ΡΟΗ 24/7:

Συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε η ΔΗΜΑΡ

TSIPRAS THEOXAROPOYLOS

Θ. Θεοχαρόπουλος: "Συμπόρευση με όρους πολιτικής αυτονομίας"

Την απόφαση να ενώσει τις δυνάμεις της με τον ΣΥΡΙΖΑ και τις κινήσεις που συμμετέχουν στην Προοδευτική Συμμαχία ενόψει των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων αποφάσισε η Δημοκρατική Αριστερά, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία ψηφίστηκε με 30 ψήφους υπέρ και 3 κατά, η συνεργασία αυτή «θα είναι μια ισότιμη σχέση με όρους πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας». Η ΔΗΜΑΡ σημειώνει ότι η συμμετοχή της «με το δικό της διακριτό πλαίσιο θέσεων θα έχει θετική συμβολή στο να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να συντελεστεί στη χώρα μια πραγματικά προοδευτική αλλαγή με σύγχρονο, ρεαλιστικό, μεταρρυθμιστικό σχέδιο».

Βάση της συνεργασίας, σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, θα είναι η προγραμματική συμφωνία. Θα υπάρξει, επίσης, κοινή εκλογική επιτροπή η οποία θα έχει την πλήρη πολιτική ευθύνη για την διεύθυνση του εκλογικού σχήματος και η δυνατότητα παρουσίας υποψηφίων από τη ΔΗΜΑΡ τόσο για το ευρωψηφοδέλτιο των επικείμενων ευρωεκλογών όσο και για όλα τα ψηφοδέλτια της χώρας στις επόμενες εθνικές εκλογές.

«Η ΔΗΜΑΡ, υλοποιώντας τις συλλογικές της αποφάσεις και βασισμένη στις ιδρυτικές της αρχές, προχωράει στην προώθηση μίας ενωτικής διαδικασίας για μια συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων, ικανή να αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο του ευρύτερου προοδευτικού χώρου που θα ενώσει τις δυνάμεις της Αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας και του προοδευτικού κέντρου» τονίζεται στην απόφαση του κόμματος.

Στόχος, όπως διευκρινίζεται, είναι «η προώθηση ενός προοδευτικού πολιτικού προγράμματος με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό, για την έξοδο της χώρας από την κρίση, για να αναχαιτίσουμε την επέλαση του εθνολαϊκισμού και της ακροδεξιάς, για να ηττηθούν οι αδιέξοδες συντηρητικές πολιτικές».

«Εμείς, ως Δημοκρατική Αριστερά, είμαστε υπέρ της συγκρότησης μιας μεγάλης προοδευτικής συμμαχίας. Η ΔΗΜΑΡ στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και παίρνει τολμηρές αποφάσεις. Θα συμμετέχουμε στην Προοδευτική Συμμαχία για να συμβάλλουμε αποφασιστικά ώστε να σηματοδοτηθεί ένα νέο ξεκίνημα στον προοδευτικό χώρο στραμμένο στο παρόν και στο μέλλον» επισημαίνει η Κεντρική Επιτροπή.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ «ήρθαν πιο κοντά» με την Συμφωνία των Πρεσπών. «Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τα όσα ακολούθησαν στην χώρα μας, με την έξαρση ενός νέου εθνολαϊκισμού, έφεραν στο προσκήνιο με τον πιο έντονο τρόπο τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ προόδου και συντήρησης. Σε αυτό το κορυφαίας σημασίας πολιτικό ζήτημα, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ βρεθήκαμε στην ίδια πλευρά μένοντας σταθεροί στην υπεύθυνη στάση επίλυσης του Μακεδονικού και βάζοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον» σημειώνει το κόμμα, προσθέτοντας πως η αποχώρηση των ΑΝΕΛ και του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση «και κυρίως η κοινή βούληση για την προώθηση μίας ενωτικής διαδικασίας προοδευτικής συμπαράταξης μακριά από ηγεμονισμούς για να ηττηθεί η συντηρητική δεξιά και η ακροδεξιά έθεσαν τις βάσεις για την Προοδευτική Συμμαχία».

Στην απόφαση διευκρινίζεται πως στην αρχή της συνεδρίασης «ομοφώνως διαπιστώθηκε το αυτονόητο, ότι “μετά και το 2ο Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ (30-31/03/2019), είναι αυτονόητο ότι όσα μέλη προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ και ήταν σύνεδροι στο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, δηλαδή ενός άλλου κόμματους, δεν αποτελούν μέλη της ΔΗΜΑΡ και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, δεδομένου ότι η ιδιότητα του μέλους του κόμματος είναι ασυμβίβαστη με τη συμμετοχή και ενεργοποίησή του υπέρ άλλου κόμματος».

Συνάντηση Τσίπρα-Θεοχαρόπουλου

«ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ αποφασίσαμε να συμπορευτούμε σε προγραμματική βάση με όρους πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Όπως είπε ο κ. Θεοχαρόπουλος η προγραμματική διακήρυξη αποτελεί τη βάση της συμφωνίας μεταξύ ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ.

«Κοιτάμε μπροστά, με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος. Μας ενώνει η ανάγκη κοινών απαντήσεων στις νέες προκλήσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη, παραμερίζοντας υπαρκτές διαφορές μας» επισήμανε, προσθέτοντας πως κοινός στόχος είναι «μια ισχυρή προοδευτική συμμαχία για να ηττηθεί ο εθνικολαϊκισμός και οι συντηρητικές δυνάμεις σε Ευρώπη και Ελλάδα».

Στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, συμμετείχαν και ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, και ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης. Tον κ. Θεοχαρόπουλο συνόδευσε αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ αποτελούμενη από τους Δημήτρη Χατζησωκράτη, Δημήτρη Χαλαζωνίτη, Στέργιο Καλπάκη, Χριστίνα Παπαδοπούλου, Ευγενία (Τζένη) Αρσένη, Γιάννη Αργυρό, Γιώργο Παπαβασιλόπουλο.

επιστροφή στην κορυφή