ΡΟΗ 24/7:

Τσίπρας: Πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης Ελλάδα-Κύπρος-Ιορδανία (φωτο και βίντεο)

 A502793

Υπογράφηκαν συνεργασίες για ΑΠΕ και θαλάσσιες μεταφορές

«Η 1η Σύνοδος Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία, σε μία περίοδο που προβάλλουν μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις, αλλά αναδεικνύονται και σημαντικές ευκαιρίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την τριμερή Σύνοδο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β', που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία.

 ABF2124

Στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων μετά τη λήξη της Συνόδου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή η συνεργασία βασίζεται σε γερά θεμέλια: «Πρώτον, διότι οι χώρες μας έχουν σημαντικούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Ιορδανία, δεσμούς φιλίας μεταξύ των λαών μας. Πάνω σε αυτούς τους δεσμούς, λοιπόν, θέλουμε να δουλέψουμε. Δεύτερον, διότι έχουμε κατοχυρώσει τη θέση μας ως χώρες-πυλώνες σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή».

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας τη Σύνοδο απασχόλησε το προσφυγικό ζήτημα, τονίζοντας «την ανάγκη που υπάρχει, η Διεθνής Κοινότητα να στηρίξει ενεργά και αποτελεσματικά τις χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων και φέρουν το βάρος εξυπηρέτησης ανάλογων πολύ αυξημένων ανθρωπιστικών αναγκών».

Παράλληλα σημείωσε ότι συζητήθηκε το Μεσανατολικό, τονίζοντας την ανάγκη επανέναρξης αξιόπιστων, άμεσων συνομιλιών για μια λύση.

«Βεβαίως, συνομιλήσαμε για το Κυπριακό - τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός - Υπογραμμίσαμε τη σημασία που έχει η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα.  Η Τουρκία πιστεύω ότι θα πρέπει να επιβεβαιώσει την πραγματική της δέσμευση για ειρηνική επίλυση του ζητήματος μέσα στο πλαίσιο και στις παραμέτρους που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη».

 DSF3608

Συμφωνίες για ΑΠΕ, θαλάσσιες μεταφορές, Τουρισμό και Υγεία

«Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Βασιλιά Αμπντάλα συμφωνήσαμε, επίσης, να επεκταθεί η τριμερής μας συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της διαχείρισης υδατικών αποθεμάτων, στον τομέα της Γεωργίας, των Ιχθυοκαλλιεργειών, του Τουρισμού, της Εμπορικής Ναυτιλίας, της Προστασίας Αρχαιοτήτων και της Υγείας», είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας ανακοινώνοντας την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο θα θέσει τις βάσεις και τις κατευθύνσεις της συνεργασίας των χωρών μας στον τομέα αυτό.

 A502736

«Εκφράσαμε την ετοιμότητά μας να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία για τα ζητήματα του Τουρισμού και εμπειρία και ενθάρρυνση συνεργειών μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών παραγόντων, για να στηρίξουμε κοινά προγράμματα», ανέφερε ακόμη.

Παράλληλα ανακοίνωσε την υπογραφή συνεργασίες στις θαλάσσιες μεταφορές: «Αποφασίσαμε την ενδυνάμωση της συνεργασίας μας στον τομέα των Θαλάσσιων Μεταφορών. Γι΄ αυτό, υπογράψαμε σήμερα και Σύμφωνο Αμοιβαίας Αναγνώρισης Πιστοποιητικών Ναυτικής Ικανότητας, ανάμεσα σε Ελλάδα-Ιορδανία και Κύπρο-Ιορδανία».

«Αναγνωρίστηκε ακόμη η ανάγκη προστασίας των αρχαιοτήτων, όπως είπα,  και διατήρησης και ανάπτυξης των ιστορικών και αρχαιολογικών τοποθεσιών, με στόχο τη διατήρηση και προώθηση της πλούσιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των χωρών μας, της περιοχής μας. Μια κοινή κληρονομιά για την ανθρωπότητα, θα έλεγα. Και για τον σκοπό αυτό, υπογράψαμε σήμερα μια τριμερή Συμφωνία για την πρόληψη κλοπής παράνομων εκσκαφών και παράνομης εισαγωγής-εξαγωγής και μεταφοράς ιδιοκτησίας πολιτιστικών αγαθών και, βεβαίως, τη συνεργασία μας για την προώθηση της επιστροφής τους για όσα έχουν φύγει στο εξωτερικό».

«Και τέλος, συμφωνήσαμε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας στον σημαντικό τομέα της Υγείας, μέσω ανταλλαγής εμπειρίας και γνώσης και με έμφαση στους τομείς της πρόληψης και της καταπολέμησης ασθενειών», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

επιστροφή στην κορυφή