δικαίωμα να τεθούν σε κατ’ οίκον κράτηση δεν αναγνωρίστηκε όμως σε κανέναν από τους 86 αντικυβερνητικούς ακτιβιστές που κρατούνται στις φυλακές, στηλίτευσε σε δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο η δικηγόρος Γιονάρκι Μαρτίνες, η οποία είναι συνήγορος υπεράσπισης πολλών από αυτούς.

Η ίδια χαρακτήρισε τον αποκλεισμό τους από το μέτρο πράξη «αντιποίνων εναντίον αντιπολιτευόμενων και αθώων». «Είναι πασίδηλο ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η υγεία δεν γίνονται σεβαστά από εκείνους που τους στέρησαν την ελευθερία» διότι εναντιώθηκαν στην κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, συνέχισε.

Κατά την ίδια ποινικολόγο, πολλοί από τους πολιτικούς κρατούμενους έχουν πυρετό και αναπνευστικά προβλήματα, αλλά δεν τους προσφέρεται περίθαλψη.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι τουλάχιστον δώδεκα αντιπολιτευόμενοι φυλακισμένοι παρουσιάζουν συμπτώματα που αφήνουν να εννοηθεί πως πάσχουν από την COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Η οικογένεια ενός από τους αντιπολιτευόμενους που είναι φυλακισμένοι, του Ουριέλ Πέρες, ανακοίνωσε την Τρίτη πως νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη Μανάγκουα, επισήμως διότι πάσχει από πνευμονία.

Οι σωφρονιστικές αρχές της Νικαράγουας παρ’ όλ’ αυτά διατείνονται ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στον πληθυσμό των φυλακισμένων στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.

Κατά τα επίσημα στοιχεία, μόλις 16 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό και 5 θάνατοι έχουν καταγραφεί στη Νικαράγουα αφότου άρχισε η πανδημία. Ωστόσο μια μη κυβερνητική οργάνωση, το Observatorio Ciudadano (Παρατηρητήριο Πολιτών), λέει αντιθέτως ότι με βάση τη δική της καταμέτρηση, τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 ξεπερνούν τα 780, ιδίως στην πρωτεύουσα Μανάγκουα και σε περιοχές στο νότιο και στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 14 Μαΐου 2020 08:29
επιστροφή στην κορυφή