ΡΟΗ 24/7:

Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης (βίντεο)

voulh olomeleia5

Τσίπρας: Καθαρές λύσεις και στάση ευθύνης από τους Βουλευτές - Μητσοτάκης: Άθλιο θέατρο

 

 

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής, σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι, η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση που ζήτησε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, η οποία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η ονομαστική και φανερή ψηφοφορία.

Τσίπρας: Καθαρές λύσεις και στάση ευθύνης από τους Βουλευτές

Τη συζήτηση άνοιξε με την ομιλία του ο Πρωθυπουργός έκανε μία αναδρομή από το 2015 που ανέλαβε καθήκοντα: «Ο ελληνικός λαός τον Γενάρη του 2015 έκανε μια ιστορική επιλογή. Να εμπιστευτεί τούτη την κυβέρνηση ώστε να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση. Να μπει ένα τέλος στη λιτότητα, να ανασυγκροτηθεί η ελληνική οικονομία σε νέες στέρεες βάσεις και να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα οι ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας», είπε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο καλοκαίρι του 2015: «όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να έχουμε πόδια να περπατήσουμε στη συνέχεια πολλά βήματα μπροστά», υπογραμμίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση είχε ως στόχο να κρατηθεί η κοινωνία όρθια.
Επίσης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης: 100 δόσεις, προστασία της πρώτης κατοικίας, πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, χτύπημα της μαύρης και αδήλωτης εργασίας, αποκατάσταση των απολυμένων του δευτέρου μνημονίου, στήριξη του ΕΣΥ με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ενίσχυση των υποδομών, θεσμοθέτηση της καθολικής πρόσβασης των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία, ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, κοινωνικά μερίσματα για τρία συνεχόμενα χρόνια που ξεπερνούν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, επιστροφή των αναδρομικών σε γιατρούς, πανεπιστημιακούς, ένστολους και δικαστικούς, ενίσχυση της εκπαίδευσης και της έρευνας.
Ακόμη αναφέρθηκε στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες, ο οποίος «μετά από μια δεκαετία συρρίκνωσης και περικοπών προχώρησε σε δημοσιονομική επέκταση, με περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας» και παράλληλα επεσήμανε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% για τις μικρές περιουσίες, την πρόβλεψη για 7.000 περισσότερες προσλήψεις για την ειδική αγωγή και το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και την πρόβλεψη -για πρώτη φορά- στεγαστικού επιδόματος για εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, αλλά και την κατάργηση της "αχρείαστης", όπως τη χαρακτήρισε, περικοπής των συντάξεων για το 2019.
«Η συνείδησή μου και το πατριωτικό μου καθήκον, μου επέβαλλαν να αξιοποιήσω αυτήν την ιστορική ευκαιρία για την επίλυση του Μακεδονικού, γνωρίζοντας ότι θα έχω πολιτικό κόστος», τόνισε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας: «Από την πρώτη στιγμή, μαζί με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, δοθήκαμε με την ψυχή και το σώμα μας σε μια μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία της πΓΔΜ. Δοθήκαμε σε αυτήν την προσπάθεια με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία, στο εθνικό συμφέρον αλλά και το μέλλον της χώρας και της περιοχής μας. Με αίσθηση της πατριωτικής μας ευθύνης για να αναβαθμίσουμε τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια δύσκολη περίοδο, με μεγάλες αναταράξεις και συγκρούσεις, με έναν γείτονα απρόβλεπτο και προκλητικό πολλές φορές στα ανατολικά μας».
«Σέβομαι όλους όσοι έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα, όχι, όμως όσους προσποιούνται, όχι όσους κοροϊδεύουν, όχι όσους αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Παράλληλα δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους ΑΝΕΛ, με τους οποίους υπήρξε μια "έντιμη συνεργασία", όπως είπε, παρά τις ιδεολογικές διαφορές.
«Υπάρχουν ανάμεσά μας Βουλευτές και κόμματα που πάντοτε υπερασπίζονταν μια διαφορετική άποψη από αυτήν που αποτελούσε εδώ και χρόνια την λεγόμενη εθνική γραμμή» σημείωσε. «Διαφωνώ κάθετα μαζί τους. Θεωρώ ότι η δική τους θέση θα μας οδηγεί σε απανωτές εθνικές ήττες, αλλά τους σέβομαι. Και αυτούς και τις θέσεις τους» τόνισε ο Πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος στον Πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, ανέφερε: «Διαφωνώ μαζί του, αλλά σέβομαι τη στάση του».
«Για να προχωρήσουμε σε όλα αυτά τα μεγάλα και ουσιαστικά βήματα, ζητώ με ευθύτητα και καθαρότητα την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας στην κυβέρνηση», υπογράμμισε ακόμη ο Πρωθυπουργός, ζητώντας καθαρές λύσεις και στάση ευθύνης από όλους τους Βουλευτές.

Κ. Μητσοτάκης: Άθλιο θέατρο

Για την τελευταία πράξη μίας παράστασης σε ένα άθλιο θέατρο, έκανε λόγο ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη σημερινή συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσίνης.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για άθλιο θέατρο το οποίο έστησαν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος με τρεις στόχους, όπως είπε: «Πρώτον, να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ λίγους μήνες ακόμα εξουσίας, δεύτερον, να κυρωθεί η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών και τρίτον, να διατηρηθεί ως Κοινοβουλευτική Ομάδα το μόρφωμα των ΑΝΕΛ ώστε να διατηρήσει τα προνόμιά του ο αρχηγός του», χαρακτηρίζοντας ως "εικονική" και "προσχεδιασμένη" την έξοδο του κ. Καμμένου από την κυβέρνηση.
Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Εσείς παραχωρήσατε στους Σκοπιανούς μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα. Πότε ήταν αυτά μέρος της εθνικής γραμμής;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Γιατί κάποιοι είπαν όχι όταν ζητήθηκαν και εσείς είπατε ναι; Και ο κ. Καμμένος τον οποίο δεν βλέπω καν στην αίθουσα σήμερα, ίσως έχει πάει να μεταλάβει, τώρα σκίζει ιμάτιά του για το όνομα της Μακεδονίας. Ξέχασε ότι όταν μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο την στήριξε και σήμερα συνυπογράφει τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019 14:38
επιστροφή στην κορυφή