Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

Στα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» στοχεύει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

esth anoixt kentr

Μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου η υποβολή προτάσεων

Ενημερωτική εκδήλωση για τη δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία 2014-2020 (ΕΠΑνΕΚ) πραγματοποίησε στα γραφεία του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Η Δράση «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» στοχεύει στην ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική.

Βασική προϋπόθεση συμμετοχής στη δράση είναι η συνεργασία μεταξύ φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των οικείων Εμπορικών Συλλόγων / Επιμελητηρίων.

Στόχος του προγράμματος είναι η αναβάθμιση της λειτουργικότητας και αισθητικής της περιοχής παρέμβασης και την οργάνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται εντός της περιοχής αυτής, με υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών.

Η Μαρία Πουλάκη συνεργάτης της ειδικής γραμματέως ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής σημείωσε ότι πρόκειται για μια δράση η οποία έχει ως στόχο της αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και της αισθητικής των εμπορικών καταστημάτων βοηθώντας ανάπτυξη εμπορικών δρόμων. Σημείωσε ότι το μίνιμουμ προϋπόθεση είναι 50 καταστήματα σε έναν εμπορικό δρόμο 400 μέτρων εκ των οποίων 200 μέτρα αφορούν σε πεζόδρομο ή σε ήπιας κυκλοφορίας δρόμο. Τόνισε ότι στο πρόγραμμα εκτός από εμπορικά καταστήματα μπορούν να συμμετέχουν και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εκάστοτε περιοχή.

Σύμφωνα με τη κ. Πουλάκη οι επιλέξιμες δαπάνες για τα εμπορικά καταστήματα είναι η αναμόρφωση των προσόψεων των καταστημάτων έτσι ώστε να αναδειχτεί η ταυτότητα που έχει η συγκεκριμένη περιοχή.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης ανέφερε ότι ήδη γίνονται οι σχετικές προετοιμασίες για την κατάθεση των φακέλων. Σύμφωνα με τον ίδιο θα κατατεθούν 3 προτάσεις στους δήμους Ευόσμου, Θερμαϊκού και Θεσσαλονίκης από την Τσιμισκή και πάνω μέχρι το ύψος της Ι. Δραγούμη και μέχρι την Καμάρα. «Θεωρώ είναι μια σοβαρή πρωτοβουλία του υπουργείου, νομίζω ότι θα βοηθήσει τους εμπορικούς δρόμους, θα δούμε πως θα το υλοποιήσουμε, θα κάνουμε ότι καλύτερο γίνεται για την περιοχή της Θεσσαλονίκης. Στόχος μας είναι να κάνουμε κάτι καλό και να μείνει το στίγμα του εμπορικού συλλόγου στην πόλη υπό την έννοια αυτό που θα βάλουμε στην περιοχή να μείνει για πάντα» τόνισε.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης είναι 50.000.000 ευρώ και η ένταση της ενίσχυσης ανέρχεται στο 100%. Ο μέγιστος προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων προτάσεων δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 1.900.000 ευρώ και αναλύεται ως: μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός Δήμου έως 1.500.000 ευρώ μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός Εμπορικού Συλλόγου / Επιμελητηρίου έως 400.000 ευρώ

Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων είναι η 24η Σεπτεμβρίου.

επιστροφή στην κορυφή