ΡΟΗ 24/7:

"Δε φοβάμαι θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, αλλά ατύχημα" (ΒΙΝΤΕΟ)

D a a7iWkAElTlu

Διακαναλική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα

Η ανατροπή και η νίκη, έστω και με μία ψήφο διαφορά, είναι ο ρεαλιστικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε σε περιφερειακά κανάλια (Ήπειρος TV1, Star Κεντρικής Ελλάδας, Ena Channel, Κρήτη TV, Ionian TV, TRT- Δίκτυο HELLASNET, Flash TV, Δέλτα Τηλεόραση), σημειώνοντας πως «στις 7 του Ιούλη δεν ψηφίζουμε το κόμμα προτίμησης, ψηφίζουμε για τη ζωή μας. Πρώτα η ζωή μας και η αξιοπρέπειά μας».

«Σε αυτές τις εκλογές οι πολίτες θα ψηφίσουν με κριτήριο ποιος θέλουν να κυβερνήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια και ποιος πιστεύουν ότι μπορεί να οδηγήσει τη χώρα προς τα εμπρός και να συνεχίσει μια προσπάθεια καλυτέρευσης της ζωής και της πραγματικότητας που βιώνουμε όλοι μας» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως συμπλήρωσε, «άρα, να το καταλάβουμε όλοι μας: η κάλπη στις 7 του Ιούλη θα είναι άδεια, το αποτέλεσμα θα κριθεί από το πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν, από το τι συμμετοχή θα έχουμε δηλαδή και κυρίως από το πόσοι και ποιοι. Το μήνυμα που στέλνουμε εμείς στους ψηφοφόρους μας, στους ανθρώπους που καταλαβαίνουν αυτό το διακύβευμα, είναι κανείς μόνος του στην κάλπη, όλοι να φέρουν κι άλλον έναν. Άλλον έναν, έχοντάς του μιλήσει, έχοντάς τον πείσει, έχοντάς του εξηγήσει ότι πρώτα είναι η ζωή μας, πρώτα η αξιοπρέπειά μας, η χώρα πρέπει να συνεχίσει αυτή τη πορεία προς τα μπρος».

Ο κ. Μητσοτάκης «οφείλει συγγνώμη» για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο κ. Τσίπρας έκανε εκτεταμένη αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνοντας ότι νιώθει απόλυτα δικαιωμένος. Όπως εξήγησε, «σήμερα στα βόρεια σύνορά μας δεν έχουμε μια πληγή, έχουμε μια φίλη χώρα, της οποίας την ασφάλεια εγγυάται ο ελληνικός στρατός, της οποίας τον εναέριο χώρο επιτηρούν τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη και όχι τα τούρκικα». Αναφέρθηκε και στην επιστολή Καραμανλή προς Μπους, λέγοντας: «Αν εγώ είχα γράψει τέτοια επιστολή όπως του κ. Καραμανλή και τους έλεγα "διατηρήστε το συνταγματικό σας όνομα, μην το αλλάξετε, να λέγεστε Μακεδονία, αφήστε όλες τις χώρες που σας έχουν αναγνωρίσει έτσι να σας λένε Μακεδονία και απλά προσθέστε ένα Μακεδονία-Σκόπια εις τον ΟΗΕ", φανταστείτε πόσες φορές θα μιλάγανε και πού θα πηγαίνανε και τι ακριβώς θα κάνανε... Εδώ μιλάμε για μια μεγάλη υποκρισία. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προφανώς τα γνώριζε όλα αυτά, οφείλει σήμερα μια συγγνώμη στον ελληνικό λαό... Στήσανε πάνω σε ένα μεγάλο εθνικό ψεύδος μια σκευωρία εις βάρος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που οδήγησε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες σ' έναν μεγάλο διχασμό, με μοναδικό σκοπό να δημιουργήσει φθορά στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και σ' εμένα προσωπικά» υποστήριξε.

«Ξεχειλίζει η αλαζονεία»

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον πολιτικό του αντίπαλο για τις φοροελαφρύνσεις και το ασφαλιστικό. Καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι «ξεχειλίζει η αλαζονεία και ζητάνε μάλιστα από τον ελληνικό λαό να πάρουν λευκή επιταγή... Και μάλιστα βγαίνουν και λένε ότι, εάν ο ελληνικός λαός δεν τους δώσει αυτή τη λευκή επιταγή τότε, θα τον τιμωρήσουν, πηγαίνοντας σε επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση μέσα στον 15αύγουστο...».

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στο ότι ο αντίπαλός του αποφεύγει τον διάλογο και την αντιπαράθεση και του καταλόγισε ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. ταυτίζεται με εκείνο του ΔΝΤ στα τρία βασικά σημεία, τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα με το 1:5 και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Επέμεινε και στο θέμα της επικουρικής ασφάλισης και στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ασφαλιστικό: «Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας δημιουργεί μια τεράστια μαύρη τρύπα στο ασφαλιστικό μας σύστημα, γιατί με την πρότασή τους θα σταματήσουν οι εργαζόμενοι να καταβάλλουν εισφορές στο δημόσιο ασφαλιστικό ταμείο. Πώς θα καλυφθεί αυτή η μαύρη τρύπα; Πώς ακριβώς εγγυάται ο κ. Μητσοτάκης ότι 1.200.000 συνταξιούχοι παίρνουν επικουρική σύνταξη. Όταν σταματήσουν οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν εισφορές, αυτό το 1.200.000 δεν θα έχει χρήματα να πάρει την επικουρική σύνταξη. Άρα, δύο τινά μπορούν να συμβούν: ή θα πρέπει να βρεθούν χρήματα από τον προϋπολογισμό και να μας πει από πού ή θα πρέπει να κοπούν οι επικουρικές συντάξεις, να καταργηθεί η προσωπική διαφορά. Τι είναι η προσωπική διαφορά; Είναι αυτό που μας ζητούσε το ΔΝΤ να υλοποιήσουμε αλλά εμείς αρνηθήκαμε, δηλαδή να κόψουμε από 1/1/2019 κατά 1% του ΑΕΠ 1,8 δισ. ευρώ, να τα κόψουμε από τους συνταξιούχους... Και ρωτώ: ποιος ο λόγος να γίνει αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα; Εκτός από το ότι έχουν κάνει κάποια deals, business για να καταλαβαίνει ο κόσμος με ιδιωτικές ασφαλιστικές και θέλουν να τζογάρουν δισεκατομμύρια εκεί για να κερδίσουν κάποιοι, τα λεφτά των Ελλήνων φορολογούμενων».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ν.Δ. και για την ασάφεια στο πρόγραμμά του για τη μείωση της φορολογίας, λέγοντας: «Ο κ. Μητσοτάκης, ενώ τρία χρόνια μάς έλεγε για τη μείωση των φόρων, τώρα μας αποκάλυψε ότι οι μειώσεις θα έλθουν από το 2021 και αυτό εάν δελεάσει τους εταίρους με ένα κύμα μεταρρυθμίσεων και του το επιτρέψουν. Εμείς, με βάση το δικό μας σχέδιο, έχουμε θεσμοθετήσει μία σειρά από φοροέλαφρύνσεις που αφορούν μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες, μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, θεσμοθέτηση του επιδόματος στέγης, μείωση του ΦΠΑ στη εστίαση, στα τρόφιμα και στην ενέργεια. Αυτά τα μέτρα αφορούν όλες τις κοινωνικές κατηγορίες» είπε.

«Η Ελλάδα ισχυρή όσο ποτέ και ασφαλής»

Αναφερόμενος στην απειλή της Τουρκίας, ο κ. Τσίπρας είπε πως «η Ελλάδα δεν είχε ποτέ τόσο ισχυρά ερείσματα στον διεθνή χώρο όσο έχει σήμερα... Σήμερα εμείς, με τον Νίκο Αναστασιάδη, πετύχαμε στο επίπεδο της Ε.Ε. συμπεράματα που ποτέ άλλοτε δεν είχαμε, καθώς, όχι μόνο καταδικάζουν, αλλά μιλάνε και για στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας... Ποιος είναι ο μίζερος που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο; Η Τουρκία... Η Ελλάδα με τις τριμερείς συνεργασίες της έχει δημιουργήσει μία ομπρέλα προστασίας... Ο Est Med αλλάζει τη γεωστρατηγική ισορροπία προς όφελος της χώρας. Η Τουρκία βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και όχι σε θέση ισχύος. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι σήμερα η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή όσο ποτέ και ασφαλής. Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή, αλλά πριν φθάσουμε σε αυτό θα πρέπει μέσα από ένα πλέγμα διεθνών συμμαχιών ο εχθρός να έχει συνειδητοποιήσει ότι το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο. Δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο, ωστόσο φοβάμαι ένα ατύχημα» είπε ο πρωθυπουργός.

«Θέλουν τα φιλέτα της ΔΕΗ»

Αναφέρθηκε και στη ΔΕΗ, κάνοντας λόγο για «εσκεμμένη καταστροφολογία που γίνεται ακριβώς επειδή ήδη κάποιοι έχουν βγάλει τα μαχαιροπήρουνα, τα ακονίζουν κι ετοιμάζονται να φάνε τα φιλέτα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Όλα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα για τη ΔΕΗ είναι από υπερβολές έως ψεύδη. Εμείς καταφέραμε να διατηρήσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων του ΑΔΜΗΕ και καταφέραμε να μην προχωρήσουμε ούτε στην πώληση του 17% της ΔΕΗ, ούτε όμως και στο σχέδιο της μικρής ΔΕΗ, όπου τι ήταν η μικρή ΔΕΗ; Ήταν να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό στους επενδυτές πακέτο, παίρνοντας όμως από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, από τον δημόσιο πλούτο, όλα εκείνα τα φιλέτα, δηλαδή τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια. Τώρα θέλουν να πάρουν τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αυτό είναι που ετοιμάζουν. Όπως και σε άλλους τομείς φαίνεται ότι το ευρωεκλογικό αποτέλεσμα άνοιξε την όρεξη του κ. Μητσοτάκη και κάποιων μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και έχουν ήδη προτρέξει να προεξοφλήσουν την ψήφο του ελληνικού λαού και πριν αυτός τη δώσει να την εξαργυρώσουν, έτσι είναι σαφές ότι σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κλίμα καταστροφής για να δικαιολογήσουν το ξεπούλημα των μεγάλων φιλέτων της δημόσιας περιουσίας που σήμερα ανήκουν στη ΔΕΗ» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Μίλησε και για την επόμενη ημέρα της κεντροαριστεράς, λέγοντας: «Να ξέρετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, από όποια θέση κι αν βρεθεί την επόμενη μέρα, αν είναι με μια ψήφο όπως παλεύουμε να συμβεί και το πιστεύουμε το κόμμα που θα έχει τις 50 έδρες bonus και άρα θα πάρει την πρώτη εντολή, είναι προφανές ότι θα απευθυνθούμε στις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, για να έχουμε μια προοδευτική διακυβέρνηση, χωρίς να βάζουμε όρους παρά μονάχα προγραμματικούς όρους... Αλλά από οποιαδήποτε θέση κι αν βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει στόχο και προσανατολισμό αυτή τη μεγάλη προσπάθεια της συγκρότησης της προοδευτικής συμμαχίας να την προχωρήσει και να τη μετατρέψει σε μια σύγχρονη παράταξη, με σύγχρονους όρους, προοδευτική, αριστερή, δημοκρατική, που θα παίξει κεντρικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας για πολλά ακόμη χρόνια».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοικτός και για τους πρώην συντρόφους της αριστεράς: «Οι πόρτες μας είναι ανοιχτές για όποιους έχουν συνειδητοποιήσει ότι έκαναν λάθος επιλογές κι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε ένα κόμμα που δεν τίμησε τις καταβολές και τις αρχές του, αλλά ένα κόμμα που δεν θέλησε να παραδοθεί, ένα κόμμα που δεν θέλησε απλά να κραδαίνει τα λάβαρα της επανάστασης, αλλά να το βάζει στα πόδια στα δύσκολα. Για όποιον έχει συνειδητοποιήσει ότι έκανε άδικη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις πόρτες του ανοιχτές» είπε ο πρόεδρος του κόμματος.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

επιστροφή στην κορυφή