ΡΟΗ 24/7:

Τροπολογίες για τις ευρωεκλογές και τις εκλογές της Αυτοδιοίκησης

KALPES EKLOGES 19

Αλλαγές στη διεξαγωγή τους προωθεί το ΥΠΕΣ

Τέσσερις τροπολογίες για την ομαλή διεξαγωγή ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικων εκλογών προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών στο πολυνομοσχέδιο «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και της αντιπολίτευσης της έμφυλης βίας – Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ» που θα συζητήθηκε στην Ολομέλεια την Τρίτη.

Με δεδομένο ότι για πρώτη φορά, τον προσεχή Μάιο, θα υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές κάλπες και μάλιστα όλες με σταυροδοσία, το Υπουργείο Εσωτερικών, προχωρά τη διεξαγωγή των επιμέρους εκλογών σε χωριστά εκλογικά τμήματα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάθε εκλογικό τμήμα θα έχει δύο κάλπες (αντί για τέσσερις) και ο εκλογέας θα ψηφίζει σε δύο διαδοχικά τμήματα.

Με τον τρόπο αυτό, θωρακίζεται η εκλογική διαδικασία και παρέχονται εγγυήσεις για την απρόσκοπτη και ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, χωρίς επιπλέον, την υπέρμετρη επιβάρυνση όλων των παραγόντων της εκλογικής διαδικασίας (δικαστικών αντιπροσώπων, εφορευτικής επιτροπής κτλ). Έτσι, αφενός αποφεύγονται οι μεγάλες καθυστερήσεις με τις ουρές, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, που ταλαιπωρούν και αποθαρρύνουν τους εκλογείς και δημιουργούν προστριβές και διαμαρτυρίες και αφετέρου, εξασφαλίζονται στους δικαστικούς αντιπροσώπους και όλους τους παράγοντες της διαδικασίας, συνθήκες κανονικότητας, ώστε να μπορούν να ελέγχουν και να επιβλέπουν τη διαδικασία απρόσκοπτα και χωρίς εντάσεις και επίσης να μπορούν να αντεπεξέλθουν στα –έτσι κι αλλιώς- ιδιαίτερα αυξημένα καθήκοντα που απαιτεί ο ρόλος τους ως εγγυητών των εκλογών, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Με έτερη τροπολογία το υπουργείο θα προχωρήσει στη στελέχωση των εφορευτικών επιτροπών με δημοσίους υπαλλήλους, όπου ο αριθμός των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων των εκλογικών τμημάτων.

Η πρόβλεψη αυτή υπάρχει ήδη στο Προεδρικό Διάταγμα των εκλογών ως εναλλακτική, και το μόνο το οποίο αλλάζει είναι ότι, μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων, δίνεται προτεραιότητα στους υπαλλήλους εκείνους που κατέχουν πτυχίο νομικής σε σχέση με πτυχιούχους άλλων σχολών, με τους δεύτερους να διορίζονται μόνο αν δεν επαρκούν ούτε οι υπάλληλοι με πτυχίο νομικής.

Η προτίμηση των πτυχιούχων νομικής συνάδει τόσο με τη υφιστάμενη βασική επιλογή του νομοθέτη, που στις θέσεις των δικαστικών αντιπροσώπων προτάσσει τα νομικά επαγγέλματα (δικηγόροι, δικαστές, συμβολαιογράφοι κτλ), όσο και με τα ιδιαίτερα αυξημένα καθήκοντα που έχει ο δικαστικός αντιπρόσωπος κατά την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών.

Επίσης με τροπολογία του ΥΠΕΣ, οι βουλευτές θα μπορούν πλέον να ανακηρύσσονται υποψήφιοι και να εκλέγονται μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς προηγουμένως να παραιτηθούν του βουλευτικού τους αξιώματος. Σημειώνεται ότι στις περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν θεσπίζεται αντίστοιχο κώλυμα μεταξύ βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή.

Την ίδια ώρα θεωρείται ευνόητο ότι διατηρείται το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με εκείνη του ευρωβουλευτή. Δηλαδή από τη στιγμή που ο βουλευτής εκλεγεί στις ευρωεκλογές δεν μπορεί να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα εάν πρώτα δεν παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα.

Σχετικά με τη διάταξη για τους εκλογείς στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή θα ενσωματωθεί σε τροπολογία του Υπουργείου Εξωτερικών. Η πλατφόρμα του ΥΠΕΣ για τη δήλωση-εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους των εκλογέων που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη ανοίξει από την περασμένη εβδομάδα και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν.

Επίσης, δίνεται παράταση προθεσμίας δήλωσης μέχρι τις 10 Απριλίου και επίσης κατοχυρώνεται το δικαίωμα της ψήφου από τη Βρετανία, ανεξαρτήτως των διαδικασιών τουbrexit. Ως εκ τούτου, δεν τίθεται κανένα ζήτημα περί παρεμπόδισης των συγκεκριμένων εκλογέων, αφού έχουν ήδη δυνατότητα εγγραφής, αντιθέτως διευκολύνονται με την παράταση της προθεσμίας. Σημειώνεται ότι το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΣ, οι εκλογείς που εγγράφηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μόλις 600.

Αντιπαράθεση στη Βουλή

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκαλεί ιδιαίτερα η τροπολογία που καταργεί το ασυμβίβαστο βουλευτή και υποψηφίου ευρωβουλευτή. «Φωτογραφική» τη χαρακτηρίζει η ΝΔ, με τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση να απαντά «άνθρακες ο θησαυρός».

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ανέφερε ότι με το άρθρο 56 του Συντάγματος, προβλέπεται ως προϋπόθεση, για την ανακήρυξη συγκεκριμένων κατηγοριών δημοσίων λειτουργών και υπαλλήλων ως υποψήφιων βουλευτών, η προηγούμενη παραίτησή τους από το δημόσιο λειτούργημα ή τη δημόσια θέση τους. Η ιδιότητα του βουλευτή, ωστόσο, διαφοροποιείται ουσιωδώς από εκείνη του δημόσιου λειτουργού ή υπαλλήλου, καθώς η άσκηση των σχετικών καθηκόντων δεν προϋποθέτει αντίστοιχα πολιτική ουδετερότητα, αλλά, απεναντίας συνιστά καθ΄εαυτήν πολιτική πράξη.

Προφανώς εφόσον ένας βουλευτής εκλεγεί στις ευρωεκλογές, δεν μπορεί να αναλάβει μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αν δεν παραιτηθεί προηγουμένως από τη βουλευτική του έδρα.

Ο υπουργός, αναφερόμενος στη διάταξη για τη δυνατότητα κατάτμησης των εκλογικών τμημάτων, υπενθύμισε ότι οι εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, για πρώτη φορά περιλαμβάνουν τέσσερις ταυτόχρονες εκλογικές διαδικασίες, οι οποίες εξακολουθούν, βέβαια, να διατηρούν τον αυτοτελή τους χαρακτήρα.

Αναφερόμενος στην τροπολογία για την άρση του εκλογικού κωλύματος βουλευτών που θα είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές και την κριτική για αλλαγές στο «παρά πέντε», ο Αλέξης Χαρίτσης παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι παραμονές των ευρωεκλογών του Μαϊου του 2014 ψηφίστηκε νόμος που συνιστά συνολική αλλαγή του εκλογικού νόμου. Όπως, μάλιστα, επισήμανε ο υπουργός, τότε ψηφίστηκε και μία μείζονα αλλαγή, δηλαδή, η μετάβαση από τη λίστα στον σταυρό προτίμησης.

«Η εκλογική νομοθεσία έλεγε ότι δεν μπορεί βουλευτής να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, για λόγους ισοτιμίας της υποψηφιότητας. Αν παραιτηθεί η κ. Κουντουρά, όμως, θα έρθει στη θέση ως βουλευτής ένας άλλος που είναι πιστός στον Πάνο Καμμένο και άρα δεν επιβιώνει η κυβέρνηση» είπε ο Μάκης Βορίδης και κατήγγειλε ότι αλλάζει η εκλογική διαδικασία για να εξυπηρετηθούν τα σχέδια του κ. Τσίπρα.

Ο εισηγητής της ΝΔ είπε ότι «η κυβέρνηση βλέπει ότι έρχεται η συντριβή της και γι΄ αυτό όρισε την ίδια ημέρα ευρωεκλογές και τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών».

Όσο για την άρση του κωλύματος βουλευτή που θέλει να είναι υποψήφιος σε ευρωεκλογές, ο κ. Βορίδης την χαρακτήρισε «τροπολογία Κουντουρά».

Ο ίδιος επισήμανε ότι ήταν βασική επιλογή της κυβέρνησης να υπάρξει χωριστή κάλπη για τα τοπικά συμβούλια και να μετακινήσει τον χρόνο του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών στον χρόνο των ευρωεκλογών, προκειμένου να κρύψει τη συντριβή της, όπως θα αποτυπωθεί με την καταμέτρηση των σταυρών, η οποία θα πάρει χρόνο σε σχέση με τη δεύτερη Κυριακή η οποία θα αφορά μόνο καταμέτρηση για τους περιφερειάρχες.

Απαντώντας, ο Αλέξης Χαρίτσης κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να μην προεξοφλεί τη «συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ», προτρέποντάς την να μελετήσει όσα δηλώνουν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που προέρχονται από τον δικό της χώρο, για την πολιτική της κυβέρνησης σχετικά με την Αυτοδιοίκηση.

«Ακούσαμε τον εισηγητή της ΝΔ, τον κ. Βορίδη, να μιλάει πάλι για συνωμοσίες, για κάποιον ιθύνοντα νου. Δεν ισχύουν αυτά κύριε Βορίδη. Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Μιλήσατε για τη συντριβή που επέρχεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές, για τις δυνάμεις που αναφέρονται στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Σας συνιστώ να μην προεξοφλείτε συντριβή. Δείτε τι λένε ακόμη και σήμερα, τι δηλώνουν αυτοδιοικητικοί παράγοντες, δήμαρχοι και περιφερειάρχες που πρόσκεινται και στον δικό σας πολιτικό χώρο, έτσι και αλλιώς η πλειοψηφία ανήκει στον δικό σας πολιτικό χώρο», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών και προέτρεψε τη ΝΔ: «Δείτε τι λένε για τις προσλήψεις, δείτε τι λένε για την πολιτική που ακολουθούμε για τις χρηματοδοτήσεις των ΟΤΑ και νομίζω ότι θα καταλάβετε ότι αυτά τα σενάρια περί συντριβής δεν έχουν βάση, και θα εκπλαγείτε δυσάρεστα για εσάς, ευχάριστα για εμάς, με το αποτέλεσμα που θα έχουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Ως προς την ουσία της τροπολογίας για την εκλογική διαδικασία, ο κ. Χαρίτσης κάλεσε όλες τις πλευρές να αναλογιστούν ότι μιλάμε για μία πολύπλοκη διαδικασία και σύνθετη, και εκείνο που κάνει η κυβέρνηση με τη συγκεκριμένη τροπολογία είναι δυνητικά να είναι ανοιχτές οι τεχνικές επιλογές, εφόσον τελικά χρειαστεί αύξηση εκλογικών τμημάτων, εφόσον χρειαστεί κατάτμηση, εφόσον χρειαστεί αξιοποίηση δημοσίων υπαλλήλων Νομικών ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης).

«Αυτό που κάνουμε είναι να κρατούμε ανοιχτές τις τεχνικές δυνατότητες, ώστε στις 26 Μαϊου και στις 2 Ιουνίου η εκλογική διαδικασία να διεξαχθεί με τον αρτιότερο τεχνικά τρόπο», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Η ρύθμιση για τον σταυρό στις ευρωεκλογές είχε ψηφιστεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ρύθμιση εκείνη της κυβέρνησης Σαμαρά είχε τη γενική συναίνεση. Αυτό δεν συμβαίνει σήμερα με την τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών, η οποία είναι εκ του πονηρού και δεν έχει και τη συναίνεσή μας. Προσβάλλετε τη λογική μας», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, στον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος είχε παρουσιάσει στοιχεία για μείζονες αλλαγές στην εκλογική διαδικασία, παραμονές των ευρωεκλογών του 2014.

Η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ωμή και κυνική συναλλαγή με την κ. Κουντουρά για να διατηρηθεί μια πλασματική δεδηλωμένη με ΣΥΡΙΖΑ, ολίγον πρώην ΑΝΕΛ, ολίγον ακροδεξιά ή Καραμανλική δεξιά, με αντάλλαγμα τη συμμετοχή της στο ευρωψηφοδέλτιο».

«Είναι ωμή και κυνική συναλλαγή με την κ. Κουντουρά, τον κ. Δανέλλη και δεν ξέρω σε ποιους άλλους έχει τάξει η κυβέρνηση. Κάτσε ψήφισε τώρα, ψήφισε την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών, ψήφιζε ό,τι σου φέρνουμε εδώ για να έχουμε δεδηλωμένη, και μην ανησυχείς θα έχεις και την υποψηφιότητά σου εξασφαλισμένη στο ευρωψηφοδέλτιο», επέμεινε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

«Όσα τερτίπια και να κάνετε, θα το πιείτε το πικρό ποτήρι της ήττας», είπε η Εύη Χριστοφιλοπούλου που τόνισε ότι ο Κλεισθένης ήταν ένα «γονατογράφημα», ενώ και το εκλογικό σύστημα που εισήγαγε είναι ένα λάθος αναλογικότερο σύστημα που θα προκαλέσει χάος στην αυτοδιοίκηση.

Νωρίτερα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Θελερίτη ανέφερε ότι και οι τροπολογίες και οι διατάξεις που έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, επιλύουν ζωτικά ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, και είναι διατάξεις για να προχωρήσει ομαλά η εκλογική διαδικασία.

«Είναι δυνατόν την τελευταία στιγμή, δέκα ημέρες πριν από την ανακήρυξη των υποψηφίων των ευρωεκλογών, να κατατίθενται τροπολογίες που να αλλάζουν τους εκλογικούς κανόνες, ανάλογα με το πώς βολεύει κάθε φορά τον καθένα; Δεν μπαίνουμε στην ουσία. Για τους λόγους αυτούς δεν μπορούμε να την ψηφίσουμε και θα μείνουμε στο παρών», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής.

Ειδικά για τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που αφορούν στον Κλεισθένη, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να μειωθεί ο υποχρεωτικός αριθμός των υποψηφίων μίας κοινότητας, στο 60%, των μελών του συμβουλίου της, ο επικεφαλής της να ορίζεται από τον συνδυασμό του και η ποσόστωση των γυναικών να αφορά στο σύνολο της επικράτειας και σε όχι σε κάθε εκλογική περιφέρεια.

«Είναι λάθος το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση στον ελληνικό λαό, αλλάζοντας την εκλογική διαδικασία 20 ημέρες πριν από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Ιωάννης Σαρίδης, για τις τροπολογίες του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο βουλευτής, μιλώντας στην Ολομέλεια, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στέλνει μήνυμα στους πολίτες ότι τροποποιεί την εκλογική διαδικασία με κομματική στόχευση, και αυτό θα οδηγήσει ακόμη περισσότερους να αποστασιοποιηθούν εξαιτίας αυτής της κυνικής διαχείρισης μικροκομματικών επιδιώξεων.

επιστροφή στην κορυφή