ΡΟΗ 24/7:

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον νέο Ποινικό Κώδικα

voulh kthrio

Τι περιλαμβάνει

Κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο «Ποινικός Κώδικας», στο οποίο περιλαμβάνονται τροποποιήσεις σημαντικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, μετά από τη διαβούλευση που προηγήθηκε.

Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις οι οποίες είχαν επικριθεί, όπως:

- Ρύθμιση για την εγκληματική οργάνωση. Η συγκεκριμένη ρύθμιση είχε επικριθεί για επιεική μεταχείριση, ενόψει και της εκκρεμότητας για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Οι ποινές προβλέπεται ότι θα φθάνουν έως τα 15 χρόνια για την εγκληματική οργάνωση, ενώ θα υπάρξει και ρύθμιση που θα ξεκαθαρίζει υπό ποιες προϋποθέσεις κάποιος θα θεωρείται διευθύνων ή απλά «εγκέφαλος» μιας εγκληματικής οργάνωσης.
- Διατάξεις για την κατοχή εκρηκτικών. Το αδίκημα θα παραμείνει κακούργημα υπό προϋποθέσεις και δε θα μετατραπεί σε πλημμέλημα, όπως αρχικά είχε προβλεφθεί. Σειρά αδικημάτων που επρόκειτο να μετατραπούν σε πλημμελήματα, θα παραμείνουν κακουργήματα με ποινές έως έξι χρόνια, προκειμένου να αποφευχθούν μαζικές παραγραφές αδικημάτων.
- Διατάξεις για τον βιασμό. Είχαν επικριθεί οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για το αδίκημα και οι ρυθμίσεις για την ποινική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εγκλήματος. Οι διατάξεις θα βελτιωθούν και θα προβλέπουν την αυστηρή τιμωρία των δραστών.

Το σχέδιο νόμου θα εισαχθεί την Τετάρτη το πρωί στις 10.00 προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή.

επιστροφή στην κορυφή