ΡΟΗ 24/7:

Συνεργασία ΥΠΑΤ και Περιφερειών για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

ypourgeio afrotikhs anaptyxhs

Ενημέρωση για τις νεώτερες εξελίξεις σχετικά με τις διαβουλεύσεις για την νέα ΚΑΠ

Συνεργασία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις Περιφέρειες της χώρας για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση και εφαρμογή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, ανακοινώθηκε στη διευρυμένη συνάντηση υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μ. Βορίδη και τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κ. Μπαγινέτα.

Ο Υπουργός Μ. Βορίδης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της αναπτυξιακής στρατηγικής του Υπουργείου και επεσήμανε την αναγκαιότητα της αποτελεσματικής αξιοποίησης χρηματοδοτικών μέσων και εργαλείων, όπως του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενή τομέα και την υλοποίηση επενδύσεων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Τόνισε δε ότι ο προγραμματισμός που τίθεται προϋποθέτει την στοχοπροσήλωση όλων των εμπλεκομένων στην επιδίωξη απτών αποτελεσμάτων, στη βάση τόσο των χρονικών όσο και των χρηματοδοτικών περιορισμών της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Ο Γενικός Γραμματέας Κ. Μπαγινέτας στην ομιλία του έθεσε τις βασικές αρχές του πλαισίου στοχοθεσίας και προγραμματισμού, τους στόχους καθώς και το χρονοδιάγραμμα των απαραίτητων ενεργειών για την επίτευξή τους. Τόνισε ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός αποσκοπεί στην επίσπευση της ενεργοποίησης και εφαρμογής των μέτρων, την έγκαιρη ένταξη και υλοποίηση των επενδύσεων, ιδιωτικών και δημοσίων, και την προοδευτική βελτίωση των ποσοστών απορρόφησης για τον περιορισμό του κινδύνου απώλειας πόρων στο πέρας της προγραμματικής περιόδου.

Αναφέρθηκε επίσης, στην ορθολογική αξιοποίηση του εργαλείου της υπερδέσμευσης ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη απορρόφηση των πόρων, η έγκαιρη απόσβεσή της καθώς και η ελαχιστοποίηση του κινδύνου καθυστέρησης υλοποίησης των έργων και μη ολοκλήρωσής τους εντός των χρονικών ορίων της προγραμματικής περιόδου.

Ζήτησε δε από τους εκπροσώπους των Περιφερειών να θέσουν την επίτευξη των στόχων του ΠΑΑ ψηλά στις προτεραιότητές τους, δεδομένης της σημαντικής χρηματοδοτικής βαρύτητας των μέτρων του και της συμβολής του στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών της χώρας.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ενημέρωσε επίσης τους εκπροσώπους των Περιφερειών για τις νεώτερες εξελίξεις σχετικά με τις διαβουλεύσεις για την νέα ΚΑΠ καθώς και για τον προγραμματισμό της προετοιμασίας του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, καλώντας τους να συμμετέχουν ενεργά και ουσιαστικά στον σχεδιασμό του.

επιστροφή στην κορυφή