Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Ψήφος εμπιστοσύνης αν αποχωρήσει ο Π. Καμμένος"

fe24df5b3cb572a4f91121aa4271f6a65789d72cd4f0dbc949583ca42eb0626d

Συνέντευξη του πρωθυπουργού στο "OPEN"

Τη δέσμευση ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και μάλιστα πριν από την ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αν ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση ή θα πάει «εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα σε πρόωρες εκλογές, ανέλαβε ο Πρωθυπουργός στην εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξή του στο OPEN. Σημείωσε ωστόσο με έμφαση και αρκετές φορές ότι ο κ. Καμμένος θα διαχωρίσει μεν τη θέση του από τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα άρει όμως την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση και ότι στόχος του είναι οι εθνικές εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο του 2019.

«Πιστεύω πως ούτε ο κ. Καμμένος, ούτε κάποιος άλλος βουλευτής των ΑΝΕΛ θα άρουν την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση. Αν δεν το κάνουν αυτό, θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης» είπε επί λέξει ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι αυτό ακριβώς θα ζητήσει από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ στη συνάντηση που θα έχουν αύριο στο Μαξίμου.

«Ο κ. Καμμένος δεν θα ρίξει την κυβέρνηση. Δε θα διευκολύνει τα σχέδια των αντιπάλων μας, τα σχέδια του κ. Μητσοτάκη» είπε ο κ. Τσίπρας, θυμίζοντας ότι στο επεισοδιακό υπουργικό συμβούλιο που κατέληξε στην απομάκρυνση του κ. Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, αυτό ακριβώς είχε πει ότι δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση, δεν πρόκειται να συναινέσει σε πρόταση μομφής από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία – για άλλη μία φορά – προκάλεσε να καταθέσει.

Ο Πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος ότι αν προχωρήσει σε διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης, είπε αρκετές φορές επίσης ότι δεν πιστεύει ότι θα φτάσει εκεί και ότι δεν θα υπάρξουν τέτοιες διαδικασίες, αυτό θα γίνει πριν από τη διαδικασία κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σημείωσε δε για πρώτη φορά ότι αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία 151 ψήφων τότε – ακυρώνοντας επί της ουσίας τα σενάρια περί κυβέρνησης μειοψηφίας – θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές «εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα».

«Το Σύνταγμα είναι απόλυτα σαφές στο πότε μία κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Ακόμα και αν δεν έχεις 151 βουλευτές δεν έχεις συνταγματικό πρόβλημα να συνεχίσεις. Στην Ευρώπη υπάρχουν 12 κυβερνήσεις συνεργασίες» είπε αρχικά, αλλά κατόπιν διευκρίνισε: «Συνταγματικό πρόβλημα δεν θα έχω, αλλά πολιτικό πρόβλημα θα υπάρχει. Σε μία τέτοια περίπτωση θα προχωρήσω εν ευθέτω χρόνω σε πρόωρες εκλογές, με χρονικό κριτήριο κρίσιμες πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει να προχωρήσουμε» είπε επί λέξει ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος δεν κάνει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες, πριν από τις πρόωρες εκλογές, αναφέρθηκε στη Συνταγματική Αναθεώρηση, το νομοσχέδιο για την προστασία Α΄ κατοικίας, τις σχέσεις Κράτους–Εκκλησίας, το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις και το νομοσχέδιο για την αύξηση του κατώτατου μισθού, που ήδη έχουν δρομολογηθεί.

«Θα ξεφτιλιστούμε διεθνώς αν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί από τα Σκόπια και δεν την κυρώσουμε εμείς» είπε ο κ. Τσίπρας προκαλώντας έκπληξη, ενώ αναφερόμενος τόσο στον κ. Μητσοτάκη όσο και στον κ. Καμμένο, είπε ότι «όλοι θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Επιτέθηκε δε με δριμύτητα εναντίον του κ. Μητσοτάκη, για τον οποίο είπε ότι «κερδοσκοπεί και ψηφοθηρεί με ελεεινό και λαϊκίστικο τρόπο και όσα λέει για τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να τα αρθρώσει στο εξωτερικό».

Ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο, με την προϋπόθεση ότι τα πράγματα, ως φαίνονται και ο ίδιος πιστεύει, θα κυλήσουν ομαλά στην ΠΓΔΜ. Όπως είπε, θα στείλει τις αλλαγές στα κόμματα προς ενημέρωση μόλις φτάσει το σχετικό κείμενο στο υπουργείο Εξωτερικών και μετά θα συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής για να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες.

«Είμαι βέβαιος ότι η χώρα δε θα κινηθεί σε τέτοιες διαδικασίες. Πιστεύω ότι θα πάρω ψήφο εμπιστοσύνης, αν χρειαστεί. Ωστόσο η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα» είπε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι είναι η Ν.Δ. που έχει πάρει βουλευτές (αναφέρθηκε ονομαστικά στον κ. Θεοχάρη ) από το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Για άλλη μία φορά είπε ότι θα στηριχθεί στους 145 βουλευτές και τους τέσσερις του Ποταμιού για να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών ενώ σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό πήρε 154 ψήφους, μετρώντας δηλαδή στις ψήφους στήριξης της κυβέρνησής του τους 152 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, την ψήφο της κ. Παπακώστα και του κ. Σαρίδη της Ένωσης Κεντρώων που ψήφισε θετικά στον προϋπολογισμό.

Αναφορικά με τα σενάρια για ανασχηματισμό και διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά, ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι «ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για το ποιος θα είναι υπουργός, αλλά για το αν έχει σταθερότητα η χώρα», ενώ αποκάλυψε ότι αν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση το 2020 τότε θα προτείνει και πάλι τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για ανανέωση της θητείας του.

«Η οικονομία είναι το δυνατό μας χαρτί» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας υποστηρίζοντας για άλλη μία φορά ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έβαλαν τη χώρα σε μνημόνια αλλά η δική του κυβέρνηση την έβγαλε από τα μνημόνια και έφερε την ομαλότητα. Δεν απάντησε στην ερώτηση γιατί η οικονομία δεν μπορεί να βγει στις αγορές και πότε θα γίνει αυτό, ενώ αναφορικά με τη 13η σύνταξη είπε ότι δεν μπορεί να αναλάβει τέτοια ευθύνη με τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ενώ σε ό,τι αφορά την ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου, είπε επί λέξει: «Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2020, θα γίνει».

Ερωτηθείς για την υπόθεση Novartis, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρέπει να αφήσουν όλοι τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, επανέλαβε τη φράση Παπαγγελόπουλου ότι «είναι από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης» ενώ υπερασπίστηκε για άλλη μία φορά τον κ. Πολάκη. Υποστήριξε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας «έκανε απλά ένα λάθος και όχι παρέμβαση, όπως τον κατηγορούν», ενώ παρέμβαση χαρακτήρισε τις μηνύσεις κατά δικαστικών λειτουργών. «Εύχομαι όλοι οι πολιτικοί και ιδεολογικοί μου αντίπαλοι να είναι αθώοι. Αλλά αυτή η κυβέρνηση δε θα κουκουλώσει» είπε.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2019 09:22

Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Πέτρου

Halkidikifocus 2014-2018