ΡΟΗ 24/7:

"Βηματοδότης" της ελληνικής οικονομίας το εμπόριο

imera ellinikou emporiou19

Η ΕΣΕΕ για την Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου

«Ακόμη και μετά την πολυετή μνημονιακή λιτότητα, το εμπόριο παραμένει μια κεντρική δραστηριότητα για την ελληνική οικονομία. Αντιπροσωπεύει σημαντικό μερίδιο της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης της χώρας, όντας ο μεγαλύτερος εργοδότης και συνεχίζει να αποτελεί τη βασική πύλη εισόδου των νέων στην αγορά εργασίας» αναφέρει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου κι Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), με αφορμή την 14η επέτειο, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, από την καθιέρωση της Ημέρας Ελληνικού Εμπορίου.

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, που επισημαίνει πως σήμερα οι περίπου 236.000 εμπορικές επιχειρήσεις απασχολούν 690.000 άτομα, καλύπτοντας το 18% της συνολικής απασχόλησης στην οικονομία, «η Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου είναι η ημέρα αναγνώρισης του πολύπλευρου ρόλου που έχει στην Ελλάδα η επιχειρηματική δραστηριότητα, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Είναι η ημέρα κατά την οποία ένα από τα πλέον δυναμικά τμήματα της ελληνικής οικονομίας διδάσκεται από το παρελθόν του, μελετά με προσοχή το σήμερα και προβληματίζεται για το μέλλον του. Είναι η ημέρα που συνιστά την έμπρακτη αναγνώριση από την πλευρά της ελληνικής Πολιτείας της κεντρικής θέσης του εμπορίου στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας. Για την ΕΣΕΕ πρόκειται για μια ημέρα συλλογικού αναστοχασμού, αλλά και έμπρακτης αισιοδοξίας. Είναι η πρώτη Ημέρα Ελληνικού Εμπορίου εκτός των προγραμμάτων στήριξης και ελπίζουμε να είναι η αφετηρία για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης και για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας».

«Το εμπόριο είναι ο "βηματοδότης" της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό είναι κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα στην περίοδο της κρίσης» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας. Όπως σημειώνει, «βρισκόμαστε σε μια μεταβατική φάση· οργανώνεται μια κίνηση επιστροφής στην "κανονικότητα", η οποία έχει ως στόχο να αποκαταστήσει μέρος των απωλειών της περιόδου της κρίσης. Αυτό αφορά όλες τις υγιείς δυνάμεις της αγοράς, όλους τους φορείς εκπροσώπησης, όλους τους επιχειρηματίες. Είναι αναγκαίο να ανοίξει ένας ευρύτερος διάλογος για την πορεία της οικονομίας και το μέλλον της αγοράς. Η εποχή της ψηφιακής έκρηξης και της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο σε παγκόσμια κλίμακα. Αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις, οι συναλλαγές, οι καταναλωτικές συνήθειες, το ίδιο το καταναλωτικό κοινό.... Η εμπορική επιχείρηση θα είναι η αιχμή του μέλλοντος της ελληνικής οικονομίας. Το όποιο εγχείρημα ψηφιακού μετασχηματισμού βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην εμπορική δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ μελετά και παρεμβαίνει στις νέες εξελίξεις, σε συνεχή διάλογο με τους φορείς της Πολιτείας, αναβαθμίζει και επικαιροποιεί καθημερινά τη δράση της, γνωρίζει τα προβλήματα και τις προσδοκίες των εμπόρων στις νέες συνθήκες της αγοράς και είναι έτοιμη να συνδράμει στις προσπάθειές τους για προκοπή και ευημερία».

επιστροφή στην κορυφή