ΡΟΗ 24/7:

Υπό επανεξέταση η ρύθμιση για διάθεση συμπληρωμάτων διατροφής από γυμναστήρια

ANDXAN

Δεσμεύσεις από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό

Στο θέμα της διάθεσης βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής από γυμναστήρια, που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού-Αθλητισμού που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, τοποθετήθηκε ο Ανδρέας Ξανθός, μετά και τις έντονες αντιδράσεις των φαρμακοποιών.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας σημειώνει ότι η σχετική διάταξη που την επιτρέπει συμπεριλαμβανόταν σε μια δέσμη μέτρων «προώθησης του ανταγωνισμού στην αγορά» στο πλαίσιο της «εργαλειοθήκης 2» του ΟΟΣΑ και πως στο κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης συμφωνήθηκε με απαίτηση των «θεσμών», και ειδικά του ΔΝΤ, να εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η ανησυχία που ήδη έχει εκφραστεί στον δημόσιο διάλογο από επιστημονικούς φορείς της χώρας είναι «απολύτως εύλογη» και ήδη το υπουργείο Υγείας είναι σε συνεννόηση με το υπουργείο Αθλητισμού για την επανεξέταση της ρύθμισης.

Ο υπουργός θεωρεί προφανές ότι για σοβαρούς λόγους πρόληψης πιθανών παρενεργειών και προστασίας της Δημόσιας Υγείας «δε μπορεί να υπάρξει ανεξέλεγκτη διακίνηση αυτών των σκευασμάτων» και ακριβώς γι' αυτό η πολιτική βούληση και των δύο υπουργείων είναι να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη.

"Η ισχύουσα ΚΥΑ (Γ5α/53625/10-9-2017) διασφαλίζει τον αναγκαίο έλεγχο και δεν θεωρούμε ότι χρειάζεται αναθεώρηση. Σε κάθε περίπτωση, το επισπεύδον για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο υπουργείο Αθλητισμού θα αναλάβει μετά το τέλος της διαβούλευσης την πρωτοβουλία αλλαγής της συγκεκριμένης διάταξης", ξεκαθαρίζει ο υπουργός Υγείας.

Φαρμακοποιοί: Διάταξη-βιτρίνα για διακίνηση αναβολικών

Σε νέα δήλωσή του για το θέμα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, επισημαίνει ότι η επίμαχη διάταξη δίνει τη δυνατότητα στους γυμναστές ή τους προπονητές να διακινούν χωρίς κανέναν έλεγχο ή επιστημονική τεκμηρίωση και ιατρική παρακολούθηση συμπληρώματα, αλλά κυρίως μπορεί να αποτελέσει τη βιτρίνα για τη δυνατότητα διακίνησης αναβολικών που θα ονομάζονται "συμπληρώματα διατροφής"».

Οι φαρμακοποιοί ζητούν την άμεση απόσυρση της εν λόγω διάταξης, τονίζοντας ότι η Δημόσια Υγεία δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται «με αυτόν τον επιπόλαιο και επικίνδυνο τρόπο».

επιστροφή στην κορυφή