ΡΟΗ 24/7:

Eurostat: Στο 0,7% το πρωτογενές πλεόνασμα 2015

eurostat

Καλύτερα των στόχων τα στοιχεία

 

Πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,7% του ΑΕΠ δείχνουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat. Το δημόσιο έλλειμμα ανήλθε στο 7,2% το 2015, από το 3,6% το προηγούμενο έτος, ενώ οι κυβερνητικές δαπάνες αυξήθηκαν στο 55,3% του ΑΕΠ, από 50,7% το 2014.

Η χώρα εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη, στο 176,9% του ΑΕΠ, παρ' ότι καταγράφεται ελαφρά υποχώρηση σε σχέση με το 2014.

Να σημειωθεί ότι το κόστος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το 2015 υπολογίζεται σε 7,158 δισ. ευρώ ή 4,1% του ΑΕΠ, όταν το συνολικό έλλειμμα (κατά ESA) είναι 7,4% και το πρωτογενές 3,4% του ΑΕΠ. Διαμορφώνεται δηλαδή ένα πρωτογενές πλεόνασμα κατά πρόγραμμα της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ, αντί του στόχου για έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ.
Τα παραπάνω μεγέθη ωστόσο δεν είναι αυτά που υπολογίζονται για το πρόγραμμα αλλά αυτά που προκύπτουν από το λογιστικό πρότυπο της Eurostat (ESA 2010).

Με βάση το πρόγραμμα, μια σειρά δαπάνες αντιμετωπίζονται διαφορετικά. Όπως σημειώνει και η ΕΛΣΤΑΤ, «τα στοιχεία που αντιμετωπίζονται διαφορετικά σύμφωνα με τους κανόνες ESA 2010 και στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής περιλαμβάνουν έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες σχετικά με συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, τα οποία προέρχονται από την κατοχή ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια».

Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά έχει επενδύσει πολλά στα στοιχεία της Eurostat, προκειμένου να αποκρούσει όσο μπορεί τις πιέσεις για περισσότερα μέτρα, ενώ το θέμα έχει ανέβει και στην ατζέντα των δανειστών, δεδομένου ότι στις Βρυξέλλες υπερασπίζονται την ακρίβεια των στοιχείων τα οποία αμφισβητεί εν πολλοίς το ΔΝΤ.

 

in.gr

επιστροφή στην κορυφή