ΡΟΗ 24/7:

Στ. Βαλιάνος: Η Περιφέρεια θέλει διεκδίκηση, όχι αναβλητικότητα και ολιγωρία (video)

valianos portraito

Τη θέση ότι η διεκδίκηση σε κεντρικό επίπεδο αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξέφρασε, μεταξύ άλλων ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής με το συνδυασμό «Μακεδονία – Πρωταθλήτρια», Στέλιος Βαλιάνος, στην εκπομπή "Λακωνίζειν" και στον δημοσιογράφο Γ. Παπαδόπουλο.

 

Ακόμη ο κ. Βαλιάνος αναφέρθηκε στην "κόντρα" για την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας μεταξύ Γιάννη Ιωαννίδη και Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ άφησε αιχμές για την παρούσα διοίκηση της Περιφέρειας, επισημαίνοντας ότι «εμφάνισε μια αναβλητικότητα και μια ολιγωρία σε επίπεδο διεκδίκησης, δράσεων και αναπτυξιακών έργων».

Επίσης, τόνισε ότι η Χαλκιδική αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς στη Ελλάδα, που ωστόσο χρειάζεται έργα υποδομής, ενώ υπογράμμισε ότι η τουριστική δραστηριότητα μπορεί να συνυπάρξει με τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Τέλος για τον πρωτογενή τομέα τόνισε πως πρέπει να εξασφαλιστούν οι συνθήκες επιβίωσης και μακροημέρευσης των αγροτών, εξασφαλίζοντας κυρίως το νερό, με τη δημιουργία φραγμάτων.
Αναλυτικότερα:

Η υποψηφιότητα

Ο κ. Βαλιάνος ερωτηθείς γιατί επέλεξε να κατέβει στις εκλογές ως υποψήφιος για την Περιφέρεια και όχι για το Δήμο Αριστοτέλη, όπου μια μερίδα του κόσμου, τον "πίεζε" να είναι υποψήφιος για τη Δημοτική Αρχή, σημείωσε ότι ήταν τιμητική για τον ίδιο αυτή η πρόταση, καθώς οι πολίτες είδαν στο πρόσωπό του «τον υποψήφιο Δήμαρχο, ο οποίος θα έδινε ένα διέξοδο σ’ ένα διαφαινόμενο αδιέξοδο, που είχε δημιουργηθεί στην τοπική κοινωνία, μιας και είχε δημιουργηθεί ένα πρόβλημα σοβαρό σε σχέση με την μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ωστόσο του έγινε μια δεύτερη επίσης τιμητική πρόταση από τον Γιάννη Ιωαννίδη, για την Περιφέρεια, την οποία και δέχθηκε. «Είναι μεγαλύτερο το καράβι, καθώς αφορά όλη τη Χαλκιδική», είπε.

Κόντρα Τζιτζικώστα-Ιωαννίδη

Σχετικά με την "κόντρα" Τζιτζικώστα-Ιωαννίδη, ο κ. Βαλιάνος σημείωσε ότι οι περιφερειακές εκλογές δεν πρέπει να έχουν κομματικό μανδύα, κάτι που έχει ζητήσει η ίδια η κοινωνία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τα κόμματα είναι πολιτικοί σχηματισμοί που «δεν μπορούν να μένουν έξω» . Όπως τόνισε ο κ. Βαλιάνος και ο κ. Τζιτζικώστας και ο κ. Ιωαννίδης προέρχονται από τη ΝΔ, η οποία είναι συντεταγμένο κόμμα, με Αρχές και ιεραρχίες. «Ζητήθηκε από τον κ. Τζιτζικώστα να δώσει τη μάχη από το μετερίζι του Δήμου Θεσσαλονίκης, διότι οι μετρήσεις που έκανε η ΝΔ έδειχναν ότι είχε τα ποιοτικά εκείνα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον κ. Μπουτάρη», είπε ο κ. Βαλιάνος και συνέχισε: «Ο κ. Τζιτζικώστας επέμεινε. Έγινε μια επιλογή από τον Αντώνη Σαμαρά και στηρίζεται από την παράταξη. Κι από την άλλη οι ΑΝΕΛ στηρίζουν τον κ. Τζιτζικώστα. Αυτομάτως γίνεται σύγκριση».

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Βαλιάνος σημείωσε ότι το στοιχείο που πρέπει να κυριαρχεί είναι η διεκδίκηση, καθώς το παιχνίδι παίζεται σε κεντρικό επίπεδο, στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες: «Έχουμε εθιστεί στη Βόρεια Ελλάδα να είμαστε η "ουρά" της Αθήνας», σχολίασε ο κ. Βαλιάνος, υπογραμμίζοντας: «Θα πρέπει να υπάρξουν άνθρωποι που θα διεκδικήσουν αυτό που αναλογεί σ’ αυτή την ευλογημένη γη, από το αθηνοκεντρικό κράτος που έχει εγκαθιδρυθεί και υπάρχει μέχρι σήμερα. Ο Ιωαννίδης στο βωμό της διεκδίκησης θα είναι στα όρια της παρεξήγησης».
Ακόμα ο κ. Βαλιάνος επεσήμανε ότι στη Χαλκιδική υπάρχουν παραδείγματα με Δημάρχους, που είναι διεκδικητικοί, που προσπαθούν να αλλάξουν το τοπίο με αναπτυξιακά έργα. Δεν παρέλειψε ωστόσο να κάνει την κριτική του στην παρούσα Διοίκηση της Περιφέρειας, η οποία «εμφάνισε μια αρνησικυρία, μια αναβλητικότητα και μια ολιγωρία σε επίπεδο διεκδίκησης, δράσεων και αναπτυξιακών έργων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο τουρισμός

Για το θέμα του τουρισμού, ο κ. Βαλιάνος σημείωσε ότι η Χαλκιδική βρίσκεται μεταξύ των 3-4 κορυφαίων τουριστικών προορισμών της Ελλάδας. «Άρα έχουμε ένα προϊόν που το χάρισε η φύση», είπε ο κ. Βαλιάνος και συνέχισε: «Εμείς οφείλουμε να προβάλλουμε αυτό το προϊόν, να δημιουργήσουμε εκείνες τις υποδομές, ώστε ο τουρίστας όταν γυρίσει στην πατρίδα του να είναι ο καλύτερος πρεσβευτής μας», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «καλή είναι η τουριστική προβολή, γιατί είναι το πρώτο βήμα, αλλά χρειάζονται έργα υποδομής για την υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών». Ως παράδειγμα ανέφερε το Άγιο Όρος που είναι λίκνο ιστορίας και πολιτισμού, όμως για να φτάσει ο τουρίστας – που μπορεί να το είχε όνειρο ζωής να το επισκεφθεί – πρέπει να υπάρχει δρόμος για να μεταφερθεί, όπως και αξιόλογο λιμάνι στην Ουρανούπολη.
Ακόμη ο κ. Βαλιάνος τόνισε ότι είναι υπέρμαχος της ιδέας δίπλα στο τουριστικό προϊόν να συνυπάρχει η μεταλλευτική δραστηριότητα με την τήρηση των περιβαλλοντικών νόμων, υπογραμμίζοντας ότι γι’ αυτό το λόγο ο Γιάννης Ιωαννίδης μόλις βρέθηκε στη Χαλκιδική εξήγγειλε τη σύσταση επιτροπής κοινωνικού ελέγχου, μιας ανεξάρτητης επιτροπής που να ελέγχει την τήρηση των όρων.

Ο Πρωτογενής τομέας

Την εξασφάλιση των συνθηκών για την επιβίωση και την μακροημέρευση των αγροτών θεωρεί ως πρώτιστη ανάγκη ο κ. Βαλιάνος, εξασφαλίζοντας γι’ αυτό το σκοπό πρωτίστως το νερό: «Η Χαλκιδική πάσχει από νερό και είναι πολλοί αυτοί που δεν το γνωρίζουν», είπε υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να μεριμνήσουμε για τα επόμενα 20 χρόνια με κατασκευή φραγμάτων, ενδεχομένως να δούμε το θέμα της αφαλάτωσης».
Ακόμα σημείωσε ότι θεωρεί πολύ σημαντική τη σύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, τονίζοντας ότι είναι πολλοί οι τουρίστες που θέλουν να δουν από κοντά τον τρόπο ζωής και εργασίας των αγροτών και κατά συνέπεια η Χαλκιδική ενδείκνυται για την ανάπτυξη του αγροτουρισμού.
Ως τελευταίο άξονα του πρωτογενή τομέα, ο κ. Βαλιάνος έθεσε το θέμα της μεταποίησης, στο οποίο υστερεί η Χαλκιδική: «Δεν είναι δυνατόν να φεύγει η ελιά σε βαρέλια για την Ιταλία και εκεί να συσκευάζεται σε βαζάκια και να πωλείται πανάκριβα», τονίζοντας ότι πρέπει να μεταφερθούν κονδύλια στην επιχειρηματικότητα.

 

Πολυμέσα

επιστροφή στην κορυφή