ΡΟΗ 24/7:

Στηρίζει το ταμείο ανάκαμψης η Κομισιόν

komision thumb large thumb large

Την θετική της αντίδραση στη συνέντευξη τύπου της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Φον ντερ Λάιεν για το Ευρωπαϊκό «ταμείο ανάκαμψης» της οικονομίας, ύψους 500 δισ. Ευρώ.


Σύμφωνα με την Γερμανίδα καγκελάριο και το Γάλλο Πρόεδρο, από αυτό το ταμείο θα χρηματοδοτηθούν δράσεις για την ανόρθωση των εθνικών οικονομιών των χωρών-μελών της Ενωσης κατά την περίοδο εξόδου από την πανδημία. Για να μην επιβαρυνθούν τα διάφορα εθνικά δημόσια χρέη, τα κεφάλαια ανασυγκρότησης που θα λάβουν τα κράτη δεν θα είναι δανειοδοτήσεις, όπως ελέχθη, αλλά επιχορηγήσεις.

Από την πλευρά της η κ. Φον ντερ Λάιεν δήλωσε τα εξής:

«Καλωσορίζω την εποικοδομητική πρόταση της Γαλλίας και της Γερμανίας. Η πρόταση αυτή αναγνωρίζει την εμβέλεια και το μέγεθος της οικονομικής πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και ορθώς δίνει έμφαση στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης με επίκεντρο τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Κινείται δε στην ίδια κατεύθυνση με την πρόταση που επεξεργάζεται η Επιτροπή, η οποία θα λάβει επίσης υπόψη τις απόψεις όλων των κρατών μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»..

Η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι η στρατηγική οικονομικής ανάκαμψης πρέπει να βασιστεί σε τρεις πυλώνες που λειτουργούν από κοινού:

- τα άμεσα μέτρα που λαμβάνονται, για να μπορέσουν τα κράτη μέλη να στηρίξουν την οικονομία, με τη μορφή κυρίως του ευέλικτου πλαισίου κρατικών ενισχύσεων και της ενεργοποίησης της ρήτρας διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, καθώς και της στήριξης που παρέχεται από την ΕΚΤ και την ΕΤΕπ·

- τα δάνεια ύψους 540 δισ. ευρώ σε διάφορες μορφές, που αποτελούν το επίκεντρο της αντίδρασης της Ευρωομάδας, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος SURE της Επιτροπής·

- και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το οποίο θα συμπληρωθεί από ένα Μέσο Ανάκαμψης, που θα εγκρίνει η Επιτροπή την επόμενη εβδομάδα.

Από κοινού αυτά τα σχέδια είναι αναγκαία, ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη και οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την κρίση και στη συνέχεια να δρομολογήσουν τις μαζικές επενδύσεις που απαιτούνται για την αποκατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

επιστροφή στην κορυφή