ΡΟΗ 24/7:

Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα προσβασιμότητας φοιτητών ΑμεΑ στο ΑΠΘ

xhrotiri portraito

Ερώτηση προς τον Υπ. Παιδείας από τη Βουλευτή Ασημίνα Ξηροτύρη

 

Τα μέτρα που πρόκειται να πάρει το Υπουργείο Παιδείας ώστε να λυθεί το πρόβλημα της προσβασιμότητας των φοιτιτών του ΑΠΘ με κινητικά προβλήματα, ζήτησε να μάθει από τον αρμόδιο Υπουργό, η Βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως εξής:

Σημαντικά προβλήματα προσβασιμότητας αντιμετωπίζουν οι φοιτητές με αναπηρία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με αποτέλεσμα να στερούνται της συμμετοχής τους στην ακαδημαϊκή ζωή.

Καταρχήν, η μεταφορά των φοιτητών με αναπηρία από και προς τις σχολές τους είναι προβληματική, δεδομένου ότι υπολειτουργούν τα δύο φορτηγάκια μεταφοράς (βαν) που διαθέτει το πανεπιστήμιο. Αρχικά, τα δύο βαν λειτουργούσαν από τις 07.30 έως τις 21.00 για να εξυπηρετούν 25 φοιτητές ΑμεΑ. Στη συνέχεια, όμως, τέθηκαν ουσιαστικά σε αχρηστία εξαιτίας της κακής συντήρησής τους από τις περικοπές δαπανών. Σε αυτό προστέθηκε δε και το γεγονός ότι οι οδηγοί των ειδικών βαν πληρώνονταν με μεγάλες καθυστερήσεις για τις καθημερινές τους υπερωρίες και με συμβάσεις πληρωμών, οι ανανεώσεις των οποίων ήταν μετέωρες.

Μετά από ισχυρή πίεση της Ομάδας Προσβασιμότητας του ΑΠΘ, ομάδα που συστάθηκε πριν από περίπου δύο χρόνια από φοιτητές ΑμεΑ και φοιτητές εθελοντές συνοδούς, με στόχο να προωθήσει και να δώσει λύση σε τέτοιου είδους προβλήματα, λειτούργησε το ένα μόνο βαν αρχικά μέχρι τις 12:30 και στη συνέχεια μέχρι τις 5-6 το απόγευμα, κι αυτό διότι ο οδηγός του βαν πληρώθηκε μερικές από τις παλιές υπερωρίες του. Το θέμα όμως είναι όχι μόνο να λειτουργούν και τα 2 βαν αλλά και να λειτουργούν μέχρι τις 21.00 ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες όλων των φοιτητών ΑμεΑ, αν και οι εθελοντές συνοδοί υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των φοιτητών ΑμεΑ είναι πολύ μεγαλύτερος και ότι οι ανάγκες τους δεν καλύπτονται ούτε με τα δύο βαν.

Με τις υπάρχουσες συνθήκες, εξυπηρετούνται μερικώς οι ανάγκες ορισμένων φοιτητών ΑμεΑ, ενώ οι υπόλοιποι φοιτητές είτε αναγκάζονται να πληρώσουν τα ειδικά ταξί είτε μεταφέρονται από συγγενικά τους πρόσωπα, όταν αυτό βέβαια είναι εφικτό, ενώ ο κάθε οδηγός φθάνει να οδηγεί μέχρι και 10 ή 14 ώρες!

Επίσης, την καλοκαιρινή αυτή περίοδο που η πλειοψηφία των φοιτητών του ΑΠΘ επισκέπτεται τις κατασκηνώσεις του πανεπιστημίου στο Ποσείδι Χαλκιδικής, είναι ανεπίτρεπτο να μην αντιμετωπιστεί άμεσα το θέμα της μεταφοράς και των φοιτητών ΑμεΑ με τα βαν.

Μετά τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει ώστε να δώσει λύση στα προβλήματα προσβασιμότητας των φοιτητών του ΑΠΘ που αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας;

 

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 03 Ιουλίου 2014 16:58
επιστροφή στην κορυφή