ΡΟΗ 24/7:

Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από την Ιαπωνία

FRAGKOGIANNHS BETH 20101

Στο ΒΕΘ ο υφυπουργός Εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης

Στη χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου, ανταποκρινόμενος στο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται από την Ιαπωνία για τη χώρα μας, θα βρεθεί το ερχόμενο Σάββατο ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης. Αυτό έκανε γνωστό μεταξύ άλλων ο κ. Φραγκογιάννης κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργάνωσαν το ΒΕΘ, το ICBS Business College και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων - ΣΕΒΕ με θέμα "Εξωστρέφεια και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Προϋποθέσεις και Προοπτικές Επιτυχίας".

Όπως είπε ο κ. Φραγκογιάννης η επίσκεψη στην Ιαπωνία γίνεται στο πλαίσιο συνάντησης με εκπροσώπους της μεγάλης κρατικής επενδυτικής τράπεζα Japan Bank of International Cooperation (JBIC) που δραστηριοποιείται επενδυτικά σε όλο τον κόσμο.

Η Japan Bank of International Cooperation, που έχει εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον για να χρηματοδοτήσει projects στην Ελλάδα, αποτελεί τον κρατικό βραχίονα διεθνών επενδύσεων της Ιαπωνίας και δίνει έμφαση στη χρηματοδότηση επενδύσεων που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος.

Όπως τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, ωστόσο η πολιτεία πρέπει να δημιουργήσει το σωστό κλίμα και τις υποδομές ώστε η Ελλάδα να γίνει πραγματικά ελκυστική.

Αναφερόμενος στο τρίπτυχο βάσει του οποίου θα πρέπει η χώρα να πορεύεται τόνισε πως απαιτείται πολιτική σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή.

«Ο κόσμος έχει ωριμάσει, γνωρίζει πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και πως χρειάζεται σκληρή δουλειά» τόνισε ο κ. Φραγκογιάννης υπογραμμίζοντας πως πέρα από την πολιτεία που πρέπει να υλοποιήσει σειρά δράσεων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και οι επιχειρήσεις και δη οι μικρομεσαίες πρέπει να έχουν όραμα και να το υπηρετούν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιο Καπνοπώλη, οι στρατηγικοί στόχοι για να παραμείνει η χώρα στον ενάρετο κύκλο της εξωστρέφειας, που κατά την περίοδο της κρίσης αποτέλεσε μονόδρομο για πολλές επιχειρήσεις, θα πρέπει να είναι η υποστήριξη των ελληνικών εξαγωγών, η προσέλκυση επενδύσεων και ο επαναπροσδιορισμός και το χτίσιμο, σε διεθνές επίπεδο, της εικόνας της εξωστρεφούς Ελλάδας.

«Χρειάζεται ενίσχυση της παραγωγικότητας των εξωστρεφών κλάδων, με τις απαραίτητες επενδύσεις σε εξοπλισμό και νέες τεχνολογίες. Κάτι τέτοιο απαιτεί τη βελτίωση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος, την ανάπτυξη κατάλληλων εργαλείων, αλλά και την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων, οι οποίες θα διοχετεύσουν πρόσθετη τεχνογνωσία και εξειδίκευση στην παραγωγική διαδικασία.

Χρειάζεται επίσης αποτελεσματικότερη προώθηση της καινοτομικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας, κίνητρα, φορολογικά και διοικητικά, για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην καινοτομία, αλλά και μέτρα με έμφαση στη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» σημείωσε ο κ. Καπνοπώλης.

επιστροφή στην κορυφή