ΡΟΗ 24/7:

"Ξηλώνεται" ο "Καλλικράτης" με την κατάτμηση Δήμων

parl319

Αντιδρούν τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης

Νομοπαρασκευαστική επιτροπή για το περαιτέρω «ξήλωμα» του "Καλλικράτη" με κατάτμηση και άλλων Δήμων προανήγγειλε ο Αλέξης Χαρίτσης στην Βουλή παρουσιάζοντας την τροπολογία για το «σπάσιμο» 5 Δήμων (Σάμου, Λέσβου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Σερβιων–Βελβεντού) σε 12 μικρότερους.

«Συγκροτούμε και νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την μελέτη όλων των άλλων ώριμων αιτημάτων και μέσα σε λίγους θα εισηγηθεί ποιες άλλες ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν και που γιατί υπάρχουν και άλλου προβλήματα. Ενδεικτικά αναφέρω τον Δήμο Σοχού στην Θεσσαλονίκη, το Τυμπάκι στην Κρήτη κ.α.» είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Τα 8 χρόνια που μεσολάβησαν από την εφαρμογή του Καλλικράτη επιτρέπουν να κάνουμε απολογισμό. Με τις παρούσες ρυθμίσεις επιχειρείται η αντιμετώπιση συγκεκριμένων οριακών περιπτώσεων συγκεκριμένων ΟΤΑ που αποδείχθηκε ότι ήταν μη λειτουργικοί» υποστήριξε αρχικά ο υπουργός για να προσθέσει σε άλλο σημείο ότι «βασική αρχή που στηρίζεται η διοικητική διαίρεση Καλλικράτη ήταν κάθε νησί και δήμος. Η αρχή λειτούργησε αποτελεσματικά σε μικρά νησιά -σε έκταση και πληθυσμό ή χωρίς ιδιαιτερότητες στην μορφολογία τους. Σε άλλα όμως δημιούργησε σοβαρά προβλήματα που αν δεν αντιμετωπιστούν παράγουν ανισότητες και ανισομέρειες στην ανάπτυξη».

Να σημειωθεί ότι με την τροπολογία καταργούνται οι υφιστάμενοι δήμοι Κέρκυρας, Κεφαλονιάς Σερβίων-Βελβεντού , Λέσβου και Σάμου.

Στη θέση τους δημιουργούνται οι εξής δήμοι:

1) Βόρειας Κέρκυρας με έδρα την Αχαράβη, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες α. Αγίου Γεωργίου, β. Εσπερίων, γ. Θιναλίου και δ. Κασσωπαίων

2) Κεντρικής Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων με έδρα την Κέρκυρα, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες α. Αχιλλείων, β. Ερεικούσης, γ. Κερκυραίων, δ. Μαθρακίου, ε. Οθωνών, στ. Παλαιοκαστριτών , ζ. Παρελίων και η. Φαιάκων

3) Νότιας Κέρκυρας με έδρα τη Λευκίμμη, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες α. Κορισσίων, β. Λευκιμμαίων και γ. Μελιτειέων

4) Αργοστολίου με έδρα το Αργοστόλι, αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες α. Αργοστολίου, β. Ελειού-Προνών, γ. Λειβαθούς και δ. Ομαλών

5) Ληξουρίου με έδρα το Ληξούρι αποτελούμενος από τη δημοτική ενότητα Παλικής

6) Σάμης με έδρα τη Σάμη αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες α. Ερίσου, β. Πυλαρέων και γ. Σάμης

7) Σερβίων με έδρα τα Σέρβια αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες α. Σερβίων, β. Καμβουνίων και γ. Λιβαδερού

8) Βελβεντού με έδρα το Βελβεντό αποτελούμενος από τη δημοτική ενότητα Βελβεντού

9) Μυτιλήνης με έδρα τη Μυτιλήνη αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες α. Αγιάσου, β. Γέρας, γ. Ευεργέτουλα, δ. Λουτροπόλεως-Θέρμης, ε. Μυτιλήνης και στ. Πλωμαρίου

10) Δυτικής Λέσβου με έδρα την Καλλονή αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες α. Αγίας Παρασκευής, β. Ερεσού-Αντίσσης, γ. Καλλονής, δ. Μανταμάδου, ε. Μήθυμνας, στ. Πέτρας και ζ. Πολιχνίτου

11) Ανατολικής Σάμου με έδρα την πόλη της Σάμου αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες α. Βαθέος και β. Πυθαγορείου

12) Δυτικής Σάμου με έδρα το Καρλόβασι αποτελούμενος από τις δημοτικές ενότητες α. Καρλοβασίου και β. Μαραθοκάμπου.

 

Αντίθετη η ΠΕΔ-ΚΜ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της χθεσινής συνεδρίασης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) ο πρόεδρος, Δήμαρχος Αμπελοκήπων–Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου αναφορικά με τις εκκρεμότητες, τις ασάφειες και τα κενά, στις εκλογικού περιεχομένου διατάξεις, του «Κλεισθένη Ι» και την επικείμενη διάσπαση πέντε Δήμων της χώρας.

Εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στο γεγονός ότι προωθείται διάσπαση των Δήμων, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια απόφαση που δείχνει σοβιετολαγνεία και... Σοβιετία. Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση για εκλογομαγειρέματα και κομματικά μαγειρέματα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Μιλώντας στη διάρκεια της συνεδρίασης είπε πως συζητήθηκε στην εκτελεστική γραμματεία της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή μόνο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση. Εκλογομαγειρέματα και κομματικά μαγειρέματα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. «Θα το περάσουν αυτή την εβδομάδα στη βουλή, χωρίς να ξέρουμε τίποτα, χωρίς να ερωτηθούμε. Και αυτό δείχνει Σοβιετία. Που συμβαίνουν αυτά; σε ποια χώρα; Ποιος δημοκρατικός πολίτης μπορεί να δεχτεί, εν αγνοία της αυτοδιοίκησης και των οργάνων της, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι με το άρθρο 102 του συντάγματος προστατεύεται η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων; Παραμονές δημοτικών και βουλευτικών εκλογών. Αυτό είναι απαράδεκτο. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να ανοίξει το θέμα μετά τις εκλογές σε ήρεμη κατάσταση» δήλωσε ο κ. Κυρίζογλου.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ αναφέρθηκε και στις εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν στις εκλογικού περιεχομένου διατάξεις στο νόμο του «Κλεισθένη Ι», εκφράζοντας για αυτό την έντονη διαμαρτυρία του.

«Διαμαρτυρόμαστε, έντονα δημόσια και καταγγέλλουμε δημόσια το φαινόμενο 80 ημέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές της 26ης Μαΐου να μην έχει καθοριστεί ξεκάθαρα το πλαίσιο κατάρτισης των ψηφοδελτίων, οι ποσοστώσεις και ποιες θα είναι τελικά. Επίσης αν θα ληφθεί υπόψη οι Ντε-φάκτο ή ο μόνιμος πληθυσμός για τον καθορισμό των εκλεγομένων σε κάθε εκλογική περιφέρεια δημοτικών συμβούλων και πολλές άλλες λεπτομέρειες, τις οποίες επισημάναμε πολλές φορές -και στο συνέδριο της ΚΕΔΕ τον περασμένο Δεκέμβριο -και μέσω επιστολών. Πέρασαν τρεις και πλέον μήνες και δεν θεσμοθετήθηκε τίποτα από όλα αυτά. Αντί τούτου, βλέπουμε πως 60 μέρες πριν την κατάρτιση των ψηφοδελτίων και 80 μέρες πριν από την κατάθεση των ψηφοδελτίων. Καλείται ένας υποψήφιος δήμαρχος να διαχειριστεί την αβεβαιότητα, το άγχος, την άγνοια την μη διασαφήνιση του θεσμικού πλαισίου για τις επόμενες εκλογές. Αυτό είναι μια απαράδεκτη κατάσταση την οποία εκθέτουμε δημόσια και την καταγγέλλουμε» τόνισε ο ίδιος.

επιστροφή στην κορυφή