ΡΟΗ 24/7:

Καινοτόμοι και εφευρετικοί, αλλά όχι αρκετά τολμηροί οι Έλληνες επιχειρηματίες

16 155002epixeirimatikothta

Από το 2014 οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν καταθέσει 500 προτάσεις στο “SME Instrument”, από τις οποίες εγκρίθηκαν μόνο 19

Καινοτόμοι και εφευρετικοί, αλλά όχι αρκούντως τολμηροί, φαίνεται ότι είναι οι Έλληνες νέοι επιχειρηματίες και οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς δεν φαίνεται να διεκδικούν και να αξιοποιούν τα διαθέσιμα κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα στον βαθμό που θα μπορούσαν.

Ενίοτε δε, τους λείπει και η τεχνογνωσία για την προετοιμασία των σχετικών φακέλων και η γνώση για το πού πρέπει να απευθυνθούν, ώστε να λάβουν ενίσχυση από κοινοτικά κονδύλια. Ενδεικτικό είναι, ότι ενώ οι Ιταλοί επιχειρηματίες έχουν καταθέσει χιλιάδες προτάσεις προς χρηματοδότηση από το «SME Instrument», το νέο κοινοτικό εργαλείο/πρόγραμμα, προϋπολογισμού 3 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2014-2020, οι Έλληνες έχουν υποβάλει μόλις 500 και η διαφορά αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με τα μεγέθη των δύο χωρών, σύμφωνα τουλάχιστον με στέλεχος συμβουλευτικής εταιρείας, με έδρα τις Βρυξέλλες.

«Από το 2014 οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν καταθέσει 500 προτάσεις στο “SME Instrument”, από τις οποίες εγκρίθηκαν μόνο 19, ενώ από την Ιταλία υποβλήθηκαν χιλιάδες προτάσεις και εγκρίθηκαν 400» εξηγεί, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Φραντσέσκο Τζιοβάνι Ρότσιολα (Francesco Giovanni Rocciola), project manager κοινοτικών προγραμμάτων για λογαριασμό επενδυτικής και συμβουλευτικής εταιρείας στις Βρυξέλλες. Ο κ. Ρότσιολα περιλαμβάνεται μεταξύ των ομιλητών του 1ου διεθνούς συνεδρίου νεανικής επιχειρηματικότητας INNECO, που πραγματοποιείται από σήμερα έως και την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

επιστροφή στην κορυφή