ΡΟΗ 24/7:

Ψήφο εμπιστοσύνης ζήτησε η Κυβέρνηση

PARL MHTS MOMFPOL

Μετά από την πρόταση μομφής της ΝΔ

Ψήφο εμπιστοσύνης ζήτησε και επίσημα η κυβέρνηση, διά στόματος του αντιπροέδρου της Γιάννη Δραγασάκη, έπειτα από την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Την εξέλιξη αυτή είχε προαναγγείλει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όταν προ ημερών είχε πει στο Κοινοβούλιο πως στην περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση στραφεί κατά του κ. Πολάκη, τότε θα «μετατρέψει» τη συζήτηση σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Η κοινοβουλευτική συζήτηση θα ξεκινήσει στις 6.00 το απόγευμα της Τετάρτης με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή το βράδυ.

Σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, καταλογίζοντάς της επικοινωνιακά κίνητρα προκειμένου να αποφύγει μια ουσιαστική συζήτηση, όπως είπε, πάνω στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία και την Ευρώπη.

Απαντώντας στον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε κατά του αναπληρωτή Υγείας Παύλου Πολάκη, ο κ. Δραγασάκης αντέτεινε ότι 20 μέρες προ των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων για την Ευρώπη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση η κυβέρνηση, αντίθετα από την αξιωματική αντιπολίτευση που προσπαθεί να τον αποφύγει, η κυβέρνηση επιλέγει έναν ουσιαστικό διάλογο.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει τη μικροπολιτική και την επικοινωνιακή τακτική για λόγους εντυπώσεων και όχι τη συζήτηση πάνω σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη χώρα. Το κάνει, μάλιστα, την ώρα που η Ελλάδα αποκτά βαθμούς αξιοπιστίας, αποκαθιστά τις αδικίες και θεμελιώνει για πρώτη φορά βιώσιμη, δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη» είπε ο κ. Δραγασάκης.

«Κατανοούμε ότι αυτό που κάνετε διέπεται από επικοινωνιακά κίνητρα, το ερμηνεύουμε ως αποτέλεσμα δυσκολιών που έχετε και γι' αυτό εμείς θα απαντήσουμε συζητώντας για τις λύσεις που μπορούμε να διασφαλίσουμε προοπτικά για τον ελληνικό λαό» σημείωσε.

Κατά τον Γιάννη Δραγασάκη, «το θέμα είναι με ποια αντζέντα θα πάμε στις εκλογές, αν δηλαδή θα πάμε με τα προβλήματα της κοινωνίας, το ήθος της κυβέρνησης και των υπουργών της ή αν θα πάμε κρύβοντας τα προβλήματα και αποσιωπώντας τα θέματα, αποφεύγοντας έναν διάλογο ουσίας.

Το θέμα για μας είναι πως, έξω από τα μνημόνια και με αποθέματα που μας θωρακίζουν, θα μετατραπούν αυτά σε δύναμη προόδου για την κοινωνία» επισήμανε, κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι, ενώ μιλούσε συνεχώς για τις επενδύσεις και την οικονομία, σήμερα «λέει τα ξεχνάμε όλα αυτά» λες και «το φιλότιμο του Έλληνα δεν είχε άλλη αιτία να πληγωθεί παρά μόνο με το θέμα αυτό».

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, «ο πρωθυπουργός ζήτησε να γίνει δημόσιος διάλογος πάνω στα κρίσιμα θέματα ενόψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων για την Ευρώπη και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ η Ν.Δ. επιλέγει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για μια δήλωση που κρίθηκε και κρίνεται από τη κοινωνία. Με όλη τη στάση της, η Ν.Δ. δίνει την εντύπωση ότι θέλει να αποφύγει τη συζήτηση πάνω στα κρίσιμα επίδικα των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων. Αξιοποιώντας ένα κοινοβουλευτικό όπλο, θέλει να αποφύγει τη συζήτηση για τους μισθούς, τις συντάξεις, τις 120 δόσεις. Η συζήτηση, όμως, πρέπει να γενικευθεί πάνω σε αυτά τα κρίσιμα θέματα» υποστήριξε.

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Δραγασάκης, «αυτό το νόημα είχε και η δήλωση του πρωθυπουργού για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Δεν είναι αντιπαράθεση τακτικής, αλλά διέξοδος ουσίας. Είκοσι μέρες πριν τις ευρωεκλογές και τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνει συζήτηση για τα κρίσιμα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και την προοπτική της κοινωνίας. Είναι μια ευκαιρία να συγκρίνουμε τα προγράμματά μας και να διευκολυνθούν οι πολίτες στην επιλογή τους» υπογράμμισε.

«Προσωπικά πείστηκα πλήρως, κ. Μητσοτάκη, ότι το πρόβλημά σας δεν είναι ο Πολάκης. Το πρόβλημά σας είναι ο Τσίπρας και η απήχηση που έχει στον ελληνικό λαό και στην Ευρώπη. Το πρόβλημά σας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που εσείς πιστεύατε ότι ήταν ιστορικό ατύχημα, ενώ αποδεικνύεται ότι ήταν αποτέλεσμα της ανάγκης της κοινωνίας. Το ζήτημα είναι με ποιο θέμα θα πάμε στις ευρωεκλογές ή αν θα πάμε κρύβοντας τα προβλήματα κι αποφεύγοντας τον διάλογο ουσίας, τώρα που η χώρα είναι έξω από τα μνημόνια και έχει βαθμούς ελευθερίας» κατέληξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Η πρόταση μομφής κατά Πολάκη από τη ΝΔ

«Καταθέτουμε πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη γιατί με την πολιτική του συμπεριφορά έχει υπερβεί κάθε πολιτικό και δημοκρατικό όριο, προσωποποιεί τον κυνισμό και τη χυδαιότητα στη δημόσια ζωή» είπε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Υποχρέωσή μας είναι να ενεργοποιήσουμε όλα τα κοινοβουλευτικά οπλα για να αναδείξουμε το θέμα. Υποχρεωσή μας όχι μόνο απέναντι στον Στέλιο (Κυμπουρόπουλο), αλλά στην ίδια τη δημοκρατία, η οποία πλήττεται από τέτοιες συμπεριφορές» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως σημείωσε, η Ν.Δ. καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά του συγκεκριμένου υπουργού, αν και «οπουδήποτε στον κόσμο η διαδικασία αυτή θα ήταν περιττή, γιατί από την πρώτη στιγμή ένας τέτοιος πολιτικός θα είχε πάει σπίτι του».

Παράλληλα, υποστήριξε πως «όταν μια τέτοια πρωτοφανή συμπεριφορά την ενστερνίζεται ο πρωθυπουργός, η απειλή υπερβαίνει την κομματική αντιπαράθεση».

«Σε απλά διλήμματα είχατε εξειδίκευση. Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν. Με τις ελίτ ή με τον λαό. Με το παλιό ή με το νέο. Τώρα που τα διλήμματά σας κατέρρευσαν, μένει ένα δίλημμα με το οποίο οι πολίτες θα πάνε στην κάλπη: με την Ελλάδα των πολλών ή με τον ΣΥΡΙΖΑ των Πολάκηδων;» διερωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τσίπρας και Πολάκης είναι ένα και το αυτό. Ο πρωθυπουργός όχι μόνο δικαιολόγησε τον υπουργό του, αλλά ταυτίστηκε απόλυτα και συνειδητά μαζί του. Αυτά τα κάνει γιατί είναι αψύς και Σφακιανός μάς είπε. Και τη μομφή εναντίον του, εγώ την θεωρώ μομφή κατά της κυβέρνησης. Πρόσβαλε έτσι όλους τους Κρητικούς. Πηγαίνω στα Σφακιά από μικρός. Ποιος σας είπε ότι οι Σφακιανοί, οι Χανιώτες, οι Κρητικοί είναι σαν τον Πολάκη; Τι σχέση έχει η κρητική λεβεντιά και περηφάνια με έναν θρασύδειλο πολιτικό τραμπούκο;» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως σημείωσε, «πάνω από όλα, η επιλογή του κ. Τσίπρα να πάρει στην πλάτη του τον κ. Πολάκη βάζει ξανά, εσάς τους βουλευτές της συμπολίτευσης να αναμετρηθείτε με την πολιτική, αλλά και την προσωπική σας αξιοπρέπεια. Έτσι, όμως, ο πρωθυπουργός έδειξε ξανά το αληθινό του πρόσωπο. Και επιβεβαίωσε πλήρως όσους λέμε εδώ και καιρό ότι ο Τσίπρας είναι Πολάκης. Δεν υπάρχει ύφος Πολάκη. Υπάρχει ήθος Τσίπρα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας πως η απάνθρωπη στάση ενός υπουργού Υγείας απέναντι σε έναν νέο επιστήμονα με αναπηρία δεν έχει προηγούμενο.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. τους ρώτησε «αν είστε κι εσείς Πολάκηδες. Γιατί αυτό τελικά θα φανεί από την κοινοβουλευτική διαδικασία που αρχίζει σήμερα. Αν είστε, δηλαδή, με τους πολλούς ή με τους Πολάκηδες. Θα σας το πω όπως το αισθάνομαι, κύριοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι και εσείς αξίζετε καλύτερα» είπε.

Αναφέροντας παραδείγματα από τη μέχρι τώρα πορεία του κ. Πολάκη, τον κατηγόρησε πως κρύβεται πίσω από τη βουλευτική ασυλία, λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Γι' αυτό καταθέτουμε την πρόταση μομφής: Γιατί ο Πολακισμός δεν έχει θέση στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Η Ελλάδα αξίζει καλύτερα. Και σαν Έλληνες είμαστε καλύτεροι -οι συμπεριφορές αυτές δεν μας εκφράζουν. Ο συγκεκριμένος υπουργός ενσαρκώνει, σε όλη του την πολιτική διαδρομή, το ανατριχιαστικό σύνθημα "ή εμείς ή αυτοί" και "τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν", ο Πολακισμός είναι φασισμός. Γι' αυτό και μια δημοκρατική Βουλή οφείλει να τον καταδικάσει. Για λόγους αρχής και ουσίας. Στο άθλιο αυτό τελευταίο επεισόδιο, συμπυκνώνεται ή μάλλον συρρικνώνεται όλη η αντιδημοκρατική διχαστική αντίληψη αυτών που ηγούνται του ΣΥΡΙΖΑ. Και θέλουν να διαχέεται το πολιτικό μίσος στην κοινωνία, διότι το αντιλαμβάνονται ως μέσο επιβολής των επιδιώξεών τους» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

επιστροφή στην κορυφή