Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

Υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα

GALA-GALAKTOKOMIKA

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι αγελαδοτρόφοι


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση χαιρετίζει την κατάρτιση υπουργικής απόφασης, που προβλέπει υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα, η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδος (ΕΦΧΕ). Το αίτημα για την επικύρωση της απόφασης διαβιβάστηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκο Μπόλαρη, στον αρμόδιο γενικό γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Χρήστο Κασίμη, προκειμένου να προωθηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για διαβούλευση στα κράτη μέλη.

«Με δεδομένη τη θετική απόφαση για το αντίστοιχο αίτημα της Γαλλίας θεωρούμε επίσης δεδομένο ότι η υπουργική απόφαση θα εφαρμοστεί και στη χώρα μας» τονίζει ο πρόεδρος της ΕΦΧΕ, Θανάσης Βασιλέκας, προσθέτοντας: «Είναι γεγονός ότι τα νωπά τρόφιμα (και μάλιστα ιδιαίτερης ευαισθησίας, όπως το γάλα), όσο απομακρύνονται από τον τόπο παραγωγής τους, τόσο υποβαθμίζεται και η ποιότητά τους. Συνεπώς, με τη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση ο καταναλωτής αποκτά τη δυνατότητα να επιλέγει την ποιότητα που επιθυμεί για τον ίδιο και την οικογένειά του, ενώ παράλληλα διευκολύνεται στο να στηρίζει ενσυνείδητα την εθνική παραγωγή και κατά συνέπεια την εθνική οικονομία».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βασιλέκας εκφράζει τη βεβαιότητά του, ότι με ορισμένα μέτρα σωστού ελέγχου (σύνδεση του συστήματος «Άρτεμις» με τα τελωνεία, ενεργοποίηση περαιτέρω του ΕΦΕΤ κ.α.), «που πιστεύουμε ότι θα προωθήσει η κυβέρνηση, θα επέλθει εξυγίανση της αγοράς των γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ παράλληλα θα προστατευθεί ο καταναλωτής από το να πέφτει θύμα καταναλωτικής εξαπάτησης». Προσθέτει δε, ότι «το μέτρο δεν προστατεύει μόνο τους καταναλωτές και τους παραγωγούς, αλλά και τις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, διότι με το να δουλεύουν με εισαγόμενο γάλα, στο τέλος θα οδηγούσε και τις ίδιες σε κατάρρευση από τα εισαγόμενα έτοιμα προϊόντα. Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι αυτή η υπουργική απόφαση είναι πάγιο αίτημα της ΕΦΧΕ».

επιστροφή στην κορυφή