ΡΟΗ 24/7:

Στις 30 Αυγούστου η πρώτη δόση της εκκαθάρισης εισφορών ΕΦΚΑ

efka asf

Οι δυνατότητες των ασφαλισμένων

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για όλους τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους που έχουν λάβει από τον ΕΦΚΑ χρεωστικά ειδοποιητήρια -για τη χρήση του έτους 2018- προκειμένου μέχρι τις 30 Αυγούστου να καταβάλουν την πρώτη δόση της εκκαθάρισης. Η εκκαθάριση αφορά 1,5 εκατ. ασφαλισμένους -ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες (δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς) και αγρότες- και τις ασφαλιστικές εισφορές του 2018, οι οποίες υπολογίστηκαν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα για το 2017.

Ήδη τα σχετικά ειδοποιητήρια έχουν αναρτηθεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και σε όσες περιπτώσεις είναι χρεωστικά, οι ασφαλισμένοι έχουν περιθώριο 30 ημερών, δηλαδή έως το τέλος Αυγούστου, για να καταβάλουν την πρώτη δόση. Σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις και όσοι έχουν πιστωτικό υπόλοιπο μεγαλύτερο από 50 ευρώ, μπορούν εάν το επιλέξουν, μέχρι το τέλος του Αυγούστου, να δηλώσουν ότι θέλουν να συμψηφίσουν αυτό το ποσό με τις επόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Δυνατότητες

1. Όσοι ασφαλισμένοι αυτοαπασχολούμενοι επιλέξουν τον συμψηφισμό των εισφορών τους θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ μέχρι τις 30 Αυγούστου. Μετά την 1η Σεπτεμβρίου, εάν δεν υποβληθεί η αίτηση, τότε το ποσό θα πιστωθεί σε μία δόση στον τραπεζικό λογαριασμό των ασφαλισμένων.

2. Όσοι ασφαλισμένοι έχουν πιστωτικό υπόλοιπο άνω των 50,01 ευρώ, έχουν δύο επιλογές. Ή να το συμψηφίσουν με τις επόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή να εισπράξουν εφάπαξ το ποσό. Η αίτηση υποβάλλεται διαδικτυακά, μέσω των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών ΕΦΚΑ ή στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Μη Μισθωτών ΕΦΚΑ. Μετά την πάροδο της προθεσμίας υποβολής της αίτησης, το εναπομείναν πιστωτικό υπόλοιπο θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων που δεν έχουν υποβάλει σχετική αίτηση.

3. Όσοι έχουν πιστωτικό υπόλοιπο μέχρι 50 ευρώ, αυτό συμψηφίζεται αυτόματα με επόμενες εισφορές. Εφόσον η διαφορά εκκαθάρισης είναι μηδενική, παραμένει μόνο η υποχρέωση καταβολής των τρεχουσών μηνιαίων εισφορών του 2019.

4. Όσοι ασφαλισμένοι έχουν χρεωστικό υπόλοιπο εκκαθάρισης θα πρέπει να αποπληρώσουν ό,τι οφείλουν σε 5 μηνιαίες δόσεις. Η πληρωμή της πρώτης δόσης θα πρέπει να γίνει έως τις 30 Αυγούστου.

5. Προσοχή! Οι ασφαλισμένοι που οφείλουν ποσά για το 2018 μπορούν να τα εντάξουν, εάν το επιθυμούν, στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αφού προηγουμένως βεβαιωθεί το χρεωστικό υπόλοιπο της εκκαθάρισης από το ΚΕΑΟ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, η καταβολή του δωρόσημου του Αυγούστου του 2019 στους εργατοτεχνίτες οικοδόμους θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά μέσω τραπεζών την ερχόμενη Τρίτη 6 Αυγούστου. Η πληρωμή θα αφορά μόνο τους οικοδόμους που έχουν ήδη γνωστοποιήσει στο Τμήμα Μητρώου των υποκαταστημάτων Μισθωτών ΕΦΚΑ τον τραπεζικό τους λογαριασμό. Σε σχετική εγκύκλιο του Ταμείου επισημαίνεται ότι για τις περιπτώσεις των οικοδόμων των οποίων η πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών απορρίφθηκε από τις τράπεζες για οποιονδήποτε λόγο (π.χ., κλειστός - ανύπαρκτος λογαριασμός), πρόκειται να αναρτηθούν οι σχετικές καταστάσεις στο Intranet τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μετά την ημερομηνία έναρξης πληρωμής δωρόσημου, λόγω απαραίτητης επεξεργασίας δεδομένων. Οι καταστάσεις αυτές πλέον έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και η πληρωμή των αναφερόμενων σε αυτές εργατοτεχνιτών οικοδόμων θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη πληρωμή δωρόσημου (Δωρόσημο Χριστουγέννων 2019), εφόσον ο ασφαλισμένος γνωστοποιήσει τον τραπεζικό του λογαριασμό με τη συνήθη διαδικασία.

με πληροφορίες από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"

επιστροφή στην κορυφή