ΡΟΗ 24/7:

Στα τέλη Φεβρουαρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τις 24 και 48 δόσεις

doy taxisnet pc020

Στα 30 ευρώ το ελάχιστο ποσό

Με προσεκτικά βήματα προχωρά το υπουργείο Οικονομικών ώστε η υπουργική απόφαση να πάρει την τελική της μορφή και να προχωρήσει η διαδικασία για την εφαρμογή της νέας πάγιας ρύθμισης των 24 δόσεων για τακτικές οφειλές στην εφορία ή των 48 δόσεων για έκτακτες οφειλές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ θα τραβήξουν μια διαχωριστική γραμμή για εκείνους που έχουν υπαχθεί στη παλαιά ρύθμιση των 12 δόσεων. Δηλαδή να δοθεί η δυνατότητα να περάσουν στις 24 δόσεις μόνο όσοι είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους σε 12 δόσεις μετά την 1η Νοεμβρίου του 2019.

Αυτό θα συμβεί όταν ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να συμβεί στις 26 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή για την νέα πάγια ρύθμιση, οι οφειλέτες μπορούν:

να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε 24 μηνιαίες δόσεις για φόρους όπως ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος κι άλλους φόρους στην εφορία ή τελωνεία. Η ρύθμιση των οφειλών γίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

να ρυθμίσουν έκτακτες οφειλές, όπως φόρος κληρονομιάς ή πρόστιμα, σε έως 48 δόσεις. Σε αυτή την περίπτωση όμως ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

όλα τα νέα χρέη προς την εφορία, είτε γίνουν ληξιπρόθεσμα είτε όχι.

Σύμφωνα με τη νέα μορφή της πάγιας ρύθμισης, το ελάχιστο ποσό κάθε δόσης ορίζεται σε 30 ευρώ. Η καθυστέρηση πληρωμής μιας δόσης θα έχει ως συνέπεια την επιβάρυνση αυτής με προσαύξηση 15%, για οφειλές που ρυθμίζονται σε έως και 12 δόσεις. Στην περίπτωση που κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου σταματήσει να καταβάλει τις δόσεις για την εξόφληση του χρέους (είτε πρόκειται για τακτική είτε για έκτακτη οφειλή), μπορεί να επανενταχθεί στη ρύθμιση πληρώνοντας διπλή προκαταβολή, αφού αφαιρεθούν οι δόσεις στις οποίες ήταν συνεπής. Όσον αφορά το επιτόκιο θα είναι προσαυξημένο κατά 1,5%.

Στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζονται όμως και για την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου με μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

επιστροφή στην κορυφή