ΡΟΗ 24/7:

Προτάσεις για την αγορά ακινήτων

POMIDA 37 SYNEDRIO 20

37ο ετήσιο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ

Οι νέες ρυθμίσεις και διαδικασίες για τη διαγραφή των αναδρομικών δημοτικών τελών των ακινήτων που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, η ολοκληρωμένη πολιτική του ΥΠΕΝ για τα ακίνητα που ανακοίνωσαν ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, κι ο υφυπουργός, Δημήτρης Οικονόμου, αλλά και η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ προς τον υφυπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, για τη στοχευμένη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μισθωμάτων κατοικιών κατά -10 μονάδες ήταν τα κύρια θέματα του 37ου ετήσιου συνεδρίου της ΠΟΜΙΔΑ, που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, παρουσία στελεχών και μελών των σωματείων της από όλη τη χώρα.

Στόχος της πρότασης αυτής, όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, είναι η σταθεροποίηση των ενοικίων κατοικιών με τη μοναδική βιώσιμη μακροπρόθεσμα μέθοδο, που είναι η αύξηση της προσφοράς κατοικίας στην αγορά των μισθώσεων. Το αποτέλεσμα της υιοθέτησης αυτού του μέτρου από την κυβέρνηση θα είναι να δοθεί ουσιαστικό κίνητρο στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι σήμερα προτιμούν να διαθέτουν τα σπίτια τους προς ενοικίαση στις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων (AirBNB κλπ.), να τα επαναπροσανατολίσουν στην αγορά των μισθώσεων κύριας κατοικίας.

«Το μέτρο θα επικροτηθεί από όλη την κοινωνία και θα λύσει οριστικά το πρόβλημα της προσφοράς των διαθέσιμων κατοικιών για κύρια κατοικία, καθιστώντας την ανταγωνιστικότερη από την προσφορά τους για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οι ιδιοκτήτες κατοικιών θα σπεύσουν να προσφέρουν κάθε διαθέσιμη κατοικία, σε ενοικιαστές αποκλειστικά κύριας κατοικίας ως προτιμητέους ενοικιαστές, και να ανανεώσουν τις υπάρχουσες μισθώσεις κύριας κατοικίας. Έτσι θα διατεθεί στην αγορά, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, και μεγάλος αριθμός πλήρως ανακαινισμένων κατοικιών, σε άριστη κατάσταση. Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ θα προστατεύσει ουσιαστικά τους παλαιούς και νέους ενοικιαστές κύριας κατοικίας, χωρίς να μας γυρίσει πίσω στον "μεσαίωνα" του ενοικιοστασίου» επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), Στράτος Παραδιάς.

Στο συνέδριο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, με εισηγήσεις τους ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, που ανήγγειλε απλοποίηση των διαδικασιών για τη φορολογία κεφαλαίου (φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, γονικής παροχής) με τη λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέφανος Κοτσώλης, που μίλησε για την πρόοδο κατάρτισης του Κτηματολογίου, και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, που αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των εμπόρων και των εκμισθωτών ακινήτων.

Ο κ. Παραδιάς τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξαν σημαντικές θετικές εξελίξεις στα προβλήματα των ιδιοκτητών ακινήτων, όπως η άμεση, αλλά όχι και ισότιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ, η τριετής αναστολή του φόρου υπεραξίας, η τριετής αναστολή ΦΠΑ στην αντιπαροχή και η απαλλαγή από αναδρομικά δημοτικά τέλη για τους χώρους που τακτοποιήθηκαν με τη νομοθεσία περί αυθαιρέτων.

Στάθηκε, ωστόσο, και στις πέντε κυριότερες «απειλές» για την ιδιωτική ακίνητη περιουσία που είναι:

- Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, που θα εκτοξεύσει τους φόρους κεφαλαίου. «Οι τιμές ζώνης πρέπει να παραμείνουν στα χαμηλότερα όρια κάθε περιοχής, και όχι να αυξηθούν από κάποιες ευκαιριακές μεταβιβάσεις» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ.

- Η απαξίωση των υφισταμένων κτηρίων από την εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας. «Το κόστος των υλικών πρέπει να συμπεριληφθεί στην φοροαπαλλαγή για την ανακαίνιση κτηρίων» σημείωσε.

- Οι διεκδικήσεις του Δημοσίου από Κτηματολόγιο, δασικούς χάρτες, οριοθέτηση αιγιαλού κλπ. Ο κ. Παραδιάς επισήμανε την ανάγκη να επιλυθεί άμεσα το ιδιοκτησιακό πρόβλημα των εκτός σχεδίου ακινήτων, που σήμερα στέλνει ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες στις επιτροπές και τα δικαστήρια.

- Η εκτεταμένη φορολογική και πολεοδομική γραφειοκρατία στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ είναι ο άμεσος περιορισμός των απαιτουμένων εγγράφων και η ηλεκτρονική χορήγησή τους.

- Ο κίνδυνος για την επιστροφή σε «ενοικιοστασιακού τύπου» ρυθμίσεις στις μισθώσεις κατοικιών. Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει, ως το μόνο μέτρο για την αύξηση της προσφοράς κατοικιών στην αγορά των μισθώσεων κύριας κατοικίας, τη στοχευμένη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των μισθωμάτων κατοικιών κατά -10 μονάδες, σε σχέση με τα μισθώματα των βραχυχρόνιων και των εμπορικών κλπ μισθώσεων.

Κατά τις ομιλίες τους στο συνέδριο, ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, επισήμανε ότι «η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι ελεύθερη και δίκαιη αγορά και μικρότερη φορολογία». Επανέλαβε ότι θα υπάρξει νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά τη φετινή χρονιά, στο πλαίσιο της οποίας δεσμεύτηκε να εξεταστεί και η επισήμανση της ΠΟΜΙΔΑ ότι η προηγούμενη μείωση δεν ήταν απόλυτα ισότιμη, καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Παραδιάς, «δεν μπορεί αυτοί που τιμωρήθηκαν κατά τον σχεδιασμό του ΕΝΦΙΑ να ξανατιμωρούνται την ώρα της μείωσης». Ο υφυπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε επίσης στο δίκαιο του αιτήματος της ΠΟΜΙΔΑ που σχετιζόταν με τις φοροαπαλλαγές για εργασίες αναβάθμισης των κτηρίων, το οποίο ικανοποιήθηκε με τη σχετική τροπολογία. Σημείωσε, τέλος, ότι χρειάστηκε αντιπαράθεση με τους θεσμούς προκειμένου να ψηφιστεί η αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα μαζί με το φόρο υπεραξίας.

Λύση για το πρόβλημα της διεκδίκησης από το Δημόσιο ολόκληρων περιοχών της χώρας, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τίτλοι επί δεκαετίες, ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Ρύθμιση την οποία ο κ. Παραδιάς χαρακτήρισε ως ιστορικής σημασίας, καθώς θα επιτρέψει να ολοκληρωθούν το Κτηματολόγιο και οι Δασικοί Χάρτες. Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι για τους δασικούς χάρτες έχουν κατατεθεί 170.000 αντιρρήσεις κι έχουν εξεταστεί σε διάστημα μόλις δύο ετών οι 10.000. «Αν το αφήσουμε έτσι, οι αντιρρήσεις θα αντιμετωπιστούν σε 27 χρόνια, ενώ ακόμη και αν γίνει δεκτή η αντίρρηση ενός πολίτη, αυτός θα πρέπει να περιμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία σε ολόκληρο τον νομό προκειμένου να αξιοποιήσει το ακίνητό του. Πρόκειται για παραλογισμό. Θα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα σοβαρά και ουσιαστικά» είπε ο υπουργός. Ανέφερε ακόμη ότι είναι σε εξέλιξη συνεννόηση με το υπουργείο Ανάπτυξης για την προκήρυξη ενός ακόμα κύκλου του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον», ενώ παρουσίασε τις ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα και την ταυτότητα κτιρίων.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στη ρύθμιση με την οποία απαλλάσσονται από πρόστιμα και προσαυξήσεις στα δημοτικά τέλη και το ΤΑΠ οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει τα πραγματικά τετραγωνικά της ιδιοκτησίας τους εφόσον σπεύσουν να το κάνουν, έκανε λόγο για μια μεγάλη χειρονομία του κράτους προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ανήγγειλε επίσης ότι σε δέκα ημέρες θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους για όλους τους Δήμους. Ανέφερε ότι έχει ζητήσει εισήγηση από την ΚΕΔΕ και για όσους έχουν κάνει δηλώσεις και πληρώνουν πρόστιμα και προσαυξήσεις, τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν θέλουμε η ρύθμιση να είναι άδικη, ούτε ανεφάρμοστη. Βάζουμε σε τάξη την υποχρέωση όλων να πληρώνουν για τα πραγματικά τετραγωνικά». Ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε ότι θα δοθεί παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2020 στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, προκειμένου να μην επιβαρύνονται με δημοτικά τέλη.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου, ανέφερε ότι εντός του πρώτου τετραμήνου του έτους θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Κτηματολογίου προς τους πολίτες και τους επαγγελματίες (μηχανικούς, δικηγόρους κλπ.) για την έκδοση πιστοποιητικών που είναι απαραίτητα για τις μεταβιβάσεις. Τόνισε ότι τους τελευταίους πέντε μήνες έγιναν τόσες δηλώσεις στο Κτηματολόγιο, όσες είχαν γίνει τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Ανακοίνωσε ότι θα αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να μειωθεί δραστικά, από 12-14 χρόνια σε 2,5 χρόνια, το διάστημα που απαιτείται για την έγκριση σχεδίων χρήσεων γης, καθώς και για την αποσαφήνιση των χρήσεων στις περιοχές Natura. Με άλλο νομοσχέδιο θα θεσπιστούν κανόνες για την απλοποίηση της έκδοσης οικοδομικών αδειών, θα αναμορφωθεί ο οικοδομικός κανονισμός και θα διευκολυνθεί η ανακαίνιση κτηρίων.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, υπογράμμισε ότι η ρύθμιση για τη δήλωση των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων ακινήτων «θα μας επιτρέψει να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη και να δημιουργήσουμε κίνητρα για την επιχειρηματικότητα». Αναφέρθηκε στην εφαρμογή προγράμματος χρηματοδότησης για την ανακαίνιση των προσόψεων κτηρίων, καθώς και την επιτάχυνση της διαδικασίας για απελευθέρωση ακινήτων που έχουν δεσμευτεί επί δεκαετίες από τον δήμο για έργα που δεν έχουν ωστόσο υλοποιηθεί.

Ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε συνοπτικά και στις πρώτες δράσεις και πρωτοβουλίες του Δήμου Αθηναίων που ήδη υλοποιούνται, επισημαίνοντας ότι κεντρική στρατηγική των δράσεών του αποτελεί η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Αθήνας. «Προσπαθούμε να ξεριζώσουμε και να αντιμετωπίσουμε χρόνια φαινόμενα που είχαν θεριεύσει ώστε η πόλη να γίνει πιο φιλική στις οικογένειες, στους κατοίκους και τους νέους ανθρώπους» είπε μεταξύ άλλων ο Κώστας Μπακογιάννης, κάνοντας λόγο για δομικές αλλαγές με σχέδιο και προγραμματισμό. «Στην προσπάθεια αυτή έχουμε ανάγκη όλους» είπε ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Σπανάκης τάχθηκε υπέρ της πρότασης της ΠΟΜΙΔΑ για μείωση της φορολογίας στα έσοδα από μισθώματα πρώτης κατοικίας.

Οι σύνεδροι ενημερώθηκαν επίσης για τα προγράμματα παροχής ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο) με προνομιακούς όρους μέσω της συνεργασίας της ΠΟΜΙΔΑ με την Protergia του Ομίλου Μυτιληναίου και για το πρόγραμμα ασφάλισης κτηρίων της ΠΟΜΙΔΑ με την INTERAMERICAN.

επιστροφή στην κορυφή