ΡΟΗ 24/7:

Σεισμός 7,4 Ρίχτερ στο Μεξικό

seismos mexico230620

Για τσουνάμι προειδοποιούν οι αρχές

Προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσε η αρμόδια υπηρεσία των ΗΠΑ, μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο νότιο Μεξικό. Για τουλάχιστον έναν νεκρό και έναν τραυματία από κατάρρευση κτηρίου στην Κρουσεσίτα, περιοχή του θερέτρου Χουατούλκο, κάνει λόγο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο. Ο σεισμός, με επίκεντρο την ακτογραμμή της πολιτείας Οαχάκα στον Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στο Χουατούλκο, είχε εστιακό βάθος 26 χλμ. Ακολούθησαν ισχυροί μετασεισμοί, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό προειδοποίησε ότι αναμένονται κύματα ύψους ενός έως τριών μέτρων κατά μήκους των νότιων ακτών του Μεξικού και σε απόσταση εντός χιλίων χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού. Κύματα έως ενός μέτρου ενδέχεται να πλήξουν την ακτή του Εκουαδόρ, ενώ μικρότερα κύματα κάτω των 50 εκατοστών αναμένονται στις χώρες της κεντρικής Αμερικής, καθώς και στη Χαβάη και το Περού.

Ο σεισμός προκάλεσε έντονη ανησυχία στο κέντρο της πόλης του Μεξικού, όπου ταρακουνήθηκαν κτήρια. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους καθώς οι σειρήνες της πόλης προειδοποιούσαν τους πολίτες λίγα λεπτά πριν από τη σεισμική δόνηση.

O σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο κεντρικό και νότιο τμήμα της χώρας, αλλά και στη γειτονική Γουατεμάλα.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανέφερε ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 7,4 Ρίχτερ, αναθεωρώντας την προηγούμενη εκτίμηση για 7,7 Ρίχτερ.

Σεισμοί ανάλογου μεγέθους μπορεί να είναι καταστροφικοί. Το 2017, δόνηση 7,1 Ρίχτερ είχε πλήξει το κεντρικό Μεξικό, προκαλώντας το θάνατο 355 ανθρώπων στην πρωτεύουσα της χώρας και στις πολιτείες που την περιβάλλουν.

Το Μεξικό βρίσκεται σε ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, στο σημείο που συναντώνται τρεις τεκτονικές πλάτες.

επιστροφή στην κορυφή