Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επίδομα θέρμανσης για φυσικό αέριο, ρεύμα και καυσόξυλα;

thermansi kalorifer

Την ερχόμενη εβδομάδα οι τελικές ανακοινώσεις

Εντός της εβδομάδας ανακοινώνονται οι νέες προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης. Κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι το επίδομα θα είναι διευρυμένο καλύπτοντας και όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δεν αναμένεται να τροποποιηθούν. Έτσι, όσοι πήραν πέρυσι το επίδομα, θα το λάβουν και φέτος. Το ποσό των 84 εκατ. ευρώ που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό θα προκαταβληθεί εντός του έτους -το πιθανότερο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα- ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα διατηρεί το δικαίωμα ελέγχων προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης.

Το επίδομα θέρμανσης δεν ήταν προγραμματισμένο να δοθεί μέσα στο 2020. Ωστόσο, στον προϋπολογισμό του 2020 ενσωματώθηκε κονδύλιο 84 εκατ. ευρώ, το οποίο μάλιστα προβλέπεται ότι θα καταβληθεί και το 2021. Στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται σε διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων. Ούτως ή άλλως, το ποσό είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τα περίπου 67 εκατ. ευρώ που δόθηκαν την προηγούμενη χειμερινή σεζόν ή τα 54 εκατ. ευρώ που δόθηκαν τον χειμώνα του 2018.

Η «καινοτομία» που προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών συνίσταται στην πρόθεση να επιδοτηθούν και άλλες μορφές ενέργειας και όχι μόνο το πετρέλαιο θέρμανσης. Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται στο στάδιο της οριστικοποίησης του νέου πλαισίου και οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα. Με βάση πάντως τις διαθέσιμες πληροφορίες:

* Θα υπάρξει και φέτος προκαταβολή του επιδόματος η οποία θα δοθεί λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Όσοι δεν εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις του επιδόματος (ηλεκτρονική υποβολή παραστατικών κ.λπ.) θα πρέπει να επιστρέφουν το ποσό που τους δόθηκε.

* Εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης, σχεδιάζεται να επιδοτηθούν όσοι καταναλώνουν και φυσικό αέριο. Το ηλεκτρικό ρεύμα δεν θα είναι μεταξύ των επιλογών, καθώς εκτιμάται ότι όσα ευάλωτα νοικοκυριά επιλέγουν το ρεύμα για να θερμανθούν ωφελούνται από το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας. Για τα ξύλα και τα πέλετ θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η περιβαλλοντική επίπτωση. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να καλύπτονται μεν και όσοι καταναλώνουν ξύλα για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών, αλλά όχι εφόσον κατοικούν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Και αυτό προκειμένου να μην εμφανιστεί το Δημόσιο να «πριμοδοτεί» τα φαινόμενα αιθαλομίχλης.

* Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος θα είναι τα νοικοκυριά να ζητούν παραστατικά και να πληρώνουν ηλεκτρονικά, καθώς ο στόχος είναι να περιοριστούν και οι «μαύρες» αγορές. Για την υποβολή των αιτήσεων θα χρειαστεί να δημιουργηθεί καινούργια ηλεκτρονική πλατφόρμα, καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο (το πρόγραμμα «Ήφαιστος») μπορεί να υποστηρίξει μόνο τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης.

Ανεξάρτητα το ποια καύσιμα θα καλύπτει το επίδομα θέρμανσης, τα ποσά ανά γεωγραφική ζώνη αναμένεται να είναι τα εξής:

Ζώνη Α (Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας) - 250 ευρώ.

Ζώνη Β (Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής) - 180 ευρώ.

Ζώνη Γ (Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής, Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου) -110 ευρώ.

Ζώνη Δ (Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων) - 80 ευρώ.

Το επίδομα θέρμανσης δικαιούνται φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται με τα εξής εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση. Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 17 Οκτωβρίου 2020 09:54

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020