Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

Συνάντηση Παυλόπουλου-Στουρνάρα

717664-stournaras-pavlopoulos

Θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα βλέπει ο Διοικητής της ΤτΕ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο είχε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας προκειμένου να τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο ο κύριος Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. "Ένα από τα μεγάλα ελλείμματα που έχουμε στην Ευρωζώνη είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τα απαραίτητα εργαλεία για να μπορέσει ν’ αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτή την κρίση και την κρίση χρέους και την τραπεζική κρίση, η οποία υπάρχει" σημείωσε ο κύριος Παυλόπουλος προσθέτοντας ότι για να τα καταφέρει πρέπει να δοθούν και τα θεσμικά μέσα που έχουν άλλες Κεντρικές Τράπεζες με κορυφή την FED.

"Νομίζω ότι και με την πείρα που έχετε και επειδή ως Ελλάδα έχουμε κάθε λόγο να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, είναι ανάγκη να είμαστε με εκείνα τα Κράτη, τα οποία θα συμβάλλουν ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ν’αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αλλά με τα κατάλληλα μέσα. Ακόμα και αν χρειασθεί αλλαγή του Καταστατικού της".

Από πλευράς του ο κύριος Στουρνάρας επικαλέστηκε στοιχεία που διαμορφώνουν αισιοδοξία για την πορεία της Ελλάδας. "Οι εξελίξεις για την Ελλάδα είναι θετικότερες απ’ότι ήταν πριν από λίγο καιρό – έχουμε στοιχεία δηλαδή γι’αυτό" σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπογράμμισε πως είναι ένας μεγάλος πυλώνας σταθερότητας στην Ευρώπη. "Στην ουσία η νομισματική πολιτική φέρει πολύ μεγάλο βάρος σήμερα για τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Θα επιθυμούσαμε, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, και κυβερνήσεις μέσω δημοσιονομικής πολιτικής, όσες μπορούν βέβαια, όσες έχουν αυτό που λέμε ‘δημοσιονομικό χώρο’, αλλά και μέσω μεταρρυθμίσεων, να συμβάλουν και αυτές".

Σχετικά με την αλλαγή καταστατικού στην οποία αναφέρθηκε ο κύριος Παυλόπουλος ο κύριος Στουρνάρας επεσήμανε ότι αυτό καθορίζεται από τη Συνθήκη και χρειάζεται ομοφωνία για ν’αλλάξει. "Πάντως, ακόμα και μέσα στο περιθώριο που έχουμε, η ΕΚΤ νομίζω ότι διαδραματίζει τον ρόλο της κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και συμφωνώ απόλυτα σε όσα είπατε για τον κ. Ντράγκι" κατέληξε ο κύριος Στουρνάρας συμφωνώντας με σχόλιο του κυρίου Παυλόπουλου ότι "ο Πρόεδρος, κ. Ντράγκι, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει αποδείξει ότι υπερασπίζεται την Ευρωζώνη και το Ευρώ. Αλλά για να τα καταφέρει σ’αυτόν τον τομέα πρέπει να δοθούν και τα θεσμικά μέσα που έχουν άλλες Κεντρικές Τράπεζες με κορυφή, αν θέλετε, την FED".

επιστροφή στην κορυφή