ΡΟΗ 24/7:

Μητσοτάκης: Όσο πιο σύντομα γίνουν εκλογές, τόσο καλύτερο

mitsotakis sT deth

- Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών


Ως «επικίνδυνη» για τον τόπο χαρακτήρισε την κυβέρνηση Τσίπρα, ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής, από το βήμα της ΔΕΘ. Παράλληλα δέχθηκε πολλές ερωτήσεις που αφορούν την οικονομία και το χρέος, τονίζοντας ότι επενδύσεις θα έρθουν στη χώρα όταν υπάρχει κλίμα σταθερότητας. Ακόμη ο κ. Μητσοτάκης – απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις - αναφέρθηκε στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και το προσφυγικό.

Υπόθεση εκλογές

Ερωτώμενος ο κ. Μητσοτάκης για τη φράση του «να πάρει ο κόσμος τη δημοκρατία στα χέρια του» διευκρίνισε ότι «ένας τρόπος είναι να πάρει ο κόσμος τη δημοκρατία στα χέρια του και αυτός είναι οι εκλογές», τονίζοντας ότι «όσο πιο σύντομα γίνουν εκλογές τόσο καλύτερα για τον τόπο. Το κόστος είναι πολύ μικρό μπροστά στην τεράστια ζημιά που κάνει η παραμονή του κ. Τσίπρα στην εξουσία».
Όσον αφορά το στελεχιακό δυναμικό με το οποίο ο ίδιος θα οδηγήσει τη ΝΔ στις εκλογές, ο Πρόεδρος της ΝΔ απάντησε ότι στόχος είναι η ανανέωση των στελεχών με νέα πρόσωπα που θα θέσουν υποψηφιότητα, με βασικό κριτήριο την αξιοκρατία, τονίζοντας ότι: «Θα δείτε και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη σε μία δική μου κυβέρνηση. Γιατί κριτήριο είναι η αποτελεσματικότητα. Όλοι αξιολογούμαστε, πρώτος εγώ από τον κόσμο. Με τον ίδιο τρόπο αξιολογώ τα στελέχη, για να γίνουμε καλύτεροι. Γιατί η επόμενη ημέρα είναι δύσκολη και θα χρειαστεί μια πραγματική ομάδα, όχι βιλαέτια και διαφορετικές γραμμές, που θα μπορεί να υλοποιήσει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο συνεργασιών με άλλες πολιτικές δυνάμεις μετεκλογικά, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα ζητήσει ισχυρή πολιτική εντολή για μεταρρυθμίσεις και θα επιδιώξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Οικονομία

Όσον αφορά το χρέος, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η στάση των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα δεν ήταν σωστή, καθώς είχαν δεσμευτεί από το 2012 για παρέμβαση στο θέμα του χρέους, που δεν υλοποιήθηκε. Παράλληλα υπογράμμισε ότι για να γίνουν παρεμβάσεις για το χρέος, θα πρέπει η οικονομία να έχει γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση.
Ακόμη χαρακτήρισε ως «αναξιόπιστο» τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη διεκδίκηση χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων: «Με τι αξιοπιστία θα το διεκδικήσει; Υπάρχει μεγάλο κενό αξιοπιστίας και υπεύθυνος είναι ο κ. Τσίπρας» είπε, σημειώνοντας ότι «δεν έχει την αξιοπιστία να διαπραγματευτεί μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα επειδή οι Ευρωπαίοι δεν τον πιστεύουν».
Όσον αφορά τις επενδύσεις, οι οποίες μπορούν να φέρουν την οικονομία της χώρας στην κανονικότητα, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει σε πολλούς κλάδους συγκριτικά πλεονεκτήματα, που μπορούν να προσελκύσουν επενδυτές (όπως ο κλάδος του Τουρισμού) ωστόσο κάτι τέτοιο δεν γίνεται γιατί «ο κ. Τσίπρας τρομάζει τους επενδυτές», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Οι επενδύσεις σχετίζονται με μια αξιόπιστη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, που δεν βλέπει τον πολίτη και τον επιχειρηματία ως αντίπαλο. Γι' αυτό χρειάζεται πολιτική αλλαγή».
Σχετικά με την Τράπεζα Αττικής ο κ Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε ως «πολύ πονεμένη ιστορία», ζητώντας το πόρισμα να δοθεί όχι μόνο στον Εισαγγελέα, αλλά και στη δημοσιότητα αναφέροντας ότι «αν υπάρχει κάποιο απόστημα, αυτό να σπάσει».

Φορολογία

Σχετικά με τη φορολογία, ανέφερε πως ο ίδιος παρουσίασε στο πρόγραμμά του ένα κοστολογημένο σχέδιο περικοπής φόρων με ισόποση περικοπή δαπανών, καθώς και μείωση φόρων στις επιχειρήσεις γιατί η υπερφορολόγηση καθιστούν το επιχειρείν αδύνατο στην Ελλάδα. «Γι' αυτό οι επιχειρήσεις φεύγουν από την Ελλάδα και πάνε στη Βουλγαρία, κι έτσι η χώρα χάνει έσοδα», ανέφερε.
Ερωτηθείς για τις εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών, απάντησε ότι η κυβερνητική πολιτική είναι άδικη και αναποτελεσματική. Το άθροισμα εισφορών και φόρων ξεπερνά τις δυνατότητες των ελεύθερων επαγγελματιών, είπε και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει επαναξιολόγηση του συστήματος απευθείας σύνδεσης εισφορών με εισοδήματα, αφενός γιατί δεν αποδίδει, αφετέρου γιατί δεν θα λύσει το πρόβλημα των Ταμείων. «Δεν θα λυθεί ποτέ το πρόβλημα των Ταμείων, αν δεν διορθωθεί η αναλογία εργαζομένων - συνταξιούχων. Χρειαζόμαστε να εισφέρουν περισσότεροι, χρειαζόμαστε περισσότερες θέσεις εργασίας» τόνισε.
Σε ερώτηση εάν μπορεί να δεσμευθεί για κάτι απέναντι στους συνταξιούχους, ο Πρόεδρος της ΝΔ απάντησε: «Δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να υποσχεθώ ότι θα αποκαταστήσουμε σύντομα αδικίες που αφορούν συνταξιούχους. Υπάρχουν προβλήματα στο ασφαλιστικό σύστημα και πρέπει να δρομολογηθούν κι άλλες αλλαγές στο ασφαλιστικό που όμως δεν θα περιλαμβάνουν περικοπές συντάξεων».
Ερωτηθείς για τον κόφτη, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «με έναν τρόπο έχει ήδη ενεργοποιηθεί γιατί οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος επιτυγχάνονται επειδή η κυβέρνηση δεν πληρώνει τίποτα άλλο παρά μόνο μισθούς συντάξεις και αφήνοντας σε απελπιστική κατάσταση την αγορά».

Τηλεοπτικές άδειες

Σχετικά με το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «έωλο» και «απαξιωμένο στη συνείδηση των πολιτών» τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ για τον συγκεκριμένα το νόμο Παππά, τόνισε πως η ΝΔ από την πρώτη στιγμή ήγειρε ζήτημα αντισυνταγματικότητας.
«Περάσαμε από το σανό στα βοσκοτόπια» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι κάποιοι όχι μονό δεν έχουν οικονομική δυνατότητα, αλλά προσπαθούν να καλυφθούν με απόλυτης γελοιότητας κινήσεις». Παράλληλα ζήτησε, η επιτροπή Θεσμών της Βουλής να ελέγξει τα πόθεν έσχες υπερθεματιστών.
Ακόμη ανέφερε πως σκοπεύει να καταργήσει το νόμο Παππά και ο έλεγχος του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και των αδειών να περάσει στο ΕΣΡ, χωρίς κανέναν περιορισμό στον αριθμού αδειών για τα τηλεοπτικά κανάλια. «Θέλουμε πολυφωνία, όχι να δημιουργήσουμε ολιγοπώλιο που έχει μέσα του τον σπόρο της διαπλοκής» είπε χαρακτηριστικά.

Προσφυγικό

Όσον αφορά το προσφυγικό και με αφορμή το περιστατικό του Ωραιοκάστρου, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε κατηγορηματικά πως είναι αντίθετος «στην ξενοφοβία και ρατσισμό στη ΝΔ», δηλώνοντας ωστόσο ότι η συνολική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος είναι αυτή που «μας κάνει να είμαστε πολλαπλώς προβληματισμένοι για τις δυνατότητες και τις προθέσεις της κυβέρνησης».

 

επιστροφή στην κορυφή