ΡΟΗ 24/7:

Παράταση μέχρι 15 Ιουλίου για τις φορολογικές δηλώσεις

forologikh dhlwsh

- Για φυσικά και νομικά πρόσωπα


Έδωσε τελικά παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων το Υπουργείο Οικονομικών, παρά τις αντίθετες δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Τ. Αλεξιάδη, ο οποίος επέμενε – μέχρι τις αρχές Ιουνίου τουλάχιστον – ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι η 30ή Ιουνίου και δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση.
Με σημερινή του ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομικών ορίζει ότι παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων έως τις 15 Ιουλίου: «Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζοντας την κατάσταση σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί και τα προβλήματα που προέκυψαν τόσο από την αποχή των φοροτεχνικών- λογιστών από την κατάθεση φορολογικών δηλώσεων, όσο και από άλλους λόγους, προχωρά σε ολιγοήμερη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής τους, έως την Παρασκευή 15/7/2016. Η παράταση αφορά την υποβολή δηλώσεων τόσο των φυσικών, όσο και των νομικών προσώπων».
Παράλληλα στην ανακοίνωση τονίζει ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση, καλώντας φορολογούμενους, λογιστές και φοροτεχνικούς να υποβάλουν έγκαιρα τις δηλώσεις: «Οι φορολογούμενοι και οι λογιστές - φοροτεχνικοί καλούνται να υποβάλουν έγκαιρα τις δηλώσεις ώστε να αποφευχθούν προβλήματα σχετικά με την έγκαιρη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και την πληρωμή των σχετικών υποχρεώσεων, σε όσο το δυνατό περισσότερες δόσεις».

Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει:

1. Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.
2. Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.
3. Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.
4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

επιστροφή στην κορυφή