ΡΟΗ 24/7:

"Καμπανάκι" της Αυτοδιοίκησης ενόψει του Τακτικού Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων

CycO8puWQAI4Q1q

Α. Τζιτζικώστας: Η Κυβέρνηση βάζει σε ομηρία Δήμους και Περιφέρειες – Ορατός ο κίνδυνος κατάργησης προνοιακών δομών

 

Στα οικονομικά των Δήμων αλλά και στο προσφυγικό αναφέρθηκαν οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, εν όψει του Τακτικού Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη από την 1η ως τις 3 Δεκεμβρίου 2016. Στο Συνέδριο θα συζητηθούν θέματα όπως οι μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου οργάνωσης της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης, αλλά και τα οικονομικά των Δήμων.

Στα ζητήματα των οικονομικών των Περιφερειών και Δήμων της χώρας, της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» και ειδικά των αλλαγών στον εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και του προσφυγικού – μεταναστευτικού, επικεντρώθηκε η παρέμβαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.
Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε τρεις προϋποθέσεις προκειμένου, όπως είπε χαρακτηριστικά «να μιλάμε για μεταρρύθμιση κι όχι για απορρύθμιση της Αυτοδιοίκησης». Οι τρεις προϋποθέσεις είναι:
- Η μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» να προβλέπει τη μετάβαση από την Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Τοπική και Περιφερειακή Διακυβέρνηση.
- Να διασφαλίζει την οικονομική, διοικητική και θεσμική αυτοτέλεια των ΟΤΑ.
- Να πάψουν να εξαρτώνται οι Περιφέρειες και οι Δήμοι οικονομικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, με την πρόβλεψη εσόδων.
«Αν δεν γίνουν όλα αυτά δε μιλάμε για μεταρρύθμιση του ‘Καλλικράτη’, αλλά για απορρύθμιση της Αυτοδιοίκησης», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Για το νέο εκλογικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι βάζει σε ομηρία τους Δήμους και τις Περιφέρειες. «Ένα σύστημα που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην απόλυτη ακυβερνησία. Ένα σύστημα που αντί να ενισχύει τη συναίνεση και τη συνεννόηση στο προσκήνιο, θα ευνοεί το αλισβερίσι στο παρασκήνιο. Η αυτοδιοίκηση, αυτά τα έξι χρόνια που διαρκεί η κρίση, υπήρξε παράγοντας διοικητικής συνέχειας και ομαλότητας για τη χώρα, σε πλήρη αντίθεση με την κεντρική διοίκηση, όπου σε μία εξαετία άλλαξαν έξι Πρωθυπουργοί και έξι κυβερνήσεις. Κι επειδή ακριβώς, υπήρξε αυτή η διοικητική σταθερότητα στην Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση, καταφέραμε να διατηρήσουμε τον κοινωνικό ιστό, αποτρέψαμε την κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής, διαχειριστήκαμε με απόλυτη επιτυχία το ΕΣΠΑ, απορροφήσαμε και ρίξαμε στην αγορά και την πραγματική οικονομία, κονδύλια από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Υπήρξαμε το ανάχωμα πριν η κρίση σαρώσει και το τελευταίο κύτταρο της κοινωνίας», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Τζιτζικώστας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα και είπε πως πλέον η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε την ασφάλεια, ούτε και συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης για τους πρόσφυγες. «Σε κάθε στάδιο της προσφυγικής κρίσης, από τις πρώτες προσφυγικές ροές που κατέφθασαν στα νησιά μας μέχρι και σήμερα, η κυβέρνηση βρίσκεται μόνιμα ένα βήμα πίσω από τις εξελίξεις. Και τώρα, πλέον έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο την κατάστασης. Ποτέ δεν άκουσε, ούτε επιδίωξε να συνεννοηθεί με τις τοπικές κοινωνίες», τόνισε ο Περιφερειάρχης, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για άμεσο αναλογικό επιμερισμό του προσφυγικού πληθυσμού σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και τη συμμετοχή των Δήμων και των Περιφερειών, τόσο στο σχεδιασμό, όσο και στη χρηματοδότηση του προσφυγικού.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας χαιρέτισε τη διοργάνωση του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, τη συγκεκριμένη κρίσιμη χρονική περίοδο.
Τόνισε μάλιστα τη σπουδαιότητα της καλής συνεργασίας και συμπόρευσης Περιφερειών και Δήμων για καλύτερα αποτελέσματα στην Αυτοδιοίκηση ενώ συνεχάρη τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη, για τον οποίο είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι ο άνθρωπος που επί δυο χρόνια έχει ανεβάσει την Αυτοδιοίκηση, με συγκεκριμένες προτάσεις, όραμα, έργο και αποτελέσματα».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης από την πλευρά του εστίασε στα οικονομικά των Δήμων, αναφέροντας ότι πάνω από 100 Δήμοι της χώρας είναι σε οριακά επίπεδα, τονίζοντας παράλληλα ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των βαθμών της Αυτοδιοίκησης. Ακόμη ο κ. Πατούλης επεσήμανε την ανάγκη εθνικού διαλόγου, ενώ προειδοποίησε την κυβέρνηση για σύγκρουση αν δεν προχωρήσει σε αλλαγές.

 

επιστροφή στην κορυφή