ΡΟΗ 24/7:

Στο 90,3% η απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

perifereia kthrio

- Η σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο θα είναι το πρώτο έργο του ΣΕΣ 2014-2020


Στο μέγιστο βαθμό σχεδόν έφτασε η απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ στο 2014 από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αγγίζοντας το 90,3%, δηλαδή 37 μονάδες περισσότερες από την απορρόφηση που είχε στις αρχές του 2013 και ήταν 53%, φέρνοντάς την για δεύτερη χρονιά πρώτη πανελλαδικά.
Τα παραπάνω τόνισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα το μεσημέρι, κάνοντας τον απολογισμό της πορείας υλοποίησης του ΕΣΠΑ για το 2014.
Ακόμη ο κ. Τζιτζικώστας επεσήμανε ότι το 2014 οι πληρωμές ξεπέρασαν τα 208 εκατ. ευρώ, ενώ τα 523 έργα και προγράμματα του ΕΣΠΑ που υλοποιούνται στην Περιφέρεια σημαίνουν θέσεις εργασίας και έσοδα. Συγκεκριμένα οι πιστοποιημένες πληρωμές του Προγράμματος «Μακεδονία-Θράκη» για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σημείωσαν αύξηση κατά 17,4 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του 2014.
Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε αναλυτικά την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ, ενώ σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020) τόνισε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι έτοιμη, ανακοινώνοντας πως το πρώτο έργο θα είναι η σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο, μια παρέμβαση ύψους περίπου 7 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά η πορεία υλοποίησης το 2014 ανά τομέα:
- Ενίσχυση προσπελασιμότητας (εκταμιεύσεις και πληρωμές 61,5 εκ. ευρώ): Ολοκληρώνονται παρεμβάσεις στο μεταφορικό δίκτυο της Περιφέρειας σε μήκος 116,5 χιλιομέτρων οδικού δικτύου και 21 χιλιομέτρων σιδηροδρομικού δικτύου. Ενδεικτικά, παραδόθηκε στην κυκλοφορία το οδικό δίκτυο Χαλκηδόνα – Παραλίμνη (40,5 εκ. ευρώ), η περιμετρική Πολυγύρου (παράκαμψη Αγίου Βλάση, 10 εκ. ευρώ), η πρώτη από τις τρεις γέφυρες στον ανισόπεδο κόμβο της Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης Κ16 (συνολικός προϋπολογισμός έργου 89 εκ. ευρώ), σε εξέλιξη είναι οι εργασίες για το δρόμο Ποτίδαια – Κασσανδρεία (79,6 εκ. ευρώ). Επίσης, ξεμπλόκαραν σημαντικά έργα, όπως η κατασκευή του οδικού δικτύου Πατρίδα – Νάουσα (31,9 εκ. ευρώ) και ο οδικός άξονας Σερρών – Αμφίπολης (το τμήμα Μεσοράχης – Αμφίπολης, προϋπολογισμού 37,5 εκ. ευρώ, παραδόθηκε στην κυκλοφορία).

- Αστική και αγροτική αναγέννηση (εκταμιεύσεις και πληρωμές 28 εκ. ευρώ): Υλοποιούνται 21 έργα σε δέκα μεγάλα αστικά κέντρα. Χαρακτηριστικά έργα είναι η ανάπλαση της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης (22 εκ. ευρώ), η ανάπλαση του εμπορικού κέντρου στην Καλαμαριά (6,5 εκ. ευρώ) και η ανάπλαση της οδού Μοναστηρίου (2 εκ. ευρώ).

- Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση (εκταμιεύσεις και πληρωμές 40,5 εκ. ευρώ): Ολοκληρώνονται παρεμβάσεις σε 52 σχολικά συγκροτήματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που απευθύνονται σε 14.800 μαθητές. Επιπλέον, εξοπλίζονται 351 τμήματα ένταξης και ειδικά σχολεία για με παιδιά με ειδικές ανάγκες.

- Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη (εκταμιεύσεις και πληρωμές 22 εκ. ευρώ): Αναβαθμίζεται το δίκτυο ύδρευσης στην Κεντρική Μακεδονία με παρεμβάσεις σε μήκος 1.354 χιλιομέτρων, εξασφαλίζοντας εξοικονόμηση και βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού. Ολοκληρώνονται 33 έργα αποχετεύσεων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων σε ορεινούς και απομονωμένους οικισμούς. Ενώ ταυτόχρονα, μέσα από 13 σημαντικές παρεμβάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων, τα αστικά στερεά απόβλητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διατίθενται πλέον στο σύνολό τους σε ΧΥΤΑ.

- Τουρισμός – Πολιτισμός (εκταμιεύσεις και πληρωμές 39 εκ. ευρώ): Αποκαθίστανται και αναδεικνύονται 117 αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία στην Κεντρική Μακεδονία. Ολοκληρώνονται 35 έργα σύγχρονων πολιτιστικών και τουριστικών υποδομών με κυριότερα την κατασκευή του νέου Μουσείου στη Βεργίνα (18 εκ. ευρώ), την ανάπλαση και ανάδειξη της Βασιλικής Νεκρόπολης και του ανακτόρου των Αιγών (7 εκ. ευρώ) και την κατασκευή του πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αμπελοκήπων (3 εκ. ευρώ).

- Υγεία και Κοινωνική Μέριμνα (15,5 εκ. ευρώ): Υλοποιούνται 63 έργα κτιριακής αναβάθμισης και εξοπλισμών σε όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου τριώροφου κτιρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας και η ανακαίνιση -εκσυγχρονισμός της Β' μονάδας εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Παπανικολάου.

 

επιστροφή στην κορυφή