ΡΟΗ 24/7:

431 εκατ. ευρώ για τις αυξήσεις στις συντάξεις

yp erg eswt

Στο πλαίσιο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου

Στα 431 εκατ. ευρώ θα ανέλθει το ετήσιο δημοσιονομικό κόστος των αυξήσεων στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, οι οποίες προβλέπονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει τις αμέσως επόμενες μέρες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Συγκεκριμένα, το κόστος των αυξήσεων στις επικουρικές συντάξεις θα ανέλθει στα 352 εκατ. ευρώ, ενώ για τις κύριες συντάξεις θα ανέλθει σε 79 εκατ. ευρώ.

Το κόστος αυτό αφορά τις αυξήσεις που θα δοθούν από τον ερχόμενο Ιούνιο, μαζί και με τα αναδρομικά της περιόδου μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Μαΐου 2020, καθώς οι αυξήσεις έχουν ισχύ από την 1η/10/2019.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι δικαιούχοι των αυξήσεων στις επικουρικές συντάξεις θα ανέλθουν κοντά στους 250.000. Η μέση αύξηση εκτιμάται στο 30% και θα αφορά όσες επικουρικές συντάξεις "κόπηκαν" τον Ιούνιο του 2016 βάσει του νόμου Κατρούγκαλου.

Οι δικαιούχοι αυξήσεων στις καταβαλλόμενες (κυρίως "νέες”) κύριες συντάξεις θα ανέλθουν κοντά στους 80.000. Η μεσοσταθμική αύξηση εκτιμάται γύρω στο 5% και θα προκύψει από την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους συνταξιούχους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.

Συνολικά, δηλαδή, 330.000 συντάξεις (κύριες και επικουρικές) θα δουν πραγματική αύξηση σε λιγότερο από πέντε μήνες από σήμερα.

Το κονδύλι για τις παρεμβάσεις αυτές θα προέλθει από τη "συμπληρωματική δαπάνη" ύψους 0,5% του ΑΕΠ, η οποία προβλέπεται στο νομοσχέδιο Βρούτση για το 2020. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο ποσό των 982 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, θα μείνει, μετά την καταβολή των παραπάνω αυξήσεων, το ποσό των 551 εκατ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει πως το κονδύλι του 0,5% του ΑΕΠ (ή 982 εκατ. ευρώ) θα καλύψει όχι μόνο τις προαναφερθείσες αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και μία ''δαπάνη πολιτικών κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας". Μένει, ωστόσο, να καθορισθεί, πώς θα διατεθεί το ποσό αυτό, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

με πληροφορίες από capital.gr

επιστροφή στην κορυφή