ΡΟΗ 24/7:

Σε διαπραγμάτευση η κυβέρνηση με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς

akinhta2

«Όχι» στους πλειστηριασμούς στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας

 

Σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα βρίσκεται η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να διορθωθεί η πρόβλεψη που έχει ενσωματωθεί στο κείμενο του επικαιροποιημένου Μνημονίου και προβλέπει τον εκπλειστηριασμό ακινήτων στο 1/3 της αντικειμενικής τους αξίας.

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών που επικαλούνται "Τα Νέα" αναφέρουν ότι η σχετική απαίτηση της τρόικας δεν είχε γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Υπουργείο Οικονομικών διεκδικεί ευθυγράμμιση των διατάξεων με όσα προβλέπονται στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, βάσει των οποίων οι πλειστηριασμοί θα μπορούσαν να διενεργούνται σε τιμές ίσες με τα δύο τρίτα των αντικειμενικών αξιών.

Μια τέτοια εξέλιξη θα έφερνε τις τιμές στις οποίες βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα πιο κοντά στις εμπορικές αξίες σήμερα, δεδομένου ότι οι πραγματικές τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από τις αντικειμενικές.

Σήμερα, οι πλειστηριασμοί δεν μπορούν να γίνουν σε τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής και δεδομένου ότι στις περισσότερες περιοχές οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες των εμπορικών, οι πλειστηριασμοί συνήθως κηρύσσονται άγονοι.

Προκειμένου μάλιστα να υποχωρήσει η αποδεκτή τιμή στον πλειστηριασμό ακινήτων κάτω από την αντικειμενική θα πρέπει να έχουν προηγηθεί δύο άγονοι πλειστηριασμοί και στη συνέχεια το Δημόσιο, μόνο αφού προηγηθεί δικαστική απόφαση, μπορεί να χαμηλώσει περαιτέρω τον πήχη της ελάχιστης αποδεκτής τιμής.

Σημειώνεται πως ήδη η πρόβλεψη του επικαιροποιημένου Μνημονίου για τον εκπλειστηριασμό ακινήτων στο 1/3 της αντικειμενικής τους αξίας έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών φορέων.

 

Πηγή: in.gr

επιστροφή στην κορυφή