Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

"Δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικών διεκδικήσεων" (ΒΙΝΤΕΟ)

epta 1021x576

Συνέντευξη Δ. Τζανακόπουλου στην ΕΡΤ

Διευκρινίσεις σε σχέση με την επιστροφή από τον ΕΦΚΑ αναδρομικών ποσών που επιδικάστηκαν πρωτόδικα για το διάστημα Ιουνίου-Δεκεμβρίου του 2015 σε δύο συνταξιούχους παρείχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μέσω της ΕΡΤ και της εκπομπής «Επτά», κάνοντας λόγο πολύπλοκο νομικό θέμα με κοινωνικές επιπτώσεις.

Όπως εξήγησε η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου επί της προσφυγής εναρμονίζεται με την απόφαση πιλότο του ΣτΕ του 2015 σύμφωνα με την οποία οι δεύτερες περικοπές επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από το 2012 κρίθηκαν αντισυνταγματικές. «Το ΣτΕ δεν έδωσε αναδρομική ισχύ στην απόφαση του αυτή, και κάλεσε το κράτος να συμμορφωθεί από τη στιγμή έκδοσής της και μετά. Το Πρωτοδικείο σήμερα εναρμονίζεται με αυτή γι’ αυτό και το Νομικό Συμβούλιο δεν άσκησε έφεση» είπε.

«Από τη στιγμή που το κράτος υιοθέτησε το νέο ασφαλιστικό νόμο το 2016 έχει συμμορφωθεί πλήρως με την πιλοτική απόφαση του 2015 οπότε δεν υπάρχει ζήτημα αναδρομικών διεκδικήσεων των ποσών βάσει της απόφασης» υπογράμμισε.

Διευκρίνισε πως η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου για την επιστροφή αναδρομικων αφορά το χρονικό κενό μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου, δηλαδή από την απόφαση του ΣτΕ μέχρι την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου που εναρμονίστηκε πλήρως με τις δικαστικές αποφάσεις. Κληθείς να σχολιάσει το δημοσιονομικό κόστος των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί για το διάστημα αυτό είπε πως οποιαδήποτε τέτοια εκτίμηση τώρα είναι αδύνατη και έωλη. Δεν υπάρχει λόγος να γίνεται αυτή τη στιγμή αυτή η συζήτηση χωρίς να έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία απλώς και μόνο για να δημιουργούνται πολιτικές εντυπώσεις, σημείωσε.

Ερωτηθείς για πιθανές αιτήσεις συνταξιούχων για το εν λόγω εξάμηνο απάντησε πως πρόκειται για ζήτημα του Υπουργείου Εργασίας να αποφασίσει πως θα το διαχειριστεί τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση ο υφιστάμενος ασφαλιστικός νόμος είναι απολύτως συνταγματικός. «Με βάση τις δικαστικές αποφάσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει υποχρέωση του ελληνικού κράτους να ικανοποιήσει αυτόματα καμία απαίτηση» είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για την επιστροφή των περικοπών των ένστολων και των γιατρών του ΕΣΥ σημείωσε πως αφορά άλλο θέμα και θα διευθετηθεί μέχρι το τέλος του έτους. «Πρόκειται για συνυπολογισμένες δαπάνες που δεν θα επηρεάσουν τους στόχους για το πλεόνασμα», σημείωσε.

Για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Επίθεση στη Ν.Δ. για τη στάση της στη συνταγματική αναθεώρηση εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, λέγοντας ότι προσπαθεί να αποφύγει την αλλαγή του νόμου, περί ευθύνης υπουργών και τη μειωμένη παραγραφή, που στοχεύει στη συγκάλυψη ευθυνών για τα προηγούμενα 15-20 χρόνια.

Για τα σχόλια της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη συνταγματική αναθεώρηση ως επικοινωνιακό πυροτέχνημα ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «ο πρωθυπουργός ήδη από το καλοκαίρι του 2016 άνοιξε το διάλογο (για τη συνταγματική αναθεώρηση) και από τη στιγμή που η χώρα βγήκε από τα μνημόνια ανοίγει τη συζήτηση» και καταλόγισε στη ΝΔ ότι προσπαθεί να αποφύγει την επί της ουσίας συζήτηση για κεντρικά ζητήματα όπως η ανάγκη για μια νέα αρχιτεκτονική του πολιτεύματος, η οποία διαφάνηκε από την περίοδο των μνημονίων, με όρους ενίσχυσης του κοινοβουλευτισμού και της πολιτικής σταθερότητας.

Όπως είπε από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει πολλή, επίπονη δουλειά προκειμένου να διαμορφωθεί αυτή η πρόταση που κατατέθηκε και η οποία εμπεριέχει «ώριμα αιτήματα και ώριμες τροποποιήσεις του συντάγματος που λαμβάνουν υπόψιν και την εμπειρία της της οικονομικής κρίσης και της χρεοκοπίας της χώρας».

Για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής

Ένα πράγμα είναι η συνταγματική αναθεώρηση για τη θωράκιση του πολιτεύματος και τα αναγκαία μέτρα για την κοινωνική προστασία και άλλο τα στοιχεία παραβατικότητας και αν θα τα κουκουλώσουμε, είπε ο κ. Τζανακόπουλος απαντώντας στις αιτιάσεις για το πώς θα υπάρξει πολιτική συναίνεση εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης όταν συζητούνται προανακριτικές.

Ερωτηθείς εάν θα συσταθεί προανακριτική ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε «εγώ δεν θα προεξοφλήσω ούτε το πόρισμα της επιτροπής ούτε την κοινοβουλευτική διαδικασία» και συνέστησε σε κόμματα και πολιτικά πρόσωπα που ενδεχομένως να εμπλέκονται, λιγότερο άγχος και περισσότερη υπομονή.

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

«Η απόφαση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας και δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να το ασκήσουμε» το μήνυμα του υπουργού Επικρατείας στις τουρκικές προκλήσεις.

«Η απειλή για χρήση βίας είναι παράνομη κατά το διεθνές δίκαιο. Μη θεωρείτε ότι η Τουρκία μπορεί να κινείται πάντα με όρους ευθείας παραβίασης» είπε ο κ. Τζανακόπουλος σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, τονίζοντας παράλληλα πως η κλιμάκωση στην οποία κινείται η γείτονα αφορά σε ένα πλαίσιο, στο οποίο μας έχει συνηθίσει, ωστόσο όπως είπε «δεν συμβάλλει στις καλές σχέσεις των δύο χωρών ούτε στις σχέσεις της με την ΕΕ και θα πρέπει να αλλάξει γραμμή».

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τις προθέσεις της Άγκυρας για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κύπρου είπε πως «η Τουρκία στα χωρικά της ύδατα μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, σε ότι αφορά χωρικά ύδατα σε κράτη μέλη της ΕΕ -ως προς τη δυνατότητα για την αξιοποίηση τους -δεν δικαιούται να παρεμβαίνει» για να προσθέσει με νόημα «θα υπερασπιστούμε κα τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα και όποιου κράτους μέλους της ΕΕ».

Καταλήγοντας πάντως επανέλαβε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή της εξελίξεις αλλά πάντως παραμένει προσηλωμένη στην ανάγκη διαλόγου για την επίλυση των διαφωνιών.

Για την κυβερνητική συνοχή με αιχμή τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο κ. Καμμένος δεν θα συμπλεύσει με τη ΝΔ ή την ακροδεξιά για την πτώση της κυβέρνησης, επανέλαβε ο κ. Τζανακόπουλος τονίζοντας πως και να αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή αυτό δεν αλλάζει τις ισορροπίες για την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας.

Τέλος, ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν, με την ολοκλήρωση της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

επιστροφή στην κορυφή