ΡΟΗ 24/7:

"Η Ελλάδα επιστρέφει σε καθεστώς κανονικότητας" (ΒΙΝΤΕΟ)

TSIPRAS KE SYRIZA IAN18

Ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Με την ομιλία του Πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησαν οι διήμερες εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είμαστε η Αριστερά της μάχης, των αγώνων, των κινημάτων, των ιδεών και των οραμάτων. Αποδεικνύουμε όμως, ότι είμαστε και η παράταξη που στις δύσκολες εθνικές στιγμές δεν διστάζει να βάλει πρώτα την πατρίδα, όποιο κι αν είναι το κόστος» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην οικονομία και το τέλος των μνημονίων ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «Η χώρα βρίσκεται σε μια ιστορική καμπή. Κοιτάζει κατάματα την προοπτική εξόδου από το σκληρό και άδικο καθεστώς της επιθετικής λιτότητας» και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα επιστρέφει σε ένα καθεστώς κανονικότητας μέσα βέβαια στους κανόνες της ευρωζώνης. Αυτή η μέρα μπορεί τυπικά να έρθει σε επτά μήνες όμως ήδη καθορίζει την κοινωνική και πολιτική κατάσταση».

«Για να βγει από τα μνημόνια η χώρα χρειαζόταν», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «μια κυβέρνηση με σθένος και αξιοπιστία. Όχι μια αντιπροσωπεία των καλομαθημένων ελίτ με μοναδικό σκοπό την διαφύλαξη των προνομίων της ίδιας και της ολιγαρχίας που εκπροσωπεί» και πρόσθεσε ότι «Από τον Γενάρη του 2015, μετά από σκληρή μάχη, έφυγαν οι ασύλληπτες δεσμεύσεις για τα πλεονάσματα, που θα κόστιζαν επιπλέον 20 δισ. στην τριετία και συμφωνήθηκε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, με πολύ χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους».

Κάνοντας ειδική αναφορά στα εργασιακά τόνισε ότι «επί των ημερών μας, θεσπίστηκε ο κανόνας να αποζημιώνονται πρώτα οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που πτώχευσαν. Επί των ημερών μας, επανέρχεται η κανονικότητα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με την επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης».

Ο κ. Τσίπρας άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις σημειώνοντας ότι «Δεν αντέχει σε καμία σύγκριση η απόπειρα εξαπάτησης του 2014 με την εικόνα πραγματικής ανάπτυξης του ’18» ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι «Την ίδια ώρα που πουλούσαν το success story η χώρα γονάτιζε».

Αναφερόμενος στο ονοματολογικό ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «στη διαφορά με το Βόρειο γείτονά μας επίλυση σημαίνει κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία έναντι όλων».

Συνεχιζοντας ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε για στάση εθνικής επιπολαιότητας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και σημείωσε ότι «θα υποχρεωθεί πολύ γρήγορα, από την ίδια τη ζωή, από την εξέλιξη των πραγμάτων να πάρει θέση. Όσο δύσκολο κι αν είναι για αυτόν».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δουλεύει για να πετύχει το καλύτερο δυνατό σε μια διαπραγμάτευση που αρχίζει τώρα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι εξελίξεις θα μας δικαιώσουν».

Σημείωσε ότι «η ελληνική θέση είναι σαφής και είναι θέση ευθύνης», ότι «διεκδικούμε με αποφασιστικότητα την επίλυση του ζητήματος» και πως όμως «επίλυση σημαίνει κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων», επιπλέον μια βιώσιμη λύση που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων.

Χαρακτήρισε θετικό ότι στη γειτονική χώρα βλέπουμε μια κυβέρνηση που εμφανίζεται αποφασισμένη να κάνει βήματα, για να επισημάνει όμως μένει να το δούμε στη πράξη.

Σημείωσε ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας ώστε να λυθεί οριστικά ένα ζήτημα που φορτώθηκε στη χώρα από το 1992. Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι τότε ως ΥΠΕΞ ο κ. Σαμαράς «προτίμησε να οικοδομήσει τη προσωπική πολιτική του καριέρα, παρά να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος, όπως όριζε το εθνικό συμφέρον». Πρόσθεσε ότι όμως και σήμερα «υπάρχουν πάλι κάποιοι συνεχιστές αυτής της παράδοσης του κ. Σαμαρά, αρκετοί εξ αυτών στη ΝΔ, που προσπαθούν, χωρίς επιχειρήματα να αγγίξουν ευαίσθητες χορδές, σηκώνοντας το λάβαρο της πατριδοκαπηλίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι «τα εθνικά συμφέροντα δεν προασπίζονται ούτε με κραυγές ούτε με αφορισμούς και γραφικότητες, αλλά με νηφαλιότητα, με διαπραγματευτική ικανότητα, με προσπάθεια διεύρυνσης των διεθνών συμμαχιών μας στο εξωτερικό και με προσπάθεια διαμόρφωσης συναίνεσης και εθνικής ομοψυχίας στο εσωτερικό».

Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε θετικό παράδειγμα τη στάση του Αρχιεπισκόπου, «ο οποίος με τη χθεσινή του τοποθέτηση έστειλε ένα μήνυμα ομοψυχίας και νηφαλιότητας, όπως αρμόζει στη συγκεκριμένη συγκυρία».

Μιλώντας για το διαρκές μέτωπο κατά της διαπλοκής, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «πολλοί έχασαν τον ύπνο τους από τη μέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση και η πορεία των πραγμάτων, επαλήθευσαν αυτούς τους φόβους».

Σημείωσε ότι «είναι σαφές ότι το σύστημα της μίζας, των ημετέρων και φυσικά του τριγώνου της διαπλοκής, έχει φτάσει στα όριά του την τελευταία τριετία». Σχολίασε ότι όσοι γνωρίζουν πως είναι εκτεθειμένοι έναντι του νόμου, παίζουν τα ρέστα τους, για να αντιπολιτευτούν σε αυτή την κυβέρνηση «που δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ του χεριού τους».

Σε αυτό το σημείο παρέπεμψε στην πρόσφατη φράση του Ευκλείδη Τσακαλώτου: «Ακόμα δεν έχετε δει τίποτα…», διαβεβαιώνοντας ότι εδώ ισχύει απόλυτα αυτό.

Για το ζήτημα της φορολογίας στη μεταμνημονιακή εποχή μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας. Ανέφερε καταρχάς ότι ήδη έχουν προβλεφθεί συγκεκριμένες ελαφρύνσεις, από τα αντίμετρα που περιλαμβάνονταν στη δεύτερη αξιολόγηση, για να προσθέσει ότι «όμως σίγουρα δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί».

Σημείωσε από εκεί και πέρα: «είναι στις προτεραιότητες μας, να εξετάσουμε τρόπους ώστε η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, που δεδομένα θα έχει θετική επίπτωση και στα προσδοκώμενα έσοδα, να αποτυπωθεί και σε μια σειρά θετικών παρεμβάσεων στο φορολογικό, στοχεύοντας όμως κυρίως στα μεσαία και χαμηλά στρώματα που το έχουν πραγματικά ανάγκη».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

επιστροφή στην κορυφή