ΡΟΗ 24/7:

Αλέξης Τσίπρας: "Εκλογές στο τέλος της τετραετίας" (ΒΙΝΤΕΟ)

TSIPRAS ANT1 APR2019

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1

«Είμαι συνηθισμένος να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω στην κάλπη. Το έχω αποδείξει αυτό στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Είναι στρατηγική επιλογή οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο, ένδειξη ότι μπήκαμε στην κανονικότητα», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Στόχος η νίκη στις ευρωεκλογές, πρόσθεσε.

Η εκλογική αναμέτρηση θα είναι ντέρμπι, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «χαίρομαι αν είναι η εκτίμηση των πολιτικών μας αντιπάλων ότι θα είναι εύκολες γι΄αυτούς. Το βουβό κύμα των πολιτών που αποφασίζουν με γνώμονα τι είναι καλύτερο για τον τόπο, θα εκφραστεί στις εκλογές».

Ακόμη κι αν η Συμφωνία των Πρεσπών είχε κόστος, δεν το σκέφθηκα, είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «όταν μου δόθηκε η ευκαιρία μετά από 30 χρόνια να επιλύσω μία διαφορά που στοίχιζε στη χώρα και τώρα δίνει πλεονεκτήματα, δεν σκέφθηκα το κόστος». Όπως είπε, ήταν καλή συγκυρία και οι προκάτοχοί του, αν είχαν βρεθεί σε παρόμοια συγκυρία, θα είχαν πράξει το ίδιο.

«Η συμφωνία πέτυχε το βέλτιστο δυνατό υπ' αυτές τις συνθήκες για τη χώρα μας. Μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού με ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων ζούσε σε μία συλλογική ψευδαίσθηση. Κανείς δεν μιλούσε για ΠΓΔΜ αλλά για Σκόπια και Σκοπιανούς, τους αποκαλούσαμε με το όνομα της πρωτεύουσας του κράτους τους. Εμείς εφαρμόσαμε την εθνική γραμμή που υπήρχε από το 2004», επεσήμανε.

Το πρόβλημα με τους γείτονες ήταν ότι είχαν έναν εθνικιστή ηγέτη που γέμιζε τη χώρα με Φιλίππους και φαντασιώνονταν ότι είναι απόγονοι του Μεγαλέξανδρου. Σήμερα έχουμε ανθρώπους που θέλουν να δουν με σοβαρότητα το μέλλον, βλέπουν στην Ελλάδα μια στρατηγική συμμαχία

Άλλαξαν το όνομά της χώρας, έβγαλαν τους αλυτρωτισμούς από το Σύνταγμα, τις ονομασίες των δημ. οργανισμών, των δρόμων, του αεροδρομίου, των πινακίδων αυτοκινήτων. Συμφώνησαν να δηλώσουν ότι η γλώσσα τους είναι Νοτιοσλαβική και ότι η αρχαία μακεδονική κληρονομιά ανήκει στην Ελλάδα

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς δύο φορές για σύσκεψη, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μία ακραία αντιπολιτευτική στάση: «Ο κ. Μητσοτάκης υιοθέτησε την συνωμοσιολογική κατηγορία ότι υπήρξε συναλλαγή με τις συντάξεις. Ούτε ο ίδιος δεν μπορεί να το αποδείξει».

Από τη μία πλευρά, υπάρχουν πραγματικά σκάνδαλα και από την άλλη υπάρχει «πετσιτολογία», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, και πρόσθεσε ότι «για πάσα νόσο και πάσα αστοχία υπάρχει ένας Πετσίτης».

Αν υπάρχει οποιοδήποτε σκάνδαλο που έχει σχέση με δημόσιο χρήμα να μας το πούνε, σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τις σχέσεις του Νίκου Παππά με τον Πετσίτη και πρόσθεσε: «Είμαστε ανοικτοί να έλθει όποιος θέλει για να δούμε τους λογαριασμούς μας και πως ζούμε». Θύμισε ότι παλαιότερα «όταν είπα στην βουλή κανένα πολιτικό πρόσωπο με offshore, έτρεχαν να κρυφτούν».

Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό, υπήρξε σπατάλη δημοσίων πόρων, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «το ποιος και με ποιο τρόπο και μέσω ποιων προσώπων έγινε, αυτό θα το ψάξει η δικαιοσύνη».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι η εισαγγελία διαφθοράς έβαλε την υπόθεση στο αρχείο για τέσσερα πρόσωπα, δείχνει ότι δεν υπάρχει σκευωρία. Αν κάποιος πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον κ. Πικραμένο, αυτός είναι ο κ. Βενιζέλος που έφτιαξε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ανέφερε.

Η αποπληρωμή τμήματος των δανείων του ΔΝΤ είναι η δεύτερη σημαντικότερη στιγμή μετά την έξοδο από τα προγράμματα, το καλοκαίρι του 2018. Όλοι γνωρίζουμε ότι η αυστηρότητα της δημοσιονομικής προσαρμογής και οι λάθος επιλογές που επιβλήθηκαν, ερχόντουσαν από την πλευρά του ΔΝΤ

Η ιστορική αυτή εξέλιξη διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο για την χώρα μας. Η οικονομία υπεραποδίδει, όλοι οι δείκτες είναι θετικοί, οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν την ικανότητα της Ελλάδας. Κερδίζουμε βαθμούς ελευθερίας.

Η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική εξέλιξη, η δεύτερη πιο σημαντική μετά την έξοδο από τα προγράμματα τον Αύγουστο του 2018, εκτίμησε ο Πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι έχουμε ανάπτυξη 2,2 με 2,4 μονάδες, τη μεγαλύτερη στην ΕΕ, ενώ όλοι οι δείκτες της οικονομίας είναι θετικοί. Αυτό συμβαίνει, είπε, γιατί σήμερα έχουμε ρευστότητα ενώ παρέλαβε άδεια ταμεία: «Αυτά δεν τα πέτυχε ο Τσίπρας τα πέτυχε ο ελληνικός λαός με τις θυσίες του».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ούτε λόγος για μείωση του αφορολόγητου»: «Έχουμε ιστορικό χαμηλό στις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων (Ο κ. Μητσοτάκης διαψεύστηκε και σε αυτό όταν έλεγε όταν δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές), έχουμε φθηνό δανεισμό, έχουμε ρευστότητα, έχουμε το ΔΝΤ να αποχωρεί. Με βάση αυτά τα δεδομένα μπορούμε να προχωρήσουμε».

Πηγαίνουμε σε πολιτικές ελάφρυνσης, εφόσον οι δείκτες στην οικονομία συνεχίσουν να κινούνται θετικά, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «θα εξετάσουμε τι παροχές θα κάνουμε με σχέδιο και με βάση τα δεδομένα της οικονομίας, και όχι με ευκαιριακά και εκλογικά κριτήρια».

Σημείωσε ότι, μετά το ταξίδι του στην Κίνα, θα συνεδριάσει με τους οικονομικούς υπουργούς και θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Διαβεβαίωσε πάντως ότι σε καμία περίπτωση η χώρα δεν θα γυρίσει στην εποχή των ελλειμμάτων.

Ο Πρωθυπουργός άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του και πρόσθεσε ότι, φυσικά και τα οφέλη της βελτίωσης της οικονομίας θα πρέπει να διανεμηθούν σε όσους έχουν πληρώσει, και στη μεσαία τάξη. Ωστόσο, πρόσθεσε, «διαφωνώ κάθετα με την αντίληψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα τα δώσει αυτά που υπόσχεται έναντι μεταρρυθμίσεων, και καταλαβαίνουμε τι εννοεί όταν λέει μεταρρυθμίσεις».

Η Συμφωνία των Πρεσπών λειτούργησε σαν καταλύτης στην αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά σημείωσε ότι «ενδυναμώνουμε τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν φτιάχνουμε το νέο ΠΑΣΟΚ».

«Δεν έχω αγωνία για την επόμενη ημέρα των εκλογών, άλλοι έχουν», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα παραμείνει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αν χάσει τις εθνικές εκλογές. «Είμαι 11 χρόνια αρχηγός κόμματος και 4,5 πρωθυπουργός. Τα αξιώματα δεν τα διεκδίκησα, τα έφερε η ζωή, δεν είχα ποτέ τη δαμόκλειο σπάθη να γίνω πρωθυπουργός για να συνεχίσω την οικογενειακή παράδοση, γιατί δεν είμαι γιος πρωθυπουργού», εξήγησε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας απέδωσε το μπλοκάρισμα των επενδύσεων, όπως το Ελληνικό, στα γραφειοκρατικά προβλήματα, και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και τα θετικά, που είναι η έκρηξη των άμεσων ξένων επενδύσεων η οποία έφθασε στα επίπεδα του 2006, και πρόσθεσε ότι μία σειρά επενδύσεις προχωρούν.

Αναφορικά με την κατάσταση στα Εξάρχεια, σημείωσε ότι δεν διαμορφώθηκε τώρα αλλά χρόνο με τον χρόνο χειροτερεύει, και πρόσθεσε: «Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει σοβαρές επεμβάσεις, έχει εξαρθρώσει συμμορίες. Πιστεύω ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των Εξαρχείων χρειάζεται μία σοβαρή προσπάθεια που δεν θα είναι μόνο καταστολή, αλλά σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και το Πολυτεχνείο για τη συνολική αναμόρφωση της περιοχής».

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν θέλουμε έναν αποσταθεροποιημένο γείτονα, αλλά έναν γείτονα με πολιτική σταθερότητα και ανοικτούς διαύλους διαλόγου για τα εκκρεμή ζητήματα».

Οι εξελίξεις είναι ιστορικές, είπε και πρόσθεσε ότι «μας δημιουργεί ανησυχία το ενδεχόμενο προσκόλλησης της Τουρκίας σε έναν άλλο άξονα από αυτόν που κινείται η χώρα μας, με την αυτονομία της πάντα, αλλά το αντιμετωπίζουμε με την αυτοπεποίθηση μιας αναβαθμισμένης παρουσίας».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

επιστροφή στην κορυφή