ΡΟΗ 24/7:

Τσίπρας: Η Συμφωνία των Πρεσπών φέρνει πιο κοντά Ελλάδα και Σερβία (φωτο βίντεο)

Du77ps X0AEBlg0

Συζητήσεις με τον Σέρβο Πρόεδρο για διμερείς συνεργασίες

 

 

«Η συμφωνία των Πρεσπών θα βοηθήσει την Ελλάδα και τη Σερβία να έρθουν ακόμη πιο κοντά και να αναπτύξουν ακόμα καλύτερα την οικονομική τους συνεργασία, τόσο μέσα από επενδύσεις Ελλήνων επιχειρηματιών στη Σερβία, όσο, όμως, και μέσα από επιχειρηματικές δραστηριότητες και στις τρεις χώρες,  αλλά, κυρίως, μέσα από projects, που θα ενισχύσουν τη διασυνδεσιμότητα και θα δώσουν τη δυνατότητα, πολίτες αλλά και εμπορεύματα να πηγαίνουν πιο γρήγορα από τη Θεσσαλονίκη στο Βελιγράδι και στα Σκόπια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το Βελιγράδι, μαζί με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Νωρίτερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Σέρβο Πρόεδρο, στο πλαίσιο του 2ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Σερβίας και τη συνεδρίαση του Συμβουλίου.

 DSF1476

«Στόχος μας είναι η πρώτη διεθνής συμφωνία που θα συναφθεί από τη γειτονική μας χώρα με τη νέα της ονομασία, να είναι ανάμεσα στις τρεις χώρες, την Ελλάδα, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία, όπως θα ονομαστεί σε λίγο καιρό, ούτως ώστε να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς έναν σιδηροδρομικό άξονα που θα συνδέει την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Σκόπια, το Βελιγράδι και από εκεί τη Βουδαπέστη. Και θα φέρει πιο κοντά, σε χρόνο πιο κοντά, την Ελλάδα με τη Σερβία και θα έχει βεβαίως εξαιρετικά ευνοϊκές συνέπειες και για το εμπόριο και για τον τουρισμό και για τον πολιτισμό, για τους δεσμούς μας στην περιοχή, αλλά και για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια», πρόσθεσε.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, ενώ καταδίκασε τις τελευταίες εξελίξεις το Κόσοβο: «Στέλνω ένα μήνυμα καταδίκης στις ενέργειες από την πλευρά του Κοσόβου, που ρίχνουν λάδι στη φωτιά, αλλά την ίδια στιγμή και ένα μήνυμα να συνεχίσει η σερβική κυβέρνηση σε αυτό το δύσκολο δρόμο της εξεύρεσης λύσης, διότι αυτός ο δύσκολος δρόμος είναι και ο δρόμος της προοπτικής της σταθερότητας και ο δρόμος της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας, που τόσα πολλά έχει να δώσει και στο σερβικό λαό και στην περιοχή», υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που παίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή.

Ακόμη ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι συζήτησε με τον Σέρβο Πρόεδρο τις ευκαιρίες συνεργασίας σε θέματα ενέργειας, αλλά και στον αθλητισμό και τον πολιτισμό. «Πιστεύω, λοιπόν, ότι δίνουμε ένα νέο όραμα για την περιοχή μας που βασίζεται στη συνεργασία και στην ευημερία και στην προοπτική των λαών μας. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θα έχουμε τη δυνατότητα αυτά να τα συζητήσουμε και αύριο με τους δύο Πρωθυπουργούς της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας», σημείωσε.

DSF1573

«Συμφωνήσαμε, λοιπόν, στο επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα, ενδεχομένως την άνοιξη, να έχουμε την ευκαιρία να υπογράψουμε ένα σύμφωνο, μια συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, που να τα συμπεριλάβουμε όλα αυτά. Και, βεβαίως, μέχρι τότε πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε μια σειρά από επιμέρους σημαντικά βήματα ενίσχυσης της συνεργασίας μας.
Θα ήθελα, λοιπόν, να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο Βούτσιτς για τη φιλοξενία, για τη διοργάνωση αυτού του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Έχουμε μια πολύ πλούσια ατζέντα μπροστά μας και θεωρώ ότι ανοίγονται σημαντικές ευκαιρίες, τις οποίες πρέπει να τις αξιοποιήσουμε», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2018 18:52
επιστροφή στην κορυφή