Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

Στο Δήμο Θερμαϊκού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

pavlopoulos mavromatis

Νέο μήνυμα για την Ποντιακή Γενοκτονία

Αποτελεί εθνικό χρέος το να μην λησμονούμε τα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος εμμένει στην εκπλήρωση αυτού του χρέους και όπως και κατά τις δηλώσεις του στην Παναγία Σουμελά, υπογράμμισε ότι δεν γίνεται για λόγους εκδίκησης, αλλά γιατί μόνον η άσβεστη μνήμη και αυτών των Γενοκτονιών μπορεί να γίνει οδηγός μέσα στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα της τρομοκρατίας.

Στην αντιφώνηση του, κατά τη διάρκεια της τελετής ανακήρυξης του σε επίτιμο δημότη του Δήμου Θερμαϊκού, στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε, παράλληλα, πως η Ελλάδα στηρίζει ανεπιφύλακτα τη συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία και είναι "γέφυρα" ειρήνης και φιλίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Ως Έλληνες αλλά και ως μέλη της Διεθνούς Κοινότητας και ως ισότιμοι Εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλουμε να μην λησμονούμε την θυσία των τραγικών θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, επιτελώντας έτσι εθνικό χρέος το οποίο πηγάζει και από τις ομόφωνες αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων του 1994 και του 1998 αντιστοίχως", είπε ο κ. Παυλόπουλος και πρόσθεσε: "Κι αυτό όχι για λόγους εκδίκησης, αφού το αίσθημα αυτό είναι εντελώς άγνωστο σ' εμάς, τους Έλληνες, όπως άλλωστε καταδεικνύει μ' ενάργεια το γεγονός στηρίζουμε ανεπιφυλάκτως την συνταγματική νομιμότητα στην φίλη και γείτονα Τουρκία και είμαστε γέφυρα ειρήνης και φιλίας ως προς τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Δύση γενικότερα. Αλλά διότι μόνον η άσβεστη μνήμη και αυτών των Γενοκτονιών μπορεί να γίνει οδηγός, μέσα στην σημερινή ζοφερή πραγματικότητα της τρομοκρατίας -κατ' εξοχήν της τζιχαντιστικής- που διαπράττει εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας, από την οποία υποφέρει και η Τουρκία, προκειμένου να υπερασπισθούμε, ταυτοχρόνως, το μέλλον της Ανθρωπότητας και την τελική ενοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον των αδίστακτων εχθρών που απεργάζονται την διάλυση και την καταστροφή της".

Μετά τη προσφώνηση του δημάρχου Γιάννη Μαυρομάτη ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε για την τιμή που του γίνεται, λέγοντας ότι δεν αφορά το πρόσωπο του αλλά τον θεσμό του προέδρου της Δημοκρατίας.

Αναφέρθηκε στον αφανισμό των Ελλήνων της Μηχανιώνας της Κυζίκου στη Μικρά Ασία το 1922, περιέγραψε πως όσοι γλίτωσαν πήραν το δρόμο της προσφυγιάς με ένα ατμόπλοιο κι έφτασαν έξω από τη Θεσσαλονίκη, όπου έχτισαν τη Νέα Μηχανιώνα. Μαζί τους μετέφεραν και την ιερή εικόνα της Παναγίας, που ονομάστηκε Παναγία η Μηχανιώτισσα και έγινε η Παναγία της Προσφυγιάς.

Στο σημείο αυτό ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για τον οφειλόμενο φόρο τιμής προς τον ιδρυτή της Νέας Μηχανιώνας Μαργαρίτη Ευαγγελίδη, τον οποίο χαρακτήρισε "πνευματικό φάρο" του Ελληνισμού και έκανε μνεία στο έργο και την προσφορά του.

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Μ. Κόλλια-Τσαρουχά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, οι βουλευτές της ΝΔ, Σάββας Αναστασιάδης και Θεόδωρος Καράογλου, του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – HELEXPO, Κυριάκος Ποζρικίδης και ο δήμαρχος Κορφιάτη - Πυλέας Ιγνάτιος Καϊτετζιδης.

Ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, επέδωσε στον κ. Παυλόπουλο το χρυσό κλειδί της πόλης και χαρακτήρισε ύψιστη τιμή την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας στις εορταστικές εκδηλώσεις. «Η Παναγιά μας βοήθησε και στέριωσε αυτός ο τόπος, η Μηχανιώνα μας, η Νέα Μηχανιώνα σε δύσκολους καιρούς κάνοντας την από έλος να είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο αλιευτικό λιμάνι, με το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο μέσης αλιείας», τόνισε ο δήμαρχος. Και συνέχισε: «Σε αυτή την περιοχή γεμάτη πρόσφυγες που ξεριζωμένοι από τη Μικρά Ασία σε πολύ λίγα χρόνια, σε 93 χρόνια, έχουν θεριέψει και έχουν κάνει την περιοχή ξακουστή στη χώρα και στο εξωτερικό».

ΠτΔ: «Πρέπει να βγούμε από αυτή την κρίση δυνατοί και ενωμένοι»

«Μπορούμε και πρέπει να βγούμε από αυτή την κρίση δυνατοί και ενωμένοι. Το οφείλουμε στην ιστορία και στη νέα γενιά», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος αναφέρθηκε και στην ανάγκη να ξαναβρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση τις αρχές και τις αξίες εκείνων που την ίδρυσαν, κατά την αντιφώνησή του στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης.

«Μπορούμε εμείς να χαράξουμε το δικό μας δρόμο και να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε μόνο κληρονόμοι ενός μεγάλου παρελθόντος, αλλά είμαστε και εγγυητές ενός μέλλοντος που μας ανήκει γιατί το οφείλουμε σε εμάς, το οφείλουμε στην ανθρωπότητα, το οφείλουμε στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, την οποία πρέπει να εμπνεύσουμε και εκείνη να βρει το δρόμο της. Γιατί παράλληλα με τη δική μας κρίση έχει και εκείνη τη δική της κρίση. Μπορούμε, πρέπει να το πιστέψουμε αυτό, να εμπνεύσουμε και τους εταίρους μας για να βρει η Ευρώπη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς το δρόμο της, τις αξίες της, τις αρχές της, που δίδαξαν οι ιδρυτές της» επισήμανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στην προσφώνησή του ο δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη μεγάλη τιμή που επεφύλαξε στη Νέα Μηχανιώνα και τους κατοίκους της με την παρουσία του στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παναγίας της Μηχανιώτισσας.

επιστροφή στην κορυφή