ΡΟΗ 24/7:

Την Παρασκευή η συνεδρίαση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Θεσσαλονίκη

thess megaro-mousikis

Επίκεντρο στην ατζέντα το μεταναστευτικό

 

Συνεδριάζει αύριο Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα: «Ο ρόλος των Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση της Προσφυγικής Κρίσης: Η κοινή μας πρόκληση, η συλλογική μας απάντηση».
Η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 9 το πρωί και έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί στις 13.00, παρουσία 80 μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ.
Εισαγωγικές τοποθετήσεις από τις 9 το πρωί θα πραγματοποιήσουν ο Πρόεδρος της Ομάδας του ΕΛΚ στην Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ Michael Schneider, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Θα ακολουθήσει η κεντρική ομιλία του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Έχουν προγραμματιστεί δυο πάνελ συζήτησης:
1. «Μια ακμάζουσα μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ μέσω της αλληλεγγύης και της συνεργασίας», που θα αρχίσει στις 9.30’ το πρωί.
Στο πάνελ – επιτροπή θα συζητηθούν οι βασικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ευρωπαϊκή ατζέντα της μετανάστευσης και θα διερευνηθούν τα βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης. Επίσης θα τονιστεί ο ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν τη μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνο ΙΙΙ και θα επανεξετάσουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τους πρόσφυγες.
Στο συγκεκριμένο πάνελ – επιτροπή συμμετέχουν ως ομιλητές η Αντιπρόεδρος της Ομάδας του ΕΛΚ και μέλος της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Kinga Gal, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) Jose Carreira και ο Επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ – Αποστολή στην Ελλάδα) Δανιήλ Εσδράς. Συντονίστρια θα είναι η Μαριάννα Πυργιώτη, πολιτικός αναλυτής, αρθρογράφος και πρώην Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
2. «Συντονισμένες δράσεις πεδίου: Παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια και διασφαλίζοντας τα εξωτερικά σύνορα», που θα αρχίσει στις 11 το πρωί.
Στο πάνελ – επιτροπή θα αξιολογηθούν τα μέτρα της ΕΕ που αποσκοπούν στη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της. Επιπλέον, θα εξεταστεί η συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων φορέων σχετικά με τα μέτρα της ανθρωπιστικής βοήθειας και τα μέτρα ένταξης των προσφύγων, ιδίως στην Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες ομιλητές θα μοιραστούν βέλτιστες πρακτικές και θα διερευνηθούν οι δυνατότητες οικοδόμησης στενότερων δεσμών μεταξύ των χωρών σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, ώστε να γίνεται από κοινού το ανθρωπιστικό έργο και να είναι πιο αποτελεσματικό. Στόχος είναι να γίνουν καλύτερα κατανοητά τα νέα διαθέσιμα μέσα, που μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή έκτακτης υποστήριξης στην προσφυγική κρίση σε ολόκληρη την ΕΕ.
Στο συγκεκριμένο πάνελ – επιτροπή θα συμμετέχουν ως ομιλητές ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Β της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας) Jean-Louis De Brouwer, ο Επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου της Frontex Γρηγόριος Αποστόλου, ο Δήμαρχος του Oisterwijk Ολλανδίας Hans Janssen και ο Διευθυντής Προγραμμάτων Προστασίας και Ένταξης των Γιατρών του Κόσμου στην Ελλάδα Χρήστος Δημόπουλος. Συντονίστρια θα είναι επίσης η κ. Πυργιώτη.

επιστροφή στην κορυφή