Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

Πέντε βήματα για να γυρίσει σελίδα η Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ)

10-230131Tsipras-deth-1

Η ομιλία του πρωθυπουργού στην 81η ΔΕΘ

Αλλαγή σελίδας στη χώρα με πέντε βήματα περιέγραψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εγκαινιάζοντας την 81η ΔΕΘ, σημειώνοντας παράλληλα πως μπαίνει τέλος σε κάθε συζήτηση για τυχόν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Επανέλαβε πως τα έσοδα από τον διαγωνισμό για τις άδειες θα επιστρέψουν στον λαό.

Για τον ΕΝΦΙΑ εξήγγειλε σε πρώτη φάση επέκταση απαλλαγών μέσα στο 2017, ενώ μίλησε για αντικατάστασή του από έναν δικαιότερο φόρο μέσα στην επόμενη διετία.

Η ομιλία ξεκίνησε με αρκετή καθυστέρηση και χωρίς να μεταδίδεται από τα ιδιωτικά κανάλια λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει κηρυχθεί για τις επαπειλούμενες χιλιάδες απολύσεις στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Το πρώτο βήμα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι το θετικό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Ειδικά για τη διαπραγμάτευση επί των εργασιακών, σημείωσε πως «έχουμε έναν ακατάβλητο σύμμαχο, το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Δεύτερο βήμα, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι το θέμα του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup.

Τρίτο βήμα είναι η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας, την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την έξοδο στις αγορές.

Τέταρτο βήμα είναι η επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης για το 2017

και πέμπτο, η βιώσιμη και διαρκής δίκαιη ανάπτυξη, που δεν θα καταγράφεται μόνο στους δείκτες, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών.

«Γυρίζουμε σελίδα, αφού διαβάσαμε καλά την προηγούμενη και αντλήσαμε το δίδαγμα της» σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΕΝΦΙΑ
Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επέκταση απαλλαγών μέσα στο 2017, ενώ μίλησε για αντικατάστασή του από έναν δικαιότερο φόρο μέσα στην επόμενη διετία. Επίσης, εξήγγειλε μείωση έμμεσων φόρων εντός διετίας.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για το πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ώς και τις 31/12/2016, ώστε να μπορούν να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι εάν είναι συνεπείς στις τρέχουσες οφειλές του.

Επίθεση σε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Ο Αλ.Τσίπρας εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στις προηγούμενες κυβερνήσεις λέγοντας ότι χωρίς την «κυβερνητική ανατροπή του 2015», ο ελληνικός λαός θα είχε μια επιπλέον απώλεια της τάξης των 20 δισ. ευρώ μέχρι το 2018, καθώς τα πλεονάσματα ύψους 3% το 2015 και 4,5% από το 2016 και μετά, στα οποία είχε δεσμευτεί ο κ. Σαμαράς «μόνο με αίμα θα επιτυγχάνονταν». Και συνέχισε: «Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε να βγάλουμε αυτή τη θηλιά από το λαιμό της χώρας. Οι στόχοι για τα πλεονάσματα που προβλέπει η Συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού είναι πλέον πολύ χαμηλότεροι. Δόθηκε μια ανάσα για την κοινωνία και την οικονομία».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πέτυχε όσα επιθυμούσε «λόγω ενός συντριπτικού συσχετισμού δύναμης στην Ευρώπη», όμως πέτυχε έναν συμβιβασμό «που αφήνει ανοιχτή την πόρτα για το αύριο, που σταματά το αέναο καθοδικό σπιράλ της αποεπένδυσης, των απολύσεων και της μείωσης των μισθών».

«Κατανοώ απολύτως ότι η φοροδοτική ικανότητα των χαμηλότερων στρωμάτων έχει εξαντληθεί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στα εργαλεία για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας (πακέτο Γιούνκερ, ΕΣΠΑ, αναπτυξιακό ταμείο για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, αναπτυξιακός νόμος, κλπ), ενώ απηύθυνε πρόσκληση στους εγχώριους και στους ξένους επενδυτές να επενδύσουν χωρίς δισταγμό στην ελληνική οικονομία.

«Πρόγραμμα τέλος σε δύο χρόνια»

«Στο τέλος της επόμενης διετίας φεύγουμε οριστικά από το πρόγραμμα, καθώς θα έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε σταθερούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Στόχος μας παραμένει να αποκλιμακώσουμε το ύψος του πλεονάσματος για το 2019 στο 2,5% και το 2020 στο 2%» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μέσα στην επόμενη διετία διεύρυνση της φορολογικής βάσης, και άμεσα πρόβλεψη για χρήση πλαστικού χρήματος, δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού για επιχειρηματίες και νόμο για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων.
Ειδικά για το τελευταίο απηύθυνε και προειδοποίηση: «Όσοι δεν το πράξουν θα το μετανιώνουν γιατί θα υποστούν βαρύτατες ποινικές συνέπειες. Η περίοδος της ασυλίας τους έχει πια τελειώσει».

Τα 246 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι το έσοδο των 246 εκατ. ευρώ από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες -ένα έσοδο που οι κυβερνήσεις της διαπλοκής όλα τα προηγούμενα χρόνια στερούσαν από τον ελληνικό λαό, όπως είπε- θα επιστρέψουν στον λαό:

* Για την επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, με την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων για τους μαθητές που έχουν ανάγκη, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας.

* Για την πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

* Για την χρηματοδότηση του προγράμματος «Γυρίζουμε Ελλάδα» που στόχο έχει να δώσει κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό.

* Για την πρόσληψη 10.000 νοσηλευτών και γιατρών μέσα στους επόμενους μήνες σε δημόσια νοσοκομεία.

Για την Παιδεία

Ως προς τις αλλαγές στον χώρο της Παιδείας ο πρωθυπουργός εξήγγειλε:

* Γενίκευση του ολοήμερου σχολείου

* Περιορισμό των εξετάσεων στα γυμνάσια

* Κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών

* Ίδρυση 7.000 μαθητικών βιβλιοθηκών

* Προσλήψεις 23.000 αναπληρωτών καθηγητών

* Προσλήψεις αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής

* Διορισμοί σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ (500 μέλη ΔΕΠ για το 2016 και άλλοι τόσοι μέσα στο 2017).

* Υποτροφίες σε 2.700 φοιτητές, που θα επιλεγούν με κοινωνικά κριτήρια, ύψους 500 ευρώ το μήνα, πέραν του επιδόματος ενοικίου.

* Μέσω ΕΣΠΑ νέες τριετείς υποτροφίες ύψους 81 εκατομμυρίων για διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, στον προϋπολογισμό του 2017 θα δοθούν 900 εκατ. ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση και την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης πανελλαδικά.

Ειδική αναφορά στην ομιλία του έκανε ο πρωθυπουργός στα δημόσια έργα, λέγοντας ότι η κατάσταση που παρελήφθη ήταν χαώδης και προσβλητική για τη χώρα.
«Έργα που είχαν σταματήσει είτε λόγω έλλειψης πόρων είτε λόγω καταγγελίας συμβάσεων από τους επενδυτές, χρονοδιαγράμματα πεταμένα στον κάλαθο των αχρήστων και λεόντειες συμβάσεις που ζημίωναν το ελληνικό δημόσιο» ανέφερε.

Συμπλήρωσε ότι μέσα σε λίγους μήνες η κυβέρνηση κατάφερε την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων που είχαν παγώσει, την επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων για τους αυτοκινητόδρομους και τον επαναπροσδιορισμό και την παρακολούθηση των χρονοδιαγραμμάτων.

«Να αλλάξουμε κι εμείς, όχι μόνο οι άλλοι»

«Η Ελλάδα θα αλλάξει μόνο αν εμείς αλλάξουμε τρόπο σκέψης και στρατηγική, αν σταματήσουμε να έχουμε το μυαλό μας μόνο στα δημόσια οικονομικά και στραφούμε στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Ανέφερε ότι είναι ανάγκη για τη χώρα να δημιουργηθεί νέος πλούτος και να αλλάξει ο τρόπος διανομής του μέσω της καινοτομίας, της έρευνας, και της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Τόνισε ότι στρατηγικός στόχος είναι να μάθει η Ελλάδα να λειτουργεί πέρα από πρακτικές που μας έφεραν ως εδώ: Τη διαφθορά, τη γενικευμένη φοροδιαφυγή, τη μαύρη εργασία, τη διαπλοκή, το πελατειακό κράτος και την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα.

Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα

Από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε όσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ λέγοντας χαρακτηριστικά πως θα ξεκινήσει από “ένα ζήτημα που απασχολεί το σύνολο του εμπορικού κόσμου και των παραγωγικών φορέων”.

Δήλωσε πως εντός της χρονιάς πρόκειται να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, και πρόσθεσε πως “η επένδυση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι η μεγαλύτερη αναπτυξιακή επένδυση στη Βόρεια Ελλάδα με στόχο τη μετατροπή του από μικρό περιφερειακό λιμένα, σε σημαντικό Λιμένα – Πύλη για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη”.

Επιπλέον τόνισε πως ήδη πέντε διεθνή επενδυτικά σχήματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το λιμάνι και επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υλοποιηθεί το σχέδιο για ιδιωτικές επενδύσεις στο λιμάνι ύψους 180 εκατομμυρίων την πενταετία 2017-2021, καθώς και σειρά δημοσίων επενδύσεων δεκάδων εκατομμυρίων κυρίως σε έργα σύνδεσης του λιμανιού με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο.

Όσον αφορά την προβλήτα 1 συμπλήρωσε πως “θα αποδοθεί στο λαό της πόλης ώστε να συνεχίσει να αποτελεί δημόσιο χώρο πολιτισμού”.

Ακόμη ο πρωθυπουργός μίλησε και για το Μετρό Θεσσαλονίκης ρίχνοντας τα βέλη του στις προηγούμενες κυβερνήσεις αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Mια σημαντική παρέμβαση που θα αλλάξει το πρόσωπο της πόλης, είναι η κατασκευή του μετρό. Ένα έργο που η ανεπάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, μετέτρεψε μέχρι και σε ανέκδοτο” και συμπλήρωσε πως το έργο “κόντρα σε όλες τις προβλέψεις ξαναπήρε μπροστά. Και θα ολοκληρωθεί ως το 2020. Ένα έργο ύψους 1,5 δις που θα εξυπηρετεί πάνω από 250.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση”.

Επιπλέον υποσχέθηκε πως στο τέλος του 2018 το ταξίδι Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα διαρκεί μόλις τρεις ώρες και ένα τέταρτο καθώς θα έχει ολοκληρωθεί ο σιδηροδρομικός ΠΑΘΕ, γραμμή υψηλής ταχύτητας, πλήρως ηλεκτροκινούμενη, από Πάτρα έως Ευζώνους,“με πλήρως διασφαλισμένη χρηματοδότηση”.

Με το συγκεκριμένο έργο πάλι “χτύπησε” την αντιπολίτευση αναφέροντας πως πρόκειται για ένα έργο “που ξεκίνησε το 1997 και έπειτα αφέθηκε στη μοίρα του”.

Επιπροσθέτως ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα έργα του αεροδρομίου Μακεδονία τονίζοντας πως με αυτά θα βελτιωθεί αισθητά και θα έχει μια ”ενισχυμένη επιβατική και διαμετακομιστική δυνατότητα” αλλά και στην κατασκευή του ελληνικού τμήματος του Αγωγού Φυσικού Αερίου TAP λέγοντας χαρακτηριστικά: “Ο TAP, που θα ανοίξει τον ζωτικής σημασίας Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου συνολικού μήκους 3.500 χλμ., αποτελεί ένα εγχείρημα περιφερειακής συνεργασίας με μεγάλη οικονομική και γεωστρατηγική σημασία. Ο προϋπολογισμός είναι 2 δις ευρώ, η δε απασχόληση από την υλοποίηση του έργου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 8.000 θέσεις εργασίας”.

Για την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης είπε πως είναι επιδίωξη του να την αναβαθμίσει και ανακοίνωσε πως για το έτος 2017 τιμώμενη χώρα θα είναι η Κίνα.

“Ένας στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας που έχει κεντρικό ρόλο στην μεγάλη μας προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση. Στο ίδιο πλαίσιο προχωράμε στη δημιουργία παραρτήματος του Πρωθυπουργικού Γραφείου στην Θεσσαλονίκη ώστε να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη πόλη-κέντρο για το σύνολο των Βαλκανίων” δήλωσε και συμπλήρωσε πως θα λυθεί και το πρόβλημα που εκκρεμεί εδώ και χρόνια αυτό της παραχώρησης του οικόπεδου του Νοσοκομείου Αγίου Παύλου από το ΙΚΑ στο ΕΣΥ.

“Με την κίνηση αυτή θα καταστεί επιτέλους δυνατή η αναβάθμιση των υποδομών και η βελτίωση της λειτουργίας ενός νοσοκομείου που εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες πολίτες” είπε χαρακτηριστικά.

Ενεργειακός κόμβος των Βαλκανίων η Αλεξανδρούπολη

Αλλά πέραν της Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην Αλεξανδρούπολη λέγοντας πως μετασχηματίζεται σε εμπορικό, διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων με την αναβάθμιση του λιμανιού, την σιδηροδρομική σύνδεση Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, την δημιουργία του αγωγού IGB που θα λειτουργήσει ως «γέφυρα» για την μεταφορά φυσικού αερίου προς τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Αλλά και την κατασκευή του Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG).

Συμπλήρωσε ακόμη πως εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 πρόκειται να ξεκινήσει και η κατασκευή υποδομών διανομής φυσικού αερίου σε έξι πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

“Ταυτόχρονα για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία υποβάθμισης και αδιαφορίας αξιοποιούμε την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας για την υποστήριξη ερευνητών και νεοφυών, καινοτόμων επιχειρήσεων” συμπλήρωσε ο κ. Τσιπρας.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 11 Σεπτεμβρίου 2016 00:02
επιστροφή στην κορυφή