ΡΟΗ 24/7:

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση

kuv orkwmosia187

- Χωρίς δηλώσεις, χωρίς εικόνα ζωντανά από το προεδρικό - Επτά Υπουργοί ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο - Τρία μέλη της κυβέρνησης με θρησκευτικό

 

Τρία από τα στελέχη της νέας κυβέρνησης έδωσαν θρησκευτικό όρκο, στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, μετά από τον ανασχηματισμό.

Πρόκειται για τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, τον Παύλο Χαϊκάλη και τον Γιάννη Αμανατίδη, ενώ τα υπόλοιπα επτά νέα πρόσωπα της κυβέρνησης έδωσαν πολιτικό όρκο.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός και οι νέοι Υπουργοί, πλην Χαϊκάλη, δεν έκαναν καμία δήλωση, ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά δεν υπήρχε εικόνα Live από το προεδρικό μέγαρο.

Μετά από την ορκωμοσία, ο Πρωθυπουργός και τα νέα στελέχη της κυβέρνησης πήγαν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχαν ολιγόλεπτη συζήτηση.

Υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο υπουργικό συμβούλιο δεν θα συνεδριάσει σήμερα, αλλά τη Δευτέρα. Επίσης οι τελετές για τις παραδόσεις - παραλαβές θα γίνουν τη Δευτέρα.

Πρόκειται για τον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από τους Υπουργούς που απομακρύνθηκαν, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Η νέα κυβέρνηση έχει ένα παραπάνω μέλος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τον Παύλο Χαϊκάλη, ο οποίος αναλαμβάνει Υφυπουργός στο Υπουργείο Εργασίας, τοποθέτηση που έχει δημιουργήσει ποικίλες αντιδράσεις.

Οι νέες είσοδοι στο υπουργικό συμβούλιο

O Βουλευτής Αττικής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης είναι η μεγάλη είδηση του ανασχηματισμού. Ο κ. Χαϊκάλης αναλαμβάνει Υφυπουργός Εργασίας για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη θέση του Δημήτρη Στρατούλη. Ο κ. Χαϊκάλης θα αναλάβει το βαρύ έργο της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος και θα πρέπει να διαχειριστεί τα διαρκώς μειούμενα έσοδα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τα άλλα νέα πρόσωπα της δεύτερης κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα είναι οι Χριστόφορος Βερναρδάκης, Τρύφων Αλεξιάδης, Παύλος Πολάκης, Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Αμανατίδης, Σία Αναγνωστοπούλου και η Όλγα Γεροβασίλη.

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης τοποθετήθηκε αναπληρωτής Υπουργός για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη θέση του Γιώργου Κατρούγκαλου ο οποίος μετακινείται στο υπουργείο Εργασίας. Μέχρι σήμερα ο κ. Βερναρδάκης ήταν γενικός γραμματέας Συντονισμού για το κυβερνητικό έργο, ένας εκ των στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ένας συνδικαλιστής στη θέση της Βαλαβάνη

Ο συνδικαλιστής εφοριακός Τρύφων Αλεξιάδης αναλαμβάνει τον κρίσιμο τομέα των εσόδων και τον φορολογικό μηχανισμό, στη θέση της Νάντιας Βαλαβάνη.

Ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης διορίζεται Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στο Υπουργείο Εξωτερικών διορίζονται οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου ως αναπληρώτρια Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο Γιάννης Αμανατίδης ως Υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο Γιάννης Αμανατίδης, που προέρχεται από την αριστερή πτέρυγα, ψήφισε «Ναι» στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης και με την είσοδό του στην κυβέρνηση επιβραβεύτηκε για την στάση του.

Η νέα αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία είναι Ιστορικός, έγινε γνωστή στην κοινή γνώμη στις 12 Ιουλίου, με μια ανάρτησή της στο Facebook, όπου εξηγούσε γιατί στήριξε την κυβένηση και «κάρφωνε» ουσιαστικά τον Κώστα Λαπαβίτσα ότι μπορεί να είναι υπέρ της δραχμής και μπορεί στην ψηφοφορία να ψήφισε «παρών», όμως της είπε κατ' ιδίαν ότι αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ θα επέλθει καταστροφή!

 

iefimerida.gr

επιστροφή στην κορυφή