ΡΟΗ 24/7:

Τσίπρας: «Η χώρα δεν έχει ανάγκη από εκλογές

tsipras sunT

- Κίνητρα για θέσεις εργασίας στους νέους τηλεοπτικούς παρόχους για απολυμένους από τηλεοπτικούς σταθμούς που κλείσουν - Από το 2017 θα φανεί η ανάπτυξη


Απέρριψε για άλλη μία φορά το αίτημα του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές, ο Πρωθυπουργός, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι της Κυριακής στα πλαίσια της ΔΕΘ, για το χρέος σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στην επίλυση του θέματος, ενώ παράλληλα τόνισε ότι μετά το 2018 είναι πιθανόν να μειωθούν τα πλεονάσματα. Παράλληλα έδωσε απαντήσεις για το προσφυγικό, αλλά και τις τηλεοπτικές άδειες.

Κεφάλαιο εκλογές

Με αφορμή το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη για εκλογές, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «η χώρα δεν έχει ανάγκη εκλογές, έχει ανάγκη σταθερότητα», τονίζοντας ότι η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό έχει αλλάξει τον τελευταίο χρόνο, καθώς πλέον έχει αρχίσει να θεωρείται όαση σταθερότητας σε μία ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. «Όποιος ζητά εκλογές πρέπει να εξηγήσει τι θα κερδίσουν οι πολίτες από μία τέτοια επιλογή» συμπλήρωσε.
Όσον αφορά τα σενάρια ανασχηματισμού, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «οι ανασχηματισμοί όπως και η υποτίμηση - όχι ότι μπορούμε να κάνουμε - δεν ανακοινώνονται», συμπληρώνοντας ότι δεν αποφασίζει μόνος του και ότι το θέμα της αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου θα συζητηθεί στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπόθεση χρέους

«Πάμε στη διαπραγμάτευση έχοντας στόχους, σχέδιο και πιστεύουμε ότι έχουμε συμμάχους στην Ευρώπη και θα κερδίσουμε περισσότερα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα του χρέους, τονίζοντας ακόμη ότι «η ανάπτυξη της οικονομίας θα έρθει ούτως ή άλλως, θα έχει "rebound" 2017, αλλά το ζήτημα είναι αν θα είναι διαρκής και αυτό θα εξαρτηθεί από τους θεσμούς». Παράλληλα σημείωσε ότι η «κόντρα» ΔΝΤ και θεσμών αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα, ενώ (αναφερόμενος στις γερμανικές εκλογές την επόμενη χρονιά) άφησε αιχμές για τη Γερμανία λέγοντας ότι η δίκαιη ρύθμιση του χρέους δεν μπορεί να είναι συνάρτηση εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες χώρες. Ωστόσο υπογράμμισε ότι το θέμα του χρέους δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης Ελλάδας - Γερμανίας, αλλά με τους θεσμούς.
Σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα τόνισε ότι μέχρι το 2018 η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα, ωστόσο στη συνέχεια μπορεί να έχει τη δυνατότητα να τα μειώσει, σημειώνοντας ότι είναι σε συνάρτηση του χρέους. «Από το 2018, οι αποφάσεις συναρτώνται με το τι θα γίνει με το χρέος, συζήτηση που θα διεξαχθεί. Στο Eurogroup του Μαΐου στο όριο 15% για δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους, οι δικές μας αναλύσεις δείχνουν πως με αυτές τις αποφάσεις μπορεί να επιτευχθεί και με μικρότερα πλεονάσματα. Η εκτίμησή μου είναι πως να πέσουν από το 2018 κι έπειτα είναι εφικτό, ρεαλιστικό, αναγκαίο, μαχητός στόχος που θα καταφέρουμε» είπε.
Αναφερόμενος στην αξιοποίηση των πλεονασμάτων, αναφέρθηκε στην ανάγκη να "πέσουν" στην αγορά, καθώς υπάρχουν «δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη που επωμίζεται η επιχειρηματικότητα, τους έμμεσους φόρους», λέγοντας πως είναι «απαράδεκτο να έχουμε τόσο υψηλό ΦΠΑ» και στη φορολογία ακινήτων, μιλώντας για «αντικατάσταση με έναν δικαιότερο φόρο ακίνητης περιουσίας».

Οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών

Όσον αφορά τη χθεσινή εξαγγελία του για το πάγωμα των ασφαλιστικών οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ που καθίστανται ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος του έτους, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «το πάγωμα των χρεών δεν θα σημαίνει διαγραφή τους». Όπως είπε βρισκόμαστε στη διαδικασία μετάβασης στον Ενιαίο Φορέα Ασφάλισης: «Ο ΕΦΚΑ θα έχει πρόβλημα να σταθεί στα πόδια του αν οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πληρώσουν εισφορές» δήλωσε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί «τονωτική ένεση στους οφειλέτες, αλλά και στο ασφαλιστικό σύστημα».
Ακόμη ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ευρύτερα στο ασφαλιστικό, υποστηρίζοντας ότι «καταφέραμε να κάνουμε μια μεγάλη μεταρρύθμιση με το μικρότερο δυνατό κόστος», επισημαίνοντας ότι: «Το 90% των συνταξιούχων δεν είδε μειώσεις» επανέλαβε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως «βεβαίως δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις για τους συνταξιούχους. Πιστεύω ότι πετύχαμε με κοινωνικό πρόσημο μια πάρα πολύ δύσκολη μεταρρύθμιση».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θα υπάρξει άλλη επιβάρυνση στις επιχειρήσεις. «Πάμε καλά. Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα τόνισε ότι αν συνεχίσει έτσι η οικονομία η κυβέρνηση σχεδιάζει να εφαρμόσει κάποιες φοροαπαλλαγές το 2017, για παράδειγμα στον ΕΝΦΙΑ.

Προσφυγικό

Σε ερώτηση για την συμφωνία στο προσφυγικό με την Τουρκία και το σύστημα του Δουβλίνου, ο Πρωθυπουργός είπε πως η συμφωνία ήταν «πολύ δύσκολη και την πετύχαμε με κόπο». «Είχαμε βρεθεί σε δύσκολη κατάσταση, με χώρες της Ευρώπης να κλείνουν μονομερώς σύνορα, και εδώ θέλω να επισημάνω ότι η γερμανίδα καγκελάριος κράτησε μία εξαιρετική στάση, μία στάση που συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο» τόνισε.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό η τήρηση της συμφωνίας με την Τουρκία. «Η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία κι η Τουρκία την Ευρώπη, και τελικά είδαμε ότι σε μεγάλο βαθμό η Τουρκία τήρησε τις δεσμεύσεις της» είπε. Από την άλλη πλευρά, είπε πως, εξαιτίας της εξέτασης κάθε αιτήματος ασύλου ξεχωριστά, υπάρχει «συμφόρηση στα κέντρα υποδοχής στο ανατολικό Αιγαίο, κάνουμε ό,τι μπορούμε για επιτάχυνση της διαδικασίας». Εκτίμησε επίσης ότι ο ρυθμός επιστροφών θα επιταχυνθεί, όπως εξέφρασε και την ελπίδα να επιταχυνθεί και η μετεγκατάσταση προσφύγων στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, λέγοντας πως από τις προβλεπόμενες 33.000 έχουν ολοκληρωθεί μόνο οι 3.000.

Αγωνία στους εργαζόμενους των καναλιών που δεν πήραν άδεια

Ένταση προκάλεσε η ερώτηση της δημοσιογράφου Ευαγγελίας Τσικρικά από την τηλεόραση του Alpha, η οποία, μιλώντας σε προσωπικό τόνο, για το θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, είπε ευθέως στον Πρωθυπουργό ότι νιώθει ότι την απολύει από τη δουλειά της: «Ήξερα ότι τις απολύσεις τις κάνουν οι εργοδότες και όχι οι κυβερνήσεις» είπε η δημοσιογράφος, ρωτώντας: «Γιατί τιμωρείτε τους εργαζόμενους;»
Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «μας ενδιαφέρουν όλες οι θέσεις εργασίας, και στην τελευταία επιχείρηση» και απευθυνόμενος στη δημοσιογράφο είπε ότι «δεν είσαστε η μόνη εργαζόμενη που βρίσκεστε σε μία δύσκολη θέση».
Ανεβάζοντας τους τόνους, ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας είχαν προ της κρίσης 4.000 εργαζόμενους και τώρα έχουν 2.000, συμπληρώνοντας ότι κανείς δεν έκλαψε για αυτούς τους εργαζόμενους, όπως και για εκείνους της ΕΡΤ.
«Αυτό που μας αφορά δεν είναι να χαθούν θέσεις εργασίας, αλλά να τις υπερασπίσουμε. Θέλουμε να ρυθμιστεί ένα τοπίο το οποίο ήταν ασύδοτο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν προχωρούσαν στα αυτονόητα και το ελληνικό δημόσιο για πολλά χρόνια έχανε σημαντικά έσοδα.
Παράλληλα επανέλαβε την πεποίθησή του ότι τα κανάλια πρέπει να είναι τέσσερα, για να μπορούν να επιβιώσουν με τα έσοδα από διαφημίσεις και όχι από την διαπλοκή. Και συμπλήρωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να μην χάσει κανένας αν είναι δυνατόν τη δουλειά του, η αγορά όμως αυτορρυθμίζεται».«Το τζάμπα πέθανε, το νταβατζιλίκι πέθανε» είπε. Πάντως αναφερόμενος στους εργαζόμενους που τυχόν απολυθούν τόνισε ότι η κυβέρνηση θα δώσει οικονομικά κίνητρα και επιδοτήσεις στα κανάλια που έχουν άδεια, ώστε να τους προσλάβουν.

ΔΕΘ

Όσον αφορά το θεσμό της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν αλλαγές, ώστε να μετατραπεί σε ένα οικονομικό - πολιτικό φόρουμ. Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφέρει ότι φέτος υπάρχει ρεκόρ εκθετών και αναμένεται και ρεκόρ επισκεπτών, ενώ τόνισε ότι στα πλαίσια των στρατηγικών ανοιγμάτων σε μεγάλες χώρες, φέτος τιμώμενη χώρα είναι η Ρωσία και το 2017 η Κίνα.

ΕΥΑΘ

Σχετικά με την ΕΥΑΘ, επανέλαβε πως είναι δέσμευση της κυβέρνησης η κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα σε νερό και ενέργεια, σημειώνοντας ωστόσο ότι «κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα σημαίνει ότι είναι υπό δημόσιο έλεγχο», διαχωρίζοντας συμμετοχή ιδιωτικών με μειοψηφικό πακέτο. «Προτεραιότητα είναι η προσέλκυση επενδύσεων με ανταποδοτικά οφέλη για το Δημόσιο», είπε ο κ. Τσίπρας.

επιστροφή στην κορυφή