ΡΟΗ 24/7:

Σχεδόν 800 παραβάσεις για παρεμπόριο

IMG 20191112 105547

Την περίοδο Αυγούστου-Δεκεμβρίου 2019

Τα αποτελέσματα της επιχειρησιακής δραστηριότητας των μηχανισμών ελέγχου για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου στο σύνολο της χώρας για το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο του 2019 έκαναν γνωστά το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

Ειδικότερα:

Από 19.08.2019 έως και 31.12.2019 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 6.789 έλεγχοι (199% αύξηση συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2018) και βεβαιώθηκαν συνολικά 795 παραβάσεις (90% αύξηση συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2018).

Ελέγχθηκαν, κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν συνολικά 98.119 τεμάχια (αύξηση κατά 731% συγκριτικά με το 2018 όταν κατασχέθηκαν 11.808 τεμάχια) ειδών παρεμπορίου, κυρίως απομιμητικά, τα οποία θα διακινούνταν παράνομα στην αγορά.

Επιβλήθηκαν πρόστιμα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για έλλειψη παραστατικών εμπορίας και παράνομης διακίνησης, έλλειψη αδείας κ.ά. συνολικού ύψους 646.400 ευρώ, αυξημένα κατά 114% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018, όταν επιβλήθηκαν πρόστιμα 301.884 ευρώ.

Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στις Περιφερειακές Ενότητες Αττικής, Καστοριάς, Φλώρινας, Κοζάνης, Γρεβενών, Σερρών, Ροδόπης, Έβρου, Αλεξανδρούπολης, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αιτωλοακαρνανίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Βοιωτίας, Αχαΐας, Κορινθίας, Αργολίδας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ρεθύμνου.

Οι έλεγχοι αυτοί έγιναν στο πλαίσιο της διυπηρεσιακής συνεργασίας με την Ελληνική Αστυνομία, τις κατά τόπους Δημοτικές Αστυνομίες, τις Ελεγκτικές Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, το Λιμενικό Σώμα, τις τοπικές δημοτικές και περιφερειακές αρχές.

Αξιοποιήθηκε το σύνολο του ελεγκτικού μηχανισμού της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή και δεκάδες στελέχη από τις υπόλοιπες υπηρεσίες.

Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στις βόρειες πύλες εισόδου της χώρας.

Τέθηκε σε πλήρη λειτουργία το σύνολο του μηχανοκίνητου στόλου που διαθέτει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο παρέμενε για χρόνια ασυντήρητο και κατ’ επέκταση μη αξιοποιήσιμο, ενώ παρασχέθηκε στους ελεγκτές ο απαραίτητος εξοπλισμός.

Με τα άρθρα 19 και 148 του Ν. 4635/2019, ενισχύθηκαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και παρέχεται η δυνατότητα σύστασης μηχανισμού ελέγχου από μη δημόσιους φορείς.

Υπογράφηκαν μνημόνια συνεργασίας με τις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας και Νοτίου Αιγαίου προκειμένου να οριστούν σύνδεσμοι συνεργασίας για τον συντονισμό των ελέγχων.

Ορίστηκε νέος εκτελεστικός υπεύθυνος του ΣΥΚΕΑΑΠ.

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος εκπαίδευσης των στελεχών του ΣΥΚΕΑΑΠ από αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων κρατών.

Πραγματοποιήθηκαν ανοιχτές ημερίδες ειδικού επιχειρησιακού ενδιαφέροντος για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου σε διάφορες πόλεις.

Ενισχύθηκε η διυπηρεσιακή εκπροσώπηση των φορέων στο ΣΥΚΕΑΑΠ.

Διαμορφώνεται το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον καινούργιο διυπηρεσιακό φορέα Εποπτείας της Αγοράς και Αντιμετώπισης του Παρεμπορίου που αναμένεται να ψηφιστεί στο πρώτο τρίμηνο του 2020.

επιστροφή στην κορυφή