ΡΟΗ 24/7:

Γιατί πρέπει να αντικαταστήσουμε τις κοινές λάμπες με LED

led lampes

- Οι κοινοί λαμπτήρες πυρακτώσεως αποσύρονται από την ελληνική αγορά


Η μείωση των δαπανών τόσο για τα νοικοκυριά, όσο και για τις επιχειρήσεις, αποτελεί μείζον θέμα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Από την άλλη, η τεχνολογία όλο και περισσότερο δίνει λύσεις, συμβάλλοντας στη βελτίωση της καθημερινότητας.
Επειδή η υψηλή κατανάλωση ενέργειας για φωτισμό έχει επιπτώσεις στην τσέπη μας, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά και γιατί οι απλοί λαμπτήρες καταργήθηκαν στην Ελλάδα, απευθυνθήκαμε από το halkidikifocus στον Γιώργο Χρυσόπουλο, της εταιρείας "Χρυσόπουλος Α.Ε.", που εδρεύει στα Ν. Μουδανιά, ο οποίος μας μίλησε για τα πλεονεκτήματα της χρήσης των λαμπτήρων τύπου LED, οι οποίοι γίνονται όλο και πιο γνωστοί στη χώρα.
Όπως μας είπε ο κ. Χρυσόπουλος, δύο είναι τα κύρια πλεονεκτήματα των λαμπτήρων τύπου LED σε σχέση με τους υπόλοιπους λαμπτήρες: Πρώτον η μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και δεύτερον η διάρκεια ζωής.
Αναλυτικότερα, οι λάμπες LED εξοικονομούν ενέργεια έως και 90% σε σχέση με τις κοινές λάμπες πυρακτώσεως, συμβάλλοντας δραστικά στη μείωση του κόστους για ηλεκτρική ενέργεια, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για τον οικιακό φωτισμό, όσο και τον επαγγελματικό. Όσον αφορά τη διαφορά με τις άλλες λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας (π.χ. φθορισμού) εξοικονομούν 20% έως 30% ενέργεια, αλλά η μεγάλη τους διαφορά είναι στη διάρκεια ζωής και στην απόδοση, καθώς μπορούν να λειτουργούν από 25.000 έως 30.000 ώρες, έχοντας σε όλη τη διάρκεια ζωής τους απόδοση 100%, ενώ στις άλλες λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας μετά από 6 μήνες μπορεί να μειωθεί η απόδοσή τους έως και 50% (άσχετα με το πόσα χρόνια κρατήσουν) αν και το μάτι δεν το αντιλαμβάνεται, αφού η μείωση είναι σταδιακή και τη συνηθίζει.
Επιπλέον ο κ. Χρυσόπουλος τόνισε ότι οι λάμπες LED δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, καθώς δεν περιέχουν βαρέα μέταλλα (π.χ. υδράργυρο) ενώ εκπέμπουν περισσότερο φως ανά μονάδα Watt και υπάρχουν σε τρεις τύπους φωτισμού: Θερμό (κίτρινο), φως ημέρας και υπέρλευκο.
Τέλος αναφορικά με το κόστος, η τιμή τους είναι υψηλότερη έως και 300% σε σχέση με τις κοινές λάμπες πυρακτώσεως (οι οποίες αποσύρονται από την ελληνική αγορά, καθώς ότι υπάρχει ακόμα είναι από στοκ) και 15% περίπου σε σχέση με τις υπόλοιπες λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, ωστόσο τα πλεονεκτήματά τους σε απόδοση και μείωση του κόστους στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, υπερκαλύπτουν τα έξοδα αγοράς.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 15 Απριλίου 2015 13:29
επιστροφή στην κορυφή