ΡΟΗ 24/7:

Έκτακτο βοήθημα σε χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου

TSIPRAS DIAGGELMA 8DEK16

Διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

«Κάναμε ένα σημαντικό βήμα αλλά συνεχίζουμε την προσπάθεια με αντικειμενικό στόχο την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης χωρίς υποχωρήσεις σε παράλογες απαιτήσεις» ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμα του.

«Η συμφωνία που υλοποιούμε όμως εκτός από δύσκολες μεταρρυθμίσεις περιελάμβανε επανακαθορισμό των δυσβάσταχτων πρωτογεννων πλεονασμάτων στα οποία η χώρα ήταν δεσμευμένη. Έτσι για το 2016 ο στόχος για πρωτόγεννες πλεόνασμα μετά τη συμφωνία που πετύχαμε μειώθηκε από το 4,5% που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση σε 0,5% του ΑΕΠ» δήλωσε.

«Στόχος που αποδείχτηκε ρεαλιστικός και όπως είναι ήδη γνωστό με την υπεραπόδοση των εσόδων τη χρονιά που φεύγει υπερκαλύφθηκε στο διπλάσιο».

«Δέσμευση κάθε κυβέρνησης είναι κάθε ευρώ που πλεονάζει να αναδιανέμεται στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Προσηλωμένοι σταθερά στην αντίληψη αύτη άλλωστε αποφασίσαμε την ένταξη 2,500 ανασφάλιστων στο Εθνικό σύστημα υγείας» ανέφερε ο κ. Τσίπας και πρόσθεσε «σήμερα παραμένοντας σταθεροί στην δέσμευση μας αποφασίσαμε την άμεση διανομή του μεγαλύτερου μέρους της υπεραπόδοσης των εσόδων του 2016 στους χαμηλόσυνταξιούχους».

«Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πράξη για 13 σύνταξη σε όσους συνταξιούχους το έχουν ανάγκη. Χορηγούμε άμεσα ενόψει των εορτών 617 εκατ. σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 850 ευρώ».

«Δηλαδή όσοι από τους δικαιούχους λαμβάνουν τις μικρότερες συντάξεις, θα λάβουν τη μεγαλύτερη ενίσχυση, που για αρκετές χιλιάδες θα είναι ακόμη και πολλαπλάσια από τη μηνιαία σύνταξή τους. Ενώ όσοι βρίσκονται στο πάνω κατώφλι, θα λάβουν μικρότερη ενίσχυση, που όμως θα έχει ως κατώτατο ποσό τα 300 ευρώ» τόνισε.

«Όσο τα περιθώρια της οικονομίας θα διευρύνονται και όσο περισσότερο η χώρα θα ανακάμπτει, τόσο ευρύτερη και ουσιαστικότερη θα είναι η κοινωνική αναδιανομή για την στήριξη αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη» ανέφερε.

«Τη Συμφωνία μας με τους εταίρους μας θα την τηρήσουμε στο ακέραιο, αλλά ταυτόχρονα θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο, τη κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας. Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίσαμε επίσης και μέτρα στήριξης των νησιών της πρώτης γραμμής, που δέχονται τις προσφυγικές ροές» δήλωσε.

«Για αυτά τα νησιά, του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου αποφασίσαμε να αναστείλουμε, για όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση, την αύξηση του ΦΠΑ.Η εξίσωση του ΦΠΑ είναι ένα μέτρο που είμαστε δεσμευμένοι να εφαρμόσουμε και θα εφαρμόσουμε, όχι όμως την ώρα που οι συμπολίτες μας εκεί, σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

«Σήμερα, άλλωστε, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι χάρη στην Ελλάδα θα αποκατασταθεί από το Μάρτη η κανονικότητα και θα ξαναμπεί σε εφαρμογή η Συμφωνία του Δουβλίνου, γιατί σταμάτησαν πλέον οι ροές προς την Ευρώπη. Η σωστή όμως διατύπωση είναι: Χάρη στα νησιά μας και χάρη στους νησιώτες μας που έχουν σηκώσει ψηλά τις αξίες της Ευρώπης. Τους χρωστά λοιπόν η Ευρώπη. Τους χρωστά η Ελληνική Πολιτεία ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στήριξη. Και είμαστε αποφασισμένοι να τους το δείξουμε έμπρακτα» ανέφερε.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σε κάθε βήμα της Ελλάδας προς την κανονικότητα και την ανασυγκρότηση, στο μυαλό μας θα είναι πάντα η αποκατάσταση των αδικιών και η στήριξη των αδυνάτων. Αυτοί που σήκωσαν περισσότερο τα βάρη της κρίσης, θα είναι οι πρώτοι που θα έχουν δικαίωμα στα οφέλη της ανάπτυξης. Τις μέρες αυτές διανύουμε τα τελευταία δύσκολα μέτρα ενός δύσκολου μαραθώνιου. Με πίστη στις δυνάμεις μας, με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, θα τα καταφέρουμε».

«Θα βγούμε από τη κρίση και θα βγούμε όρθιοι και πιο δυνατοί» κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

επιστροφή στην κορυφή